新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19746|回復: 67

[喇叭] 15k 樓下書架喇叭..求推介

各位C HING, 如果15K 樓下 書架喇叭, 全新/2手皆可, 主要聽廣東歌, JPOP, 小量JAZZ

AMP: MOON NEO 340, 腳架 foundation 24"

空間 9尺X 7尺, 單邊長廳

之前試過ATC 7 同11, 想睇下各位CHING 有冇其他推介

thanks.
ProAc or 2nd hand B&W 805s  
回復

PMC Twenty 22
回復

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
以為呢 post 唔見晒,原來係兩條唔同既thread。
回復

Dynaudio of course
CwzEyps8pXllsW84WDp6_Dl72eJkfbmt4t8yenImKBVvK0kTmF0xjctABnaLJIm9.jpg
150758gsjrwrwgsjnwg8nq (1).jpg
回復

ATC喇叭較為大食,驚neo340推會有形而無實,找些易推少少喇叭着數些呢!
回復

試試ae1吧 二手區有對超靚仔
回復

starhifi 發表於 2017-5-26 16:07
ProAc or 2nd hand B&W 805s

2nd hand B&W 805s 15k ?買到嗎?
回復

MOON NEO 340i 只得100x2 8Ω未必推得好ATC 7/11。
回復

ATC11好呀,我用Naim supernait 2, 80W, 推得都幾滿意

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2017-5-30 13:20
MOON NEO 340i 只得100x2 8Ω未必推得好ATC 7/11。

早排托左部10W  A類audionote otose去家訪位師兄…試推3//5A…都ok,但估吾到再轉推ATC SMC 12<新款中低單元),睇到尼到…相信好多人…挑一聲,有冇攪Q錯

但推起尼竟有板有眼…開到12點大音壓竟冇散,中低好舒服…但高音相對稍暗,ATC又冇相像甘難難喎
回復

For POP music...
AE1 x2
回復

hksarac 發表於 2017-5-30 13:17
2nd hand B&W 805s 15k ?買到嗎?

我當年大人送比我的805s全新行貨都係$20700,虎眼805s都係$23700, 但大話虎眼似樹妖唔比入屋。就送咗對Rosewood805s比我。

以$20700計,成十年咁805s我估最多值15K.
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-5-30 14:01
早排托左部10W  A類audionote otose去家訪位師兄…試推3//5A…都ok,但估吾到再轉推ATC SMC 12 ...

爆起上黎點???聽大棚野點???
回復

hksarac 發表於 2017-5-30 20:01
爆起上黎點???聽大棚野點???

先試趙鵬cut6船歌…氣定神閒,比例吾錯,cut2…最高頻稍暗,再試廣陵散古琴…最高段吾夠透!舒服聲底…只是粗擺粗試,都糸人聲可取啲!只不過唸住泥牛入海…但出尼效果又吾系甘差…不過都要開到12點有多 ,質感…仲好過用原來老麥220W加SFL1膽前組合,只不過見文先略提番當日粗試效果…
回復

先多謝各位意見

見各位CHING 咁講..ATC 真係唔易搞... 本身自己好鐘意...依家搞到有少少怕

如果 PROAC, 邊個系列較?? thanks
回復

UPDATE
早幾日上左代理試PROAC TAB 10, Gryphon daiblo 合併黎推.

聽感比7仔 好, 但是不及11仔好, 低音 同聲音密度...

依家仍然未有決定
回復

dtb2013 發表於 2017-6-8 14:36
UPDATE
早幾日上左代理試PROAC TAB 10, Gryphon daiblo 合併黎推.

點解唔試ProAc Response D1 / D2?
Tab10當3/5仔玩喎........
回復

Hungmo 發表於 2017-6-8 14:43
點解唔試ProAc Response D1 / D2?  
Tab10當3/5仔玩喎........

hungmo CHING, RESPONSE 同STUDIO 有D咩差別? RESPONSE 超過budget 呀
回復

dtb2013 發表於 2017-6-8 15:11
hungmo CHING, RESPONSE 同STUDIO 有D咩差別? RESPONSE 超過budget 呀

簡單講Response 高級過 Studio 系列
實際你有機會試聽就會明
二聲道我建議玩Response Line.
ProAc Response D1肯定係射程入面, D2應該都同你筆直差唔太遠. 二手就兩對都係射程內
我係ProAc D2 前用家, 雖然係書架低頻亦唔會失禮, 中頻ProAc更加唔駛擔心, 高音舒服耐聽
喜歡ATC好大機會亦會喜歡ProAc, ProAc更加易推易玩

定價同實價有時有一定差距, 覺得啱你口味不仿同代理傾下
二手亦係一個好選擇
回復