新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9601|回復: 20

[測試報告] 一帖睇完,自己動手換fuse{懶人包}加評測

好多人玩Hifi 一講起DIY 就怕怕,如果要搞電嗰part 更加耍手擰頭,但係成日有個肥版主響網上放毒,又話換條fuse 又點勁點勁,不過好多會員未搞過可能真係無從入手,不如由我豬賓講下換fuse法門啦。

最簡單換fuse 應該係Amp 和電處一類; 一般都會有個fuse box 響機背,只要用手或螺絲批就可以將fuse box 甩出嚟換fuse。

164620taga3nz7t36akgh3.jpg 164618i3ms3l6vn3v5nr3v.jpg 123137ohwdv4wx1t4k34vh.jpg

一支螺絲批搞掂

要注意事項係記得fuse 數值,長度,快燒定係慢燒?多數大功率Amp 或後級都係用慢燒fuse, 如果大家唔熟最好拆條fuse 去鋪頭配,咁就一定無失拖喇。

呢個寫明慢燒

條fuse 買到番嚟應該點裝呢?係咪好似訊號線咁有方向?答案係有方向嘅,咁係咪好似好多人講咁,係跟fuse 上牌子名方向由字頭去字尾就一定啱呢?咁就唔一定,因為fuse組裝時嗰啲女工都唔會考究線嘅方向,所以大家都係信自己對耳比較穩陣喇;咁點知個方向正唔正確呢?啱方向多數音場較闊,堂音豐富啲,啲聲開揚啲;唔啱方向就剛剛相反喇,音場窄、聲音前傾,高音暗,唔開揚,咁錯嘅機會就十分大喇!

好喇,搞完Amp ,到訊源喇,被認為係換fuse 最大效果一部份,不過以CD盤為例,全部fuse 都係響機內,拆開我部CDP 比大家睇下先.....

睇完喇,可能大家都R 曬頭,粒fuse 呢?睇真啲,咪左下角呢個位囉⋯⋯ 吓! 響咁鬼入,點搞呀!

好多巴打見到咁鬼樣一定已經關蓋上番螺絲,其實又唔難搞嘅;首先要抽起底板上面個電源頭,咁個fuse box 就可以清清楚楚露番出嚟喇;喂,仲有個膠殻喎 ..... 只要用支整眼鏡嗰啲小批一「了」就得,換完fuse 還完番,有靜電風扇最好吹一吹裏面,咁會更加靚聲㗎,不過都係,記住!記住!記住!   ,試方向!唔好懶!

換英式13A fuse 相對簡單,看圖識字啦!
235806k0dqu6kslwp74rd4.jpg 235807tngzgqi4kvtqr2tv.jpg

到試聲環節,由2000 到10000,前前後後,不同方向,真係人都癲;
Power House Alpha 一共有三個 grade, 係以填充管內嘅礦物粉粗幼度去區分,2000 最粗,10000 最幼,而粉粒亦最多。

以一曲走天涯,用點指泰迪羅賓 - 幾段情歌去試,

實際上,10000 分析力高,細節最多,也比較幼細,用於訊源命中率極高,反而2000 就能量大,連帶嘴型也大,線條比較粗,落訊源不太討好。
掉番轉,用於Amp , 尤其mono block 一類,2000 嗰種能量同埋氣勢係十分適合嘅,落10000 去Amp 唔係唔得,不過感覺係幼細過頭,低頻量感縮咗一個碼;
我自己用嘅 Leben 合併機就喜歡用8000, 有氣勢之餘幼細度都ok, 堂音係三條中最豐富,由於我部機比較細火數,用8000 力量都夠,當然Mono 或電處就最好用2000 喇,三款各司其職,睇下你用響邊個位喇。

代理: AUDIOLINK
電話: 2807 1855
銷售點: AUDIOLINK, LABKABLE
定價: $1200 一粒

評分

查看全部評分

星期六去買條試一試
回復

這個好野來的
回復

多謝 Bigpun 師兄提供實用技能

評分

查看全部評分

回復

ltkeric 發表於 2017-5-3 23:23
多謝 Bigpun 師兄提供實用技能

你買左未先?
回復

豬賓版主你好有心機啊

評分

查看全部評分

回復

豬賓版主你好有心機x2   

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-5-4 02:58
豬賓版主你好有心機啊

都幾好玩嘅,最重要有效果
回復

CKKeung 發表於 2017-5-4 07:17
豬賓版主你好有心機x2

Keung 兄呢排有乜搞作?
回復

豬賓版主你好有心機 THX

評分

查看全部評分

回復

我部機用兩粒咪要試多幾次先知方向
回復

剛從日本買補品大出血完,遲兩個月至買
回復

bigpun兄, 建議如果可以寫埋ip4兩端聽感, 俾各位參考吓好D
好似我第一次換屎都要試好多次先決心用邊面
回復

Hungmo 發表於 2017-5-4 10:59
bigpoon兄, 建議如果可以寫埋ip4兩端聽感, 俾各位參考吓好D
好似我第一次換屎都要試好多次先決心 ...

上面有寫喎

咁點知個方向正唔正確呢?啱方向多數音場較闊,堂音豐富啲,啲聲開揚啲;唔啱方向就剛剛相反喇,音場窄、聲音前傾,高音暗,唔開揚,咁錯嘅機會就十分大喇!

不如我補充少少,呢條fuse 高音幾靚,密度唔錯,低頻唔大舊,層次幾好
回復

mchan6 發表於 2017-5-4 09:44
豬賓版主你好有心機 THX

多謝
回復

mchan6 發表於 2017-5-4 09:48
我部機用兩粒咪要試多幾次先知方向

比我會試三次,正正,反反,正反

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2017-5-4 11:32
上面有寫喎

咁點知個方向正唔正確呢?啱方向多數音場較闊,堂音豐富啲,啲聲開揚啲;唔啱方向 ...

我應該眼大睇過龍
回復

請問部機用快燒,有人話用慢燒好聲,咁可唔可以用慢燒?請高人指教
回復

sp4384 發表於 2019-11-3 07:55
請問部機用快燒,有人話用慢燒好聲,咁可唔可以用慢燒?請高人指教

點好聲都假,條fuse 慢慢燒,入面零件有機會燒埋,後果自負
回復

Kennyc 發表於 2019-11-3 11:44
點好聲都假,條fuse 慢慢燒,入面零件有機會燒埋,後果自負

明白晒,多謝高人指點
回復