新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12665|回復: 27

[CAS] 原來雙頭USB線唔需要插電都有聲

今日買咗條雙頭USB線,一頭係給電,一頭係訊號
我試取走給電的電源,原來係不需電源的,一樣有聲
難道DAC不需USB的電?

一條單頭USB線,內面應有電線和訊號線,插入電腦內取電
如做两頭,就要將電和訊號分開,咁取電就要靠外來的5V電
現在我呢條雙頭線,取電的那端不用插電亦有聲
咁會唔會條線根本係裝假狗,電和訊號都冇分離

各位師兄有冇試過用雙頭USB線唔插電都有聲
或一定要插電才有聲

今晚上綱查看發現我的North Star Design DAC原來係有為USB輸入端設計了一組獨立的 5 V 電力

雙頭蛇多數用於ifi usb3.0.

依家我地玩法係前後都使用雙頭蛇, 質感明顯有提升, 背景更靜更黑
回復

如果條線無做錯,即係你部 dac 內部供電俾usb in 個份件。
回復

racewong 發表於 2017-4-23 00:54
雙頭蛇多數用於ifi usb3.0.

依家我地玩法係前後都使用雙頭蛇, 質感明顯有提升, 背景更靜更黑 ...

有機會都要試試
回復

PhantomGTR 發表於 2017-4-23 00:57
如果條線無做錯,即係你部 dac 內部供電俾usb in 個份件。

咁即係唔需用雙頭線?買條靚D嘅單頭
回復

KKU 發表於 2017-4-23 02:26
咁即係唔需用雙頭線?買條靚D嘅單頭

是的,再封住線上 +5v 個隻腳,唔好俾佢過電。
回復

DAC自己有電,仲使乜取電
回復

PhantomGTR 發表於 2017-4-23 10:11
是的,再封住線上 +5 個隻腳,唔好俾佢過電。

請教師兄即系封USB線的頭還是尾?封那個位?
謝謝
回復

可能部份dac唔使,但多數需要5V。這5V 不是供電用的。
回復

Willwing 發表於 2017-4-23 11:13
請教師兄即系封USB線的頭還是尾?封那個位?
謝謝

一般封B頭個邊。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-4-23 10:11
是的,再封住線上 +5v 個隻腳,唔好俾佢過電。

師兄,我係用線性電來給果條雙頭USB線
你嘅意思係咪叫我用單頭USB,唔要用呢個5V線性電
回復

hksarac 發表於 2017-4-23 11:02
DAC自己有電,仲使乜取電

我聽到好多人話用雙頭USB線,會靚聲好多,所以我就試試
回復

KKU 發表於 2017-4-24 03:00
師兄,我係用線性電來給果條雙頭USB線
你嘅意思係咪叫我用單頭USB,唔要用呢個5V線性電 ...

師兄:
今日買咗條雙頭USB線,一頭係給電,一頭係訊號。我試取走給電的電源,原來係不需電源的,一樣有聲。難道DAC不需USB的電?
一條單頭USB線,內面應有電線和訊號線,插入電腦內取電。如做两頭,就要將電和訊號分開,咁取電就要靠外來的5V電。現在我呢條雙頭線,取電的那端不用插電亦有聲。咁會唔會條線根本係裝假狗,電和訊號都冇分離。

可能部DAC 可以內部供電俾 USB input, 雖然很少DAC 係咁,但都有。亦都可能條線有問題。

各位師兄有冇試過用雙頭USB線唔插電都有聲,或一定要插電才有聲

我有兩部DAC 都唔得,亦都有雙頭USB線,唔插電係一定無聲的。

你嘅意思係咪叫我用單頭USB,唔要用呢個5V線性電

你可以用一條正常的單頭USB,用呢個方法去試部DAC 係內唔洗拎 USB 個 +5V 電用。
回復

查實 USB DDC/DAC 有幾種口味,第一種就係完全內部供電,所以 +5V 可以話係做樣,根本唔駁都無相干。

第二種就係完全外部供電,唔俾 +5V 佢就會罷工。

第三種就係一開波要俾 +5V 佢握握手做個好朋友(即係 handshake 咁解)先,撻著咗之後就算掹走埋 +5V 都有得繼續玩。

http://www.elijahaudio.com/products.html

好似仲有一種市花行嘅玩法係唔需要經 +5V 攞電,但係搞掂咗 handshake 之後都會照樣睇住 +5V 有無料到,如果無嘅就會即刻收皮。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-4-24 10:39
師兄:

可能部DAC 可以內部供電俾 USB input, 雖然很少DAC 係咁,但都有。亦都可能條線有問題。

先前我係用開單頭的,只接電腦和DAC
回復

tleonard 發表於 2017-4-24 23:28
查實 USB DDC/DAC 有幾種口味,第一種就係完全內部供電,所以 +5V 可以話係做樣,根本唔駁都無相干。

第 ...

唔知我部North star design Excelsio嘅DAC係咪有內部供電

有冇師兄知道呢個牌子DAC嘅內部情况
回復

之前試過ifi双頭+power, 係好過單頭,但都只係拍得住其他傳統spdif, optical, 咁不如用ddc仲好。
回復

要唔要供電要看所連接的音嚮裝置。用雙頭的好處是可以把power line 要和data line 分隔,減少干擾。但是原本USB 是用作連接電腦的配件,所以必須供電。
回復

greenleo 發表於 2017-4-25 20:38
要唔要供電要看所連接的音嚮裝置。用雙頭的好處是可以把power line 要和data line 分隔,減少干擾。但是原 ...

師兄,我昨晚上網查才知道,原來我的DAC係有獨立5V電供給USB用的。文內有一段係咁講:「為了提昇 USB 輸入端的音質表現,North Star Design 首度為 USB 輸入端設計了一組獨立的 5 V 電力,以供 Excelsio 的 USB 接收晶片使用,這讓隨著 USB 線而來,來自電腦那頭混濁的 5 V 電力被棄卻,這個動作看似沒什麼了不起,卻可大幅提昇電腦播放音檔的音質表現」

唔怪得之我條雙頭USB線唔插電都可以有聲出

評分

查看全部評分

回復

KKU 發表於 2017-4-25 23:06
師兄,我昨晚上網查才知道,原來我的DAC係有獨立5V電供給USB用的。文內有一段係咁講:「為了提昇 USB 輸入 ...

咁正?

但唔係話唔帶電的usb會寧靜d咩?
回復