新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19351|回復: 27

[數碼線] 貴買平玩,離地睇Youtube - SAEC OPC-X11 光纖線

想了很久,也不確定應將這篇分享放在家庭影音區還是二聲道討論區, 以一條賣價高達五千多元二米的SAEC OPC-X11光纖線 (Optical cable), 相信只有兩聲道瘋狂發燒友才會買單, 可是對兩聲道的發燒友而言,Optical 光纖線似乎不夠 High End, 但假如是同軸 (Coax) 或 AES 我相信叫價五萬元一米亦絕不是問題。 代理在facebook宣稱這是一條專為高端電玩發燒友PS4 而設, 但是一部PS4才二千多元, 我又會好奇有幾多個電玩發燒友願意付兩部PS4(有多)的價錢來買一條光纖線來改善打機音效呢?

SAEC PACKING.JPG

剛有一老友告訴我Youtube如何如何好聲, 對此我不置可否。 直至到他家中, 見他由Sony  TV 經一條雜嘜光纖線 ,先入ㄧ部 D to D, 再經Coax 同軸線直入Meridian AV Processor。 播Youtube Music Video 聲音可絕不是講笑,揀對了Music Video,閉起眼我還以為是聽CD,絕無誇張!曾試過移走那部D to D,聲音是差了些,但依然吸引,當然老友套Meridian AV Processor + Bryston 後級和 Snell 喇叭也絕不是省油的燈!

寫了這麼長的引子, 還不是想告訴大家如何令這條賣價五千多元的SAEC 光纖線變得吸引和超值! 你要我花五千多元用在PS4上, 我為何不買一條五千元級數的HDMI線呢, 但是用在一部兩萬元的Smart TV上, 雖然離譜, 但考慮到可以多一個Front Source, 尚算可以考慮和接受。

SAEC PACKING CABLE.JPG

在未談到聲音質素上, 有一點大家不得不注意, 相信大部分用家都將電視掛牆, 因此不得不留意機背離牆是否有足夠空間可插這些發燒級的光纖線。 小弟現用LG 55" B6 OLED TV, 機背尚有足夠空間可插 SAEC OPC-X 11。

本人沒有 D to D, 只是將SAEC OPC-X 11直接接駁到Playback MPS-5上, 音效出來已經是48k。 開聲一刻, 已經有別於我對傳統光纖線的認知, 以往我對光纖線的評價, 只有乾削薄這三個字, 聊勝於無,談不上動聽。比起雜嘜品牌,SAEC 明顯來得厚潤, 同乾削薄完全沾不上邊, 由於是新線關係, 感覺到中低頻還有些臃腫, 還是煲個多星期才正式試聽。

煲練過後, 中低頻已不再臃腫, 人聲自然有肉地, 實不相瞞, 這星期我不斷上Youtube尋找七八十年代的J Pop 以致最近歐美流行曲! 當中雖然有很多畫質未如理想, 但伴隨著有聲 ( 聲音還要是過得去)有畫, 倒令我開心了一整個星期! 遇著一些高質素的聲畫 Music Video, 我大膽講絕不差過用Blu-Ray去欣賞兩聲道音樂, 試聽過程, 亦曾比較過一些雜嘜下價貨, 聲音是木納,平面,欠缺應有歌者的運腔變化, 畢竟價格是五十倍之比, 好又絕對是應該! 不過最嚴重的莫過於中低頻, 換回這些自用下價貨, 中低頻消失得蕩然無存, 耐聽欠奉! 始終音樂欠缺中低的襯托, 試問又怎會吸引呢?

無論如何, 聲音雖有提升但始終難與自用的CD或是CAS 組合企及, 但改善還是興奮, 忽發奇想, 假如低音能夠修得緊一些, 高頻泛音有再多一些就更好,人畢竟是貪心呢。 不過以現在五千多元換來的改善, 我自問就非常滿意。 當然如果想再好, 還可以在Lan線switch (例如PPA Switch)或 D to D入手, 放心! 這些過氣的 D to D 玩意, 二手都只是二三千元!假如再配上SAEC OPC-X11, 我估計聲音改善難以想像!

