新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: t1174

[喇叭] Focal hifi 喇叭代理權又轉手

t1174 發表於 2017-4-20 14:12
另外,現在的屋真是細,睇下YouTube 以前定位李個空間,對比近來流出現在的空間,就知現正做hifi, 點難做法 ...

定位李: 8min 位: https://www.youtube.com/watch?v=Nrz6ct_ZjT4
回復

睇過好多次。最正係佢個frd d 對答。睇一次開心一次。哈哈。
" 不過好似左右唔係好 balance, 聽唔聽得出呀?"
佢個frd : " 聽唔出"  

評分

查看全部評分

回復

講空間細,八十年代五六個人迫落三百幾呎公屋,d喇叭要吊上天花板,個個環境鬥士
當年反而係hifi的黃金年代
遠的唔講,再講九十年代尾,二千年代頭
當時上友蛇大廈係要排隊搭lift上的
間間鋪都多人都轉唔到身

十年過去,間間hifi店都拍烏蠅
身邊玩hifi的人亦愈來愈少
係咪值得檢討下?

評分

查看全部評分

回復

一轉代理商,最傷其實是用正價向前代理購買的顧客。
如果有壞機,真係兩邊代理都不願理會。

評分

查看全部評分

回復

king 發表於 2017-4-20 20:00
講空間細,八十年代五六個人迫落三百幾呎公屋,d喇叭要吊上天花板,個個環境鬥士
當年反而係hifi的黃金年代 ...

更係啦,果時一般生活好小小既人辛勞吓慳兩三個月錢就買到一兩件野玩吓,
人就會有渴望有滿足的過程,就視之為樂趣。但而家點靠慳錢儲錢來買hifi呀!

仲要你而家即使儲完錢,可能想買當日先發現,嘩頂,點解香港貴外國咁多,憑咩呀!
如果買完先發覺就仲無癮。無癮就索性以後唔玩。
回復

king 發表於 2017-4-20 20:00
當年反而係hifi的黃金年代 ...

以前香港樂壇仲係旺盛之年,自然多人聽Hifi,而家。。。而且D器材定價太貴了,搵鬼人買?

評分

查看全部評分

回復

香港D嘢真係好貴,估唔到仲貴過加拿大。
睇吓D二手線便知一二。小弟剛巧買條二手XLO Signature 3 电源唔洗二仠。

Made in Japan 嘅換算日元後貴20 - 30%多的是。

Madin in UK speakers 一樣。
回復

henrykee 發表於 2017-4-21 01:22
以前香港樂壇仲係旺盛之年,自然多人聽Hifi,而家。。。而且D器材定價太貴了,搵鬼人買? ...

Head-fi 計唔計?
呢2-3年其實head-fi旺丁旺財, 少至3-5千買IEM/Headphone, 多至1-2皮都有價有市. D耳機線皮皮聲一樣大把人買 (仲要細廠新公司出, 唔係咩真正線材公司)
仲未計DAP/Headamp/accessories
玩落其實成套兩聲道都夠錢砌

其實係音響市場轉咗型. 香港音響市場依然興旺
當然開舖幾時都係業主話事, 你好生意, 佢喪加你租一樣關門大吉
回復

Hungmo 發表於 2017-4-21 09:27
Head-fi 計唔計?
呢2-3年其實head-fi旺丁旺財, 少至3-5千買IEM/Headphone, 多至1-2皮都有價有市. D耳機線 ...

Headfi的確是多人買D,但係市場太細,好多人只是講究少少,買個IEM同portable player 來在巴士上聽,當然玩headfi都有好多高燒人士,但係整個市場真的靜左好多,有咁為代理都做唔住。睇下而家D Hifi友聽D乜?古典 or old canto pop,咁新一代聽乜?已經無乜software 吸引佢地。我諗聽k pop唔使買幾十萬既hifi去聽吧(當然都可以)。
回復

henrykee 發表於 2017-4-21 09:54
Headfi的確是多人買D,但係市場太細,好多人只是講究少少,買個IEM同portable player 來在巴士上聽,當然 ...

