新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: calvin815

[請教] 再 麻煩各位多一次 .... 如何提升hifi器材

修唔修最好 買luxman 上 d08U 買二嫂上 K01x ..... 佢地的老二ok ma D06U and K03X? save some money ....... 我應該會買二手   
回復

calvin815 發表於 2017-5-26 18:01
修唔修最好 買luxman 上 d08U 買二嫂上 K01x ..... 佢地的老二ok ma D06U and K03X? save some money ..... ...

訉源係重要一環,建議師兄進取D 直上 Emmlabs XDS/D08U/K01X 起碼有幾年吾使心思思呀!
回復

修唔修最好 買luxman 上 d08U 買二嫂上 K01x ..... 佢地的老二ok ma D06U and K03X? save some money ..... ...

俾得起買老頂無謂心思思
回復

用緊K03X其真已經好吾錯,但預算足就上K01X啦,真係可以再好啲,K01X依家大概95k左右
回復

明曬 買了cd 機 正如大家所講 再買電源材及線材 。
回復

calvin815 發表於 2017-5-26 17:59
雖然馬仔倍了我好耐 但都係時候 say goodbye

吾只版主話...
重有好多高手話先換音源, 真幸福
他們簡直是音色醫生
回復

calvin815 發表於 2017-5-27 07:27
明曬 買了cd 機 正如大家所講 再買電源材及線材 。

褵名望減價, 唔買部D8u就真係無下次了

因為LUXMAN不嬲都無減價

評分

查看全部評分

回復

以 六皮價位計, D08 應該係首選,而估計它對 downstream 器材亦容易夾得好聲。

偶爾醒起老友三年前以七皮買入 XDS1 V1 水貨,如果相近價位找到 V2 就更加吸引啦! 要留意 Emmlabs 係高班馬亦係照妖鏡,要玩盡佢須花多 點心力。。。

評分

查看全部評分

回復

樓主, 不妨考慮下marantz新sa-10 or 金仔dp-560.
回復

haha12 發表於 2017-5-26 13:21
訉源似乎是 weakest link, 搞好佢 已是贏在起跑線。

這裡提及的幾款 Players 都有一定水凖, Emmlabs XDS  ...

真係好毒 ,
回復

haha12 發表於 2017-5-27 18:27
以 六皮價位計, D08 應該係首選,而估計它對 downstream 器材亦容易夾得好聲。

偶爾醒起老友三年前以七皮 ...

多謝各位 其實我對 D08U OR K01X 都十分喜歡,只是想問問 emm LABS XDS1 V2 我以為它是可以更高質素地把CD DATA 讀取與解碼, 一步到"位" 都是我原本唸住,所以如買了emm LABS XDS1 V2 我下次(若干年後) 就換AMP 就可以,但好似佢會把我套DOWNSTREAM器材 原形畢露,我就有點卻步。因為我冇玩電源,電線 。 我唔知咁有冇理解錯。
回復

calvin815 發表於 2017-5-28 22:22
多謝各位 其實我對 D08U OR K01X 都十分喜歡,只是想問問 emm LABS XDS1 V2 我以為它是可以更高質素地把C ...

咁你依家都係得兩部選擇啫
回復

calvin815 發表於 2017-5-28 22:22
多謝各位 其實我對 D08U OR K01X 都十分喜歡,只是想問問 emm LABS XDS1 V2 我以為它是可以更高質素地把C ...

其實諗咁多不如帶幾隻聽開嘅CD去試齊呢3款機先再考慮啦,3部都有自己嘅音樂味,就係要試先清楚自己想要邊一款,至於玩電源就遲吓先一步步來吧
回復

ok
回復

音响技術不斷進步,發燒友對音樂、音响的要求亦隨著經歷、時間改變,所以毋須執着一步到位這回事。

愚見個人歷練及對音樂重播嘅認知對提升音响系統質素有四両撥千斤嘅效果,器材僅是其中一件工具而已。

小弟較愛 Emmlabs 又說它比較腌尖係個人意見,至於電源、環境處理 仍聆聽系統重要環節需量力而為卻不一定要大費周章。實際上每個品牌的個性與調聲工夫各有千秋,這時候樓主真的要試勻呢幾部機才決定吧!

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-5-29 06:30
音响技術不斷進步,發燒友對音樂、音响的要求亦隨著經歷、時間改變,所以毋須執着一步到位這回事。

愚見 ...

多謝師兄賜教
可能師兄都發現 我問得多 EMM LAbs 是因為 板主槍王及小虎兄 解紹過 (如我記錯請見諒) 所以我都有前設這是經典好機,也是sorces的目標。當然我會把這前設放底。最近,我已試了 EMM labs xds1 v2 , 聲底喜歡,密度高,好像去了grandhall 各人晚裝盛宴 有點高貴到有點不自在,唸緊這需要showroom 的speaker ,amp 及線材配合。現在如果請了  EMM labs xds1 v2 來我家,與我這些平民音響演奏,我都不知是什麼後果。可能門多戶對,難道癩蝦蟆想吃天鵝肉。 所以有興趣知知照妖鏡的問題

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-5-25 17:19
大哥呀, 你部SACDP係入門咋...

上左D08u就唔同晒啦. 如果你諗住放棄LUX則另作別論. ...

D08u for sure...
回復

d08u 的確超值

eso 行貨價定得高,不過樓主若考慮 Emm, 又不妨去聽埋grandioso k1 啦
回復

koalakoala 發表於 2017-5-29 11:34
d08u 的確超值

eso 行貨價定得高,不過樓主若考慮 Emm, 又不妨去聽埋grandioso k1 啦

師兄你想毒死樓主
回復

pclai2000 發表於 2017-5-29 13:32
師兄你想毒死樓主

Emm部SACDP超過十萬。

D08u少可做特價, 唔駛六萬五。

講完
回復