試線多年, 真正令我動心的有很多, 但礙於價錢考慮, 也只好作罷。 但現在估不到一條光纖線居然有令我心動 的感覺! 定價6530元2米 一條光纖線確實有點瘋狂, 但考慮到這個價錢能令你多一個Front Source, 你說是便宜還是昂貴呢? 當然聽音樂習慣人人不同, 老派可能堅持聲音為上, 但有聲有畫我又真的不抗拒! 加上Youtube選擇又多, 縱使聲音依然有距離, 但聲畫同步給我的滿足度絕對滿分。

我沒有將SAEC OPC -X11 接駁上我的PS4, 因為我沒有興趣重複打同一個遊戲來告訴大家音效又幾大改善, 但假如你是以Youtube接駁解碼來聽歌,SAEC OPC-X11 有可能是你的終極目標, 因為我還想不到有哪一個品牌的光纖線比它還更昂貴呢。

SAEC - HEAD.JPG

評分

查看全部評分

我好同意,玩的好和做得到的光纖線真的好艱找。
市場上一隻手數完。
看你的報告這條算是其中之一
回復

咁我都插咗條AQ Diamond Toslink俾Now TV,「聽」波用
回復

diamondblack 發表於 2017-5-14 17:26
咁我都插咗條AQ Diamond Toslink俾Now TV,「聽」波用

馬田兄:想請教一下什麼是D to D
回復

1o1o 發表於 2017-5-14 16:34
市場上一隻手數完。
看你的報告這條算是其中之一 ...

C 兄   請告知 其他高質數的光纖線 謝謝
回復

diamondblack 發表於 2017-5-14 17:26

我覺得真係好過癮喎! 值得一試!
回復

Davidsky 發表於 2017-5-14 17:51
馬田兄:想請教一下什麼是D to D

D to D 咪即係 digital to digital! 八九十年代CD轉盤和獨立解碼盛行, 曾經有很多廠出一些可將光纖轉作同軸的器材, 藉此來減低jitter! 印像中有 Sonic Frontier Jitterburg! 當年Theta 和 Audio Alchemy 亦有出過類似這些的器材!

評分

查看全部評分

回復

1o1o 發表於 2017-5-14 16:34
市場上一隻手數完。
看你的報告這條算是其中之一 ...

我都估唔到youtube原來咁好玩!
回復

SAEC光纖,上世紀念八十年代未,用Quartz做的都只是二三百,現在已不用Quartz,賣得那麼貴。
回復

用嚟駁 HAPI 都唔錯喎:

http://vintageking.com/merging-technologies-hapi

一係就整部 Raspberry Pi 加 HiFiBerry Digi+ Pro 再換埋靚鐘,經 I2S 出嘅光纖都唔會太差,起碼好過舊款 Apple TV。

評分

查看全部評分

回復

90年代初 SAEC 光纖都出名,頂班果條白包線身好似千幾2千

後來出了AT&T 光纖就冇人提了
回復

7500martin 發表於 2017-5-14 19:38
D to D 咪即係 digital to digital! 八九十年代CD轉盤和獨立解碼盛行, 曾經有很多廠出一些可將光纖轉作 ...

馬田兄:完全明白了 THANKS
回復

日本用家嘅評價都係好正,320K 串流嘅音質同 CD 不相伯仲喎:

http://sonicbang013.blog.fc2.com/blog-entry-151.html
http://books.google.com/books?id=0PoQDgAAQBAJ&pg=PA123
無印の光ケーブル(1.2m)と比べてみると、音質的な差は驚くほど。情報量の多さ、中低音のクリアーさがはっきり分かる。同じS/PDIFという出力形式でも光デジタルは同軸(コアキシャル)と比べてジッターが発生しやすく、精度が若干低いというのが定説。同軸の方がかっちりした音というイメージがOPC-X11を聴いて吹き飛んでしまった。Google Play(MP3)とSpotify(Ogg Vorbis)はコーデックが違うがどちらもビットレートは320kbps。OPC-X11を使うとどちらもCDの音と遜色無いクオリティ。価格的なバランスが取れているとは言えないが、おもわず買いたくなるガジェットだ。
回復

tleonard 發表於 2017-7-8 11:56
日本用家嘅評價都係好正,320K 串流嘅音質同 CD 不相伯仲喎:

http://sonicbang013.blog.fc2.com/blog-ent ...

依條光纖, 馬田真係好鐘意
回復

但goo一下價錢,實在滑不下去
回復

好既光纖線選擇真係唔多,而家用緊條LIFATEC SILFLEX Glass其實都好滿意,
唔知再上SAEC OPC-X 11會有幾大分別?
回復

我只能夠講, 好嘢真係唔會平!
回復

LIFATEC SILFLEX Glass香港有冇得買呢?

Thx
回復

六千蚊買條光纖線, 我真係接受唔到...反而依條QED Reference 玻璃光籤線都係賣緊1000蚊左右, 有興趣試下
http://www.qed.co.uk/hdmi_digita ... tal_audio_cable.htm
https://www.futureshop.co.uk/qed-reference-optical-quartz
回復

唔知saec低ㄧ個model 的x1 相差多少?
回復