新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 47840|回復: 288

[請教] 民用<<音響技術>>為何那么落後﹖

火.. [複製鏈接]
民用<<音響技術>>為何那么落後﹖
在朋友處看到近年的<<音響技術>>中﹐即使千萬元級的也幾乎沒有一套算是HIEND的
音響﹐沒有一套比得上中級錄音棚中的監聽系統。???

評分

查看全部評分

民用<<音響技術>>? 你意思係講緊本雜誌?
回復

民用? 你意思係講緊本雜誌?
kachow 發表於 2011-4-7 21:41

係講緊本雜誌

評分

查看全部評分

回復

在朋友處看到近年的中﹐即使千萬元級的也幾乎沒有一套算是HIEND的

天下第一刀 發表於 2011-4-7 08:56 PM

聽過邊套?例如.....
回復

聽過邊套?例如.....
MDLP 發表於 2011-4-8 01:01

沒有一個用24英寸喇叭﹐看上去已經不是HIEND﹐所以不想聽﹐本人不愛聽吹水及
造作出來的頻響曲線的喇叭,
從喇叭單元的頻響曲線及阻抗曲線看音質
http://www.hiendy.com/forum/view ... mp;extra=#pid298365

下面的土炮就轟殺了那些
http://www.hiendy.com/forum/view ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀師兄可否介紹吓你現用器材有幾HIEND?
比大家參長吓
回復

回復 6# kingyan
我用的土炮用最普通的專業功放DSP四分頻加超高組合及選用各頂級廠家最優秀的單元就轟殺了那些:
http://www.hiendy.com/forum/view ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

回復

其實師兄齋睇書就聽得出邊樣係Hiend 邊樣唔係.. 實在太利害. 加上師兄對Hi-end既定義係高級音響, 定係絕頂好聲?

係我黎講Hi-end係高級音響. 比一般hifi高貴既價錢. 堆砌一套奢華既組合, 講求聲音, 外型, 內部設計, 同聆聽空間既協調. 例如全屋都係遍淡色既設計, 無理由擺對杏加橙既喇叭係度, 見到都唔開胃. 所以Hi-end唔係單單只求出咩野聲.

至於靚聲, 就更加虛無飄渺. 我可以話你知,我家訪過同去過既Studio. 都係覺得我屋企最靚聲. 就正如, 人地黎我屋企都可能覺得我屋企既hifi一文不值. 靚聲既定義在於閣下既耳仔. 玩hifi玩得出神入化既人, 極其量能夠做到平均, 音效出眾. 將每件器材都能發揮到極點已經好利害. 越玩得好既人, 就越唔會去否定一d自己未見識過既野. 好少好似師兄咁. 可以咁肯定話土砲可以殺了千萬元級, 無24英寸喇叭唔係Hiend.. 利害!

評分

查看全部評分

回復

但是外型很不討好就是很難接受
這套器材放在家裡家人一定會反對,
天下第一刀兄有沒有美觀一點的組合推介
回復

其實師兄齋睇書就聽得出邊樣係Hiend 邊樣唔係.. 實在太利害. 加上師兄對Hi-end既定義係高級音響, 定係絕頂 ...
kachow 發表於 2011-4-8 10:18

agree

如器材那麼難看,我寧願用ipod聽mp3算了~
回復

其實師兄齋睇書就聽得出邊樣係Hiend 邊樣唔係.. 實在太利害. 加上師兄對Hi-end既定義係高級音響, 定係絕頂 ...
kachow 發表於 2011-4-8 10:18

就機器材而論Hiend ﹐一看便知﹐因為單元的外觀基本判斷廠家﹐一個6英寸單元根
本無法完美30HZ的超低音﹐我們聽不到30HZ以下的聲響﹐但感覺非常明顯﹐
毛發都動了﹐相反﹐超高音在20KHZ以上的聲音就老鼠聽了都要跑﹐但超高音
對音色起到非常重要的作用。
聽音環境的重要大家都清楚﹐看你如何裝修了﹐如紐約的林肯中心就差不多﹔環境+器材
就很難做到HIEND了﹐至于外觀﹐個人愛好無法免強﹐
1請美工做到自己滿意的外觀圖紙
2按照單元生產廠家提供的專業尺寸做箱子
3請音響鋪提供器材設計方案
4施工
5調校

評分

查看全部評分

回復

其實Hiend, 個人覺得係一種生活態度
回復

但是外型很不討好就是很難接受
這套器材放在家裡家人一定會反對,
天下第一刀兄有沒有美觀一點的組合推介 ...
JanHau 發表於 2011-4-8 10:19

記住你自己就是導演

評分

查看全部評分

回復

agree

如器材那麼難看,我寧願用ipod聽mp3算了~
JanHau 發表於 2011-4-8 10:21

記住你自己就是導演!
Hi-end既定義並非係高級音響而是最先進最新的專業監聽系統﹐到香港的錄音棚聽聽及跟他們談論下HIEND就知道了民用的根本只是有聲出而已。

評分

查看全部評分

回復

一本音響書只要按自己本分去分柝試清楚器材特性就夠,我地自家用果啲民用器材來聽音樂只不過用在高壓力工作環境下心靈洗滴,硬係要講夠晤夠hiend就等你地果啲自認天下第一既「天下第一刀」去分析了

評分

查看全部評分

回復

有條件的到德國看看那先進而已專業的錄音監聽系統﹐你會感到原來JS當你系‘水魚’.
關於音響的好壞﹐你看他們敢不敢騙電臺及歌星的

評分

查看全部評分

回復

一本音響書只要按自己本分去分柝試清楚器材特性就夠,我地自家用果啲民用器材來聽音樂只不過用在高壓力工作 ...
星爺 發表於 2011-4-8 11:01

唉﹐星爺 ﹐MP3都比黑膠好﹐因為現在的黑膠很多是MP3刻的
試問有幾人能在ABX盲聽下分辨出CD及MP3 ﹖民用MM在廣州排隊補膜....

評分

查看全部評分

回復

就機器材而論Hiend ﹐一看便知﹐因為單元的外觀基本判斷廠家﹐一個6英寸單元根
本無法完美30HZ的 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 10:50

2按照單元生產廠家提供的專業尺寸做箱子

Then why don't they make the cabinet as well ????
回復

Because they(ScanSpeak) OEM for the famouse Trademark ,So they provide a good idea only

評分

查看全部評分

回復

唉﹐星爺 ﹐MP3都比黑膠好﹐因為現在的黑膠很多是MP3刻的
試問有幾人能在ABX盲聽下分辨出CD及 ...
天下第一刀 發表於 2011-4-8 11:14

呢啲甘高深哲學嘢等你去發明創造了,    器材對於手來講只不過係一種手段,音樂先係最終目的。
回復