新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13257|回復: 78

[請教] 再 麻煩各位多一次 .... 如何提升hifi器材

首先,多謝師兄一直以來的幫助 , 想出多個post 問問意見

My system : 804d3 + luxman 509fse + marantz 15s2  

budget around 7-80k
方案一 (板主話 我的amp 都唔差: 換 amp)
買 isis m75d
方案二 (板主話 我的amp 都唔差: 換 amp)
買asr emitter 2 exclusive
方案三 (換source)
買emm lab xrds v2 or emm tsdx + dCC
方案四 (保留CD player 做transportter  買新gei DAC,可以玩埋CAS)
買emm dCC2 或 Bricasti Design M1
方案五 (把錢分散投資)
asr emitter 2 + emm lab cdse

如何可以有幅度提升 ,真是有不同的哲學,師兄的hifi哲學 相信有不少知慧及經驗, 願各位賜教。

唔駛諗, 一定係買部D08u啦,

名望依家搬移大減價, 部D08u只係賣六萬幾.

剩番d錢可以upgrade下d電線.

評分

查看全部評分

回復

支持D08U, 一套西裝
其實樓主部中古509本身已經夠玩...
回復

我都贊成,D08U 賣六萬幾真係抵到嘔
還有 USB 可以玩 FILE,DSD PCM 等等
回復

如果樓主感到現有器材有分析力,有空間感,低頻夠力,仲想换的話(即是身痕心理因素想换),倒不如諗下你不滿意邊一點,針對式去换免走好多冤枉路,師兄揾錢不易呵!

評分

查看全部評分

回復

同意, 樓主你個 case 換左 source (CDP) 應該已經有唔錯既改善. 一套西裝支持 D08u too!!
回復

hoyin13 發表於 2017-5-25 10:34
同意, 樓主你個 case 換左 source (CDP) 應該已經有好大改善. 一套西裝支持 D08u too!! ...

回復

回復

師兄似乎播碟多, 雖然唔知CD定SACD多, 有$70~80k筆直, 比着我就會將音源分體, 入部正d既DAC, 馬仔15S2 可能側重SACD嗰邊, 聽CD就用佢做CDT, 餵入部靚DAC, 玩CAS又得
回復

換前後級啦
回復

個人意見啦,日系player不如考慮金仔或者eso,
回復

shooter 發表於 2017-5-25 12:22
師兄似乎播碟多, 雖然唔知CD定SACD多, 有$70~80k筆直, 比着我就會將音源分體, 入部正d既DAC, 馬仔15S2 可能 ...

如果 用marantz 15s2 做transporter ,1. 它是否已經足夠能做好read cd/sacd data 。2. 有冇好的dac 介紹?   
回復

any recommendation?
回復

我套 hifi 是否 source 是最大弱點?
回復

calvin815 發表於 2017-5-25 13:38

就樓主現時的器材, 如果用 804D3(最高級)來做比較, 個 source (marantz 15s2) 真係低左好幾班, 因為佢只係馬仔的入門 SACD 機而已.

如果唔係都唔會大部份師兄見意換 source

評分

查看全部評分

回復

calvin815 發表於 2017-5-25 13:38

老實講, 我覺得係
15s2 play SACD/CD 都可能配合唔到下線既機
回復

calvin815 發表於 2017-5-25 13:37
如果 用marantz 15s2 做transporter ,1. 它是否已經足夠能做好read cd/sacd data 。2. 有冇好的dac 介紹 ...

如果係我
1. 15S2好似可以當CDT用,有spdif出data. SACD未必做到,如果up咗dac, 部15s2我估唔襟擺
2. DAC 會諗dCS, EMM, Totaldac, 將來玩埋CAS又得. 當然聽歌好個人口味, 最好自己親身去聽吓
回復

我覺得係先要攪清什麼不滿先,無謂藥石亂投,當然身痕想試新嘢另計!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-5-25 10:02
唔駛諗, 一定係買部D08u啦,

名望依家搬移大減價, 部D08u只係賣六萬幾.

Totally agree
回復

我用有限知識 試下形容 聲音密度不夠 及 分析力不高

唔知係唔係這些 . . .
回復