新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10813|回復: 17

[喇叭] Estelon Model XB 流線典雅藝術品

Estelon 是愛沙尼亞音響名牌,喇叭以典雅的外形及通透音色而備受推崇,而頂級座地喇叭Model XB可說是當中表表者,音箱採用流線設計,用了7年時間設計基本雛形,又花了兩年的時間找材料,可見製作之認真。其外形美觀華麗,能杜絕播歌時的駐波影響,令音色更為乾淨通透,加上採用密閉式設計,雖然增加了製造成本與難度,但能減少不必要的雜音干擾。
陶瓷振膜人聲甜

為了發揮出最通透的高中人聲,Model XB的1吋高音及6.25吋中音單元,都採用了頂級的Accuton陶瓷振膜,加上引進三文治設計,即是在前後陶瓷振膜中間夾着一層軟質阻尼物,有效令高頻更穩定及清脆,能輕鬆將高音提升至30kHz水平,加上一組8.7吋的陶瓷低音單元,厚實中不失靈敏,能瞬間將低音下潛至22Hz水平,播放管弦樂演繹連續不斷的低頻鼓聲都流暢自然。此外,顏色除了傳統的黑白外,更有搶眼的藍色,放在客廳簡直是藝術品。
查詢電話:3563 9535

撰文:周仲明
Model XB售價:$238,000/對 0514-00300-002b1.jpg

評分

查看全部評分

1吋高音及6.25吋中音單元採用頂級的陶瓷振膜,令高頻更清脆。 0514-00300-002b2.jpg
回復

8.7吋的陶瓷低音單元設在音箱正面。 0514-00300-002b3.jpg
回復

可在音箱底部加設獨立釘腳,將外來震動對喇叭的影響減至最低。Source from http://orientaldaily.on.cc/ 0514-00300-002b4.jpg
回復

ma73 發表於 2017-5-17 13:11
可在音箱底部加設獨立釘腳,將外來震動對喇叭的影響減至最低。Source from http://orientaldaily.on.cc/ ...

無MODEL?

因為對喇叭靚過晒D MODEL?!
回復

so sad......
回復

我唔明點解廠方話XB係密封式設計,睇相都見到係rear-ported...
回復

waikeywi 發表於 2017-5-17 14:34
我唔明點解廠方話XB係密封式設計,睇相都見到係rear-ported...

份報紙自己寫啫
回復

點解要Sad呢?
回復

對於我呢d窮L,咁貴的喇叭,已經冇銀睇,咁連Model都冇埋,仲唔so sad咩
回復

係啫,報紙記者尐料都係來自代理,代理尐料都係來自廠方,其實有必要搞清楚,不要得過且過,因為擺位會有很大影響的!
回復

waikeywi 發表於 2017-5-17 14:34

YB 才是密封設計,可能人地睇漏咗个小洞
回復

我都係鍾意YB
超靚仔

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-5-17 23:17
我都係鍾意YB
超靚仔

我都係鍾意YB
超靚仔 X 2

評分

查看全部評分

回復

好靓女,陶瓷單元聲音更高貴幼细

評分

查看全部評分

回復

個人意見 用得 XB 可以考慮 Diamond version, 相同價位裡颇具競爭力。

此型號對擺位及 amp 都講究, 尤其是對聆聽環境有要求, 搞正佢要多花點功夫。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-5-18 08:12
個人意見 用得 XB 可以考慮 Diamond version, 相同價位裡颇具競爭力。

此型號對擺位及 amp 都講究, 尤其是 ...

无论外观和声音,Devialet和Estelon都很合拍!
回復

purist 發表於 2017-6-12 17:49
无论外观和声音,Devialet和Estelon都很合拍!

我很贊同. 真係好鬼襯.
回復