新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: calvin815

[請教] 再 麻煩各位多一次 .... 如何提升hifi器材

回復

racewong 發表於 2017-5-29 13:35
Emm部SACDP超過十萬。

D08u少可做特價, 唔駛六萬五。

我見上面位師兄介紹樓主試K1,先有感而發,K1好似要17萬呢
回復

pclai2000 發表於 2017-5-29 16:58
我見上面位師兄介紹樓主試K1,先有感而發,K1好似要17萬呢

K1 最近已調低售價 14xK
回復

otis008 發表於 2017-5-29 17:23
K1 最近已調低售價 14xK

14萬幾就同K01X冇差咁遠,貼地小小,謝謝師兄報料
回復

唔使客氣
回復

pclai2000 發表於 2017-5-29 18:34

都仲係貴50%,值唔值見人見智
回復

pclai2000 發表於 2017-5-29 18:34

好耐無聽過依句野.

十幾萬都話貼地...
回復

racewong 發表於 2017-5-29 20:16
好耐無聽過依句野.

十幾萬都話貼地...

係貼小小啫
回復

我都覺得OK啦. 十幾萬一部CDP, 算係貼地啦.
回復

tst123 發表於 2017-5-29 19:39
都仲係貴50%,值唔值見人見智

K01X依家9萬幾,K1真係貴50%,但音響嘢往往貴50%,個效果係吾會提升咗50%
回復

racewong 發表於 2017-5-29 20:53
我都覺得OK啦. 十幾萬一部CDP, 算係貼地啦.

我寫係貼地小小,吾代表係貼地咁解
回復

AS881 發表於 2017-5-26 12:59
-定換amp 行先! 部amp 同喇叭夾得好,你求其換部discman 都唔會差過將錢放在靚靚source, 因為前面幾好攞到 ...

兩者取其一小弟都係換 amp 先

Source 發展迅速,跌價較快,反之換 amp 先不會心思思又換,同意部 amp 和喇叭夾得好效果比換 source 更大

小弟全套 Tidal 都用Antipodes DS 做 source 聽 rip file 仍有不錯表現
回復

Luxman D-06u都係好機
回復

racewong 發表於 2017-5-26 11:01
嘩...駛唔駛咁毒呀?!

人地諗住換SACDP啫, 你就叫人大洗牌. 哈哈.

你班友仔都冇人性
回復

EMM Labs 的DAC都值得擁有,尤其是前旗艦DCC2 SE, DAC6e SE或者是錄音室機種DAC8 MKIV...

我目前利用電腦, roon+HQPlayer升頻為DSD交由emm labs來播放
回復

想加DAC 可以考慮埋 Weiss 501
回復

calvin815 發表於 2017-5-29 10:58
多謝師兄賜教
可能師兄都發現 我問得多 EMM LAbs 是因為 板主槍王及小虎兄 解紹過 (如我記錯請見諒) 所以 ...

發焼友 15,16 嘅心情大家都經歷過。

平心而論, 現在 D08U 约等於 XDS1或 ESO 半價非常吸引。

若吾計呢個特筍價, 小弟偏愛 Emmlabs 有兩個原因:

1) 重播 SACD 表現出色, 如果擁有 大量此類 軟件 XDS1 係好選擇。

2) 高瞬變、動態凌厲、音場壯闊 仍大型古典音樂重播 必備條件,  XDS1 對此是談笑用兵, 收放自如。

小弟愛古典音樂, 要搞得好除佐訉源之外, 其它配套都會做足工夫, 即是說任何環節做得不好都會聽出一點缺陷。 XDS1 就是具備這個 忠實反映嘅能力, 不會輕輕饒恕。

發焼之旅人人不同、 各自精彩, 樓主可根據自家情况及要求 訂立升班大計也。

回復

haha12 發表於 2017-5-30 19:02
發焼友 15,16 嘅心情大家都經歷過。

平心而論, 現在 D08U 约等於 XDS1或 ESO 半價非常吸引。

回復

calvin815 發表於 2017-5-26 17:59
雖然馬仔倍了我好耐 但都係時候 say goodbye

想全面ko 隻馬 ,幾千元 cdp 就可,
回復