新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5279|回復: 12

[喇叭] Sonus faber venere 3.0

小弟第一次在論壇發帖 , 想請教各位師兄 , 近日心癢癢 , 想換對Sonus faber venere 3.0聽吓 , 平日喜歡聽7-80年代流行曲及中西純音樂 , 擴音器用Musical Fidelity A220 , CD機用大陸的胆CD機MHZS 66F , 個人口味喜歡純厚聲 , 現在已不爆機 , 因為銀両有限 , 唔想買錯野 , 怕聲音會過肥 , 想聽吓各位師兄意見 , 另外Sonus faber每年幾時做特價THS
會否考慮Tannoy, Graham?
回復

多謝回覆,之前用咗Tannoy System 10廿年,想轉用柱型和轉口味
回復

我怕你覺得新SF太清喎
回復

你意思是少低音?音場窄?
回復

george 發表於 2017-4-25 20:45
你意思是少低音?音場窄?

不是音場窄,而係行爽快路缐,你最好去試左先
回復

明白,多謝指教
回復

HiFi Gallery 約聽, 超好服務
建議聽埋olympica II 比較吓
回復

多謝師兄回覆,之前在旺角聽過一次Olympic lll,試聽一首小曲就被佢吸引住,人聲純厚,背景寧靜,但價位超出個人範圍,當時同場又冇venere 3.0比較,未知相差幾多, 所以想聽吓各位意見
回復

Dynaudio Emit M30: 最超值的High End落地喇叭
http://my-hiend.com/wp/dynaudio-emit-m30-最超值的high-end落地喇叭/
回復

我之前諗住買Venere 2.5 / 3, 你睇我舊post就知
所以有小小資料research......
Venere series 係SF唯一series Made in China, Except Venere S.
Venere 2.5 & 3 都係有小小行both av同2channel, 唔係純聽歌, 你睇吓d介紹書有講
亦可能此原因, 令音色取向偏爽快(我估)
Venere 2.5 / 3 個樣的確好吸引, 但我覺得聲好薄兼唔sharp, even用厚聲老麥amp推, 樂器定位及音場亦不及ProAc書架. 雖然好like個樣, 但都忍痛放棄左買佢
以上純個人經歷, 有些人可能like爽快, 只作分享參考
回復

我當然知佢係AV兼2 channel,外型非常吸引,如果聲薄就焗住放棄,但心諗大廠AV應該唔會太差,所以有時間會去陳列室試清楚,好多年前有聽Dynaudio書架,性價比超高,柱型未試過,有機會去試埋,多謝兩位師兄
回復

xerxeshowie師兄,啱啱睇咗Dynaudio Emit M30資料,你的介紹應該唔錯,兩萬左右啱價位,聲音寫得好平均,唯一問題是行4 ohms,我習慣開機就連聽4-5小時,架舊A類機怕長間熱度頂唔住,所以盡量考慮用6-8ohms喇叭安全D
回復