新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8884|回復: 5

[合併擴音機] 有靈魂嘅指揮家 - B.M.C

廿年前試過一部名叫 Candeias 解碼, 當年已印象非常深刻,雖然玩左只係幾日時間, 果種聲音厚潤同實在感令小弟一試難忘, 記憶中當年售價大約一萬蚊左右(冇記錯嘅話),  論製作及用料實屬抵買之作, 但個樣就認真唔討好喇

原來BMC就係出自同一個德國設計師嘅手筆, 今日得閒上輝煌找東哥(其實係攝時間 )有緣見到呢部合併機, 樣貌真係比相靚得多, 一聽之下聲音真係非常唔錯, 雖然感覺上少咗當年個種厚潤度但換來非常好嘅層次感及速度, 音場亦好深, 一般合併機要做到呢點係絕對唔容易, 夾Spendor D9播古典音樂真係對板, 亦係我聽過D9嘅最好表現嘅一次。

睇住支針慢慢郁動嘅形態, 感覺有啲似指揮家正在做指揮, 唔通設計師特別設計用黎播古典音樂嘅?

評分

查看全部評分

Candeias 解碼, 當年有平和貴兩個型號, 我記得我當年兩個型號都有買! 係好嘢嚟㗎! 當然, 現在BMC則比以前 聲音進步更多!
回復

現在聲音卻來得高明好多,很有大將風範
回復

ANTH 發表於 2017-5-10 22:34
現在聲音卻來得高明好多,很有大將風範

我前日爆隻古典, 開到VOLUME 68...
回復

racewong 發表於 2017-5-11 12:40
我前日爆隻古典, 開到VOLUME 68...

夾你隻D7應該收晒貨喇
回復

ANTH 發表於 2017-5-11 17:22
夾你隻D7應該收晒貨喇

推D9都夠力推到爆啦, D7一定無問題.
回復