新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14310|回復: 60

[喇叭] 更換喇叭接駁柱帶來不錯的改進

事源是有朋友和我用同一牌子的喇叭,他意外地整斷了接駁柱,需要更換。當他打開背板時發覺喇叭線的接駁手工好粗糙,和喇叭級數不匹配。
我睇過他傳給我的照片後,也要倒抽一口涼氣,接駁手工是小學雞級數。在好奇心駒使下,我也打開我的喇叭背板檢查,發覺四支紅銅接柱上,或多或少都有銅鏽,其中一支仲非常嚴重,不更換不可。香港的潮濕天氣對紅銅產品是大忌。
C11V3711.jpg C11V3714.jpg
要是更換就換最高級接柱吧,選擇了 Furutech 古河 FT-818(R) 頂級接柱。
更換工程本來好簡單,除下背板,拆掉舊柱,裝上新柱便完成。但背板太厚,新柱的螺絲杆唔夠長,我要車走背板部份鋁料,偷薄3-4mm 才可以裝上。要注意:接柱的中心導體不能接觸到鋁背板,否則有可能短路,可以燒 amp,要小心處理和用他錶測度內阻。
C11V3716.jpg C11V3717.jpg C11V3718.jpg C11V3720.jpg
經一番努力,成功換了接柱,外觀好靚仔。開聲後非常滿意效果,分析力有提升,唔覺硬聲,聲音好清爽明快,這可能是鍍銠 Rhodium 的效果。兩盒 FT-818(R) 的價錢和一對 古河 FI-50M NCF (R) 公乸插差不多。但我覺得換喇叭柱的改善明顯過換電源線插頭好多。
C11V3706.jpg C11V3721.jpg
如果是用類似的紅銅接柱的師兄,要定時檢查和清理接柱。可以更換銠柱 (唔好心斜),當然最好。

評分

查看全部評分

Well Done, Ching
回復

喇叭裡面所用的線材都好平凡下喎?
回復

是啊,許多人沒醒起
回復

Magico 不是密閉喇喇嗎?濕氣應不易入去吧
回復

細tec 發表於 2017-4-25 22:48
喇叭裡面所用的線材都好平凡下喎?

M Project 是用單支實心銅線,已是唔錯的質素

評分

查看全部評分

回復

t1174 發表於 2017-4-25 22:56
Magico 不是密閉喇喇嗎?濕氣應不易入去吧

當喇叭在使用時,總有少量空氣進出,密封音箱不是絕密的。
回復

幾十萬對喇叭都比你開蓋
回復

對喇叭賣幾十個, 又真係估佢唔到用咁普通(肉眼睇相)既接線
回復

原裝柱都唔係平野, 不過生鏽無計
回復

手工仲好差
回復

嗰啲應該係鑼絲膠,不是生銹的!

評分

查看全部評分

回復

你新個隻唔落膠,扭得多很易鬆的。
回復

美國手工部分(非機製)比較歐日是不太整齊的了,有時核核凸凸,看汽車和家電也是,不過難看得來通常也可"get the job done",當然博主細心加料一定後果更好。
回復

頂, 如果我對屏風都換埋FT-818(R), 唔知有咩提升呢?!

諗起都興奮.
回復

racewong 發表於 2017-4-26 11:59
頂, 如果我對屏風都換埋FT-818(R), 唔知有咩提升呢?!

諗起都興奮.

換咗佢咪知囉
回復

eddiey4k 發表於 2017-4-26 01:01
美國手工部分(非機製)比較歐日是不太整齊的了,有時核核凸凸,看汽車和家電也是,不過難看得來通常也可"g ...

師兄講得啱, 汽車好易睇得出, 早前試駕Tesla, d內飾好粗吓
回復

上次換NBS BL3S的插頭時,發現原廠加了焊錫理應接觸得好穩陣的啦,點知原來不是支支線芯都焊實的,有幾條線芯一拉就可以取出來,電線都做到咁求其。

評分

查看全部評分

回復

焊好過夾好好多,就師兄的財力,應該試下全外置duelund 分音。。。。橫掂都鑽左洞
回復

brahms 發表於 2017-4-26 13:35
焊好過夾好好多,就師兄的財力,應該試下全外置duelund 分音。。。。橫掂都鑽左洞 ...

玩到咁盡?
回復