新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: calvin815

[請教] 再 麻煩各位多一次 .... 如何提升hifi器材

電處、地盒、線材?
回復

calvin815 發表於 2017-5-25 15:59
我用有限知識 試下形容 聲音密度不夠 及 分析力不高

唔知係唔係這些 . . .   ...

第一好明顯就係SOURCE唔好..出黎既已經唔得,後邊點靚都冇用,對嗎?
第二,當你有好既SOURCE,就要睇返部AMP既能力,動態力?分析力?高低頻伸延夠唔夠廣,聲音是否夠平衡?CHING本身部INT AMP唔弱,所以夾返一套肯定有優勢. 有時間上去聽下部CD機囉...
回復

我諗金仔cd机會啱你,師兄最好唔怕辛若帶埋你部cd去比較下D聲底就冇買錯勒!當然你真係會幫這店買才可以咁做啦!仲有線材都是調到聲架,續步來吧!
回復

hoyin13 發表於 2017-5-25 14:22
就樓主現時的器材, 如果用 804D3(最高級)來做比較, 個 source (marantz 15s2) 真係低左好幾班, 因為佢只 ...

我很贊同.
回復

大哥呀, 你部SACDP係入門咋...

上左D08u就唔同晒啦. 如果你諗住放棄LUX則另作別論.
回復

師兄換SACD PLAYER 係會改變到你現況,如果只換DAC就不能聽到SACD了,ESO, 金仔, Luxman嘅SACD PLAYER都有自己嘅味道,建意帶幾隻平啲聽開嘅CD去試音室聽吓邊款啱自己口味先再決定
回復

pclai2000 發表於 2017-5-25 17:54
師兄換SACD PLAYER 係會改變到你現況,如果只換DAC就不能聽到SACD了,ESO, 金仔, Luxman嘅SACD PLAYER都 ...

emm labs xds1 v2 vs esoteric ko1x vs d08u ..... how to choose
回復

calvin815 發表於 2017-5-25 19:38
emm labs xds1 v2 vs esoteric ko1x vs d08u ..... how to choose

我鍾意K01X
回復

多謝各位師兄的意見 , 毒益良多 我要好好做做功課 好多cd/sacd 機可以揀 , 我其實亦是受大家毒毒 覺得 emm labs 是好整gei 機。 d08u 及 k01x 亦見好多師兄配 佢地冇敵 hifi ....
回復

calvin815 發表於 2017-5-25 21:43
多謝各位師兄的意見 , 毒益良多 我要好好做做功課 好多cd/sacd 機可以揀 , 我其實亦是受大家毒毒{:5_461: ...

emm同playback都暖聲底,二嫂高清快
回復

視乎師兄是否接受二手

二手區有部ASR Emitter 2 值得考慮, K-01X/K-03X 亦經常有二手

接受到二手可以一併賣走 Marantz SACD player & Luxman 合併機換入上述兩機
回復

calvin815 發表於 2017-5-25 19:38

三部唔同價 wor
如果呢三部比, 會唔會 D08u 比較弱?
回復

tst123 發表於 2017-5-25 23:10
視乎師兄是否接受二手

二手區有部ASR Emitter 2 值得考慮, K-01X/K-03X 亦經常有二手

嘩...駛唔駛咁毒呀?!

人地諗住換SACDP啫, 你就叫人大洗牌. 哈哈.
回復

hoyin13 發表於 2017-5-26 10:43
三部唔同價 wor
如果呢三部比, 會唔會 D08u 比較弱?

emm labs xds1 好似要十幾萬喎.
回復

6萬升級cd/sacd
1-2萬搞好電源
回復

-定換amp 行先! 部amp 同喇叭夾得好,你求其換部discman 都唔會差過將錢放在靚靚source, 因為前面幾好攞到的好處好少!

評分

查看全部評分

回復

訉源似乎是 weakest link, 搞好佢 已是贏在起跑線。

這裡提及的幾款 Players 都有一定水凖, Emmlabs XDS 跟 Playback Designs 是同門師兄弟表現均匀而强於動態, Eso 則優於精琢细琢, D08u 未認真聽過, 然而其小弟 D06 表現已在 Marantz 15 之上。

最有效的升级在於善用資源,  想毒過死去活来D08U + 二手 emitter2 可以幾頂瘾,  如尚有剩餘 budget ,投資少許改善 room accoustics 亦是本少利大的生意。

预祝師兄毒根早種,毒上加毒, 再上ㄧ層!
回復

用馬cdp !  會浪費左套機
回復

haha12 發表於 2017-5-26 13:21
訉源似乎是 weakest link, 搞好佢 已是贏在起跑線。

這裡堤及的幾款 Players 都有一定水凖, Emmlabs XDS  ...

承你貴言 但要忍毒比錢
回復

2011 發表於 2017-5-26 15:24
用馬cdp !  會浪費左套機

雖然馬仔倍了我好耐 但都係時候 say goodbye
回復