之前我都係咁諗
不過最近發現唔少人玩head-fi都玩幾廿萬. 一般洗1-2萬落head-fi叫入門.... (當初我咸豐年代玩Cassettle walkman 2千玩老頂... MD walkman 俾盡5000老頂....)
仲要唔少玩head-fi因為細件, 唔會賣.
同玩stereo一樣, 不停ABABABAB......

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-4-21 10:05
之前我都係咁諗
不過最近發現唔少人玩head-fi都玩幾廿萬. 一般洗1-2萬落head-fi叫入門.... (當初我咸豐年 ...

細細件真係買多幾件都得!
Headfi肯定好賣過hifi,友誠多人行定星際賣headfi多人吖?莫講個啲大代,講真,大代啲野我寧可上網買都唔想受阿叔串,受佢氣
回復

mufans 發表於 2017-4-21 13:44
細細件真係買多幾件都得!
Headfi肯定好賣過hifi,友誠多人行定星際賣headfi多人吖?莫講個啲大代,講真 ...

依個真, 友誠職員多過客.......
回復

舊代理會唔會減價散貨呢?
回復

Hungmo 發表於 2017-4-21 10:05
之前我都係咁諗
不過最近發現唔少人玩head-fi都玩幾廿萬. 一般洗1-2萬落head-fi叫入門.... (當初我咸豐年 ...

我都發現同樣現像。一些以前不聽Hifi兩聲道的朋友,忽然買了萬元級的耳筒一個又一個,頻密似玩手機的人,又配不同耳擴和線,常常出旺角
回復

勁多人玩headfi, 玩唔起hifi既又玩,受夠hifi 氣既老手又玩,
深水埗間dma 岩岩經過又搬大鋪了。 香港headfi 個價多數同外國差唔多,
或起碼冇咁狼死,條氣都順d, 即刻大把人買。
仲有留意到headfi 店係冇老鬼店員。傻既都feel到人地優點啦。
回復

產品的真實價值 = 產品價值 + 服務價值 = 消費者的收費

音響產品本身帶給用戶的體驗,這一點可以是在功能上,性能上或是單靠外觀,另外服務價值,包括了試聽的服務,銷售員提供的專業意見(顧問服務),還有售後的保養服務,當代理商失去了服務價值,還剩下什麼?當「產品價值=消費者的收費」,還有購買行貨理由嗎?

另一方面,我認為很多發燒友,他們不介意以較貴一點的價錢購買行貨,但他們介意的是以不公平的價格去購買貨品,在音響世界中,音響從業員多年來接觸過無數的音響產品,每月售出數以百計的音響器材,但對於購買音響的"消費者"而言,卻很可能是第一次接受音響的體驗,第一次進入音響世界,即使是現充音響玩家,音響器材也不是他們隨手可得的東西,更不可能是每天都有機會聆聽的東西,而是每一個發燒友朝思暮想想得到的東西,包含了長時間的期待以及興奮的心情。

在我看來,每一個客人都是獨一無二的,每一次對談,每一次器材的介紹,每一次播放示範,很可能會成為他們人生中一次重要的記憶。

評分

查看全部評分

回復

StevenTam 發表於 2017-4-21 21:48
產品的真實價值 = 產品價值 + 服務價值 = 消費者的收費

音響產品本身帶給用戶的體驗,這一點可以是在功 ...

岩岩見到adxm 減價個post, 發現真係講都嘥氣,死貨outdate discontinued 貨,減完都貴過歐洲死貨,有d仲陳列都貴過歐洲。
尼間大代同二嫂果個間對hifi界真係大貢獻,二嫂果間仲headphone都貴過人。
回復

DIO 發表於 2017-4-21 22:27
岩岩見到adxm 減價個post, 發現真係講都嘥氣,死貨outdate discontinued 貨,減完都貴過歐洲死貨,有d仲 ...

二嫂是不是好大隻窗
回復

大昌其實重有冇 SHOWROOM?
回復

冇水買水,有水都係買水
回復