新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[擴音機] NORD Amp 同好會

la1209 發表於 2017-7-9 20:23
聽感方面,SS3602中頻比994稍微突出一點,是稍微著重中頻及底頻表現的一款discrete opamp,聽小品、人聲及 ...

師兄咁快換 opamp 既?部機要煲這個幾月先定D呢。
回復

la1209 發表於 2017-7-9 20:23
聽感方面,SS3602中頻比994稍微突出一點,是稍微著重中頻及底頻表現的一款discrete opamp,聽小品、人聲及 ...

師兄,請問如果想同部 NORD接地盒,可以接去邊個位呢?
回復

medjohn 發表於 2017-6-29 15:50
I own the dan agostino momentum
I put it in my parents home
They ordered the nord and pair it with ...

Hey, Medjohn c hing,
How is the difference between the 2 mentioned power amp now?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-11 00:28

個人覺得無謂接
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-11 00:28

如果必須接,可以接機殼。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-11 00:27
師兄咁快換 opamp 既?部機要煲這個幾月先定D呢。

換對discrete opamp唔洗等對amp煲熟都可以聽到分別
回復

ic, thanks, c hing!
回復

la1209 發表於 2017-7-11 10:27
換對discrete opamp唔洗等對amp煲熟都可以聽到分別

咁分別一定會聽到,只係我覺得會試唔真,日後煲好後要再花時間比較。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-11 10:56
咁分別一定會聽到,只係我覺得會試唔真,日後煲好後要再花時間比較。  ...

你講得好啱,不過發燒友就係衰心急
回復

la1209 發表於 2017-7-11 16:04
你講得好啱,不過發燒友就係衰心急

hehe... same here
回復

早前提及的怪聲一直還未解決,試過唔接P10,接去另一個牆身電制位,開機怪聲仍然出現。之後再試過將家中所有無線設備關掉後再開機,情況一樣。再有試過Rossini直入後級,都係有怪聲
呢個情況係自從改用class d後級發生,記得以前用Esoteric N-05,Diablo300係無呢啲怪聲嘅,之後用Esoteric N-05,Hattor Passive pre同mono block,就開始出現問題,試過e-mail問Hattor,佢回覆話SMPS起動是存在高頻噪音的,不過佢就無聽到係喇叭傳出嚟。
Hattor NC500 mono之後就入手呢對Nord,點知開機一樣有呢個問題,唉
昨日到某代理借了一部Arcam A29返來試,開機無出現呢個問題喎,我諗Class-D係我屋企真係有啲問題,唔夾我時神八字。
回復

la1209 發表於 2017-7-15 08:18
早前提及的怪聲一直還未解決,試過唔接P10,接去另一個牆身電制位,開機怪聲仍然出現。之後再試過將家中所 ...

為求證, 睇黎要帶nord去第二間屋試
回復

都係一個好辦法嚟證明對嘢無問題。

我都e-mail去Nord問吓Colin究竟部amp出現咩問題。
回復

1209師兄,有冇試換前級去後級訊號缐,
回復

Ckfan 發表於 2017-7-15 19:01

未,今日再試吓換另一對XLR試吓先

我e-mail咗Nord嘅Colin,俾埋段sound clip佢聽,佢都話非常奇怪,從來無聽過有呢啲怪聲

我attach個file係呢度,你哋都可以聽吓呢啲怪聲。

後級噪音.m4a

650.24 KB, 下載次數: 573

回復

Ckfan 發表於 2017-7-15 19:01

剛才換了另一對XLR,情況一樣。估計唔會關接線事,一定係對mono block產生出來的。
回復

la1209 發表於 2017-7-15 08:18
早前提及的怪聲一直還未解決,試過唔接P10,接去另一個牆身電制位,開機怪聲仍然出現。之後再試過將家中所 ...

師兄,請問試過部 Nord 無接 xlr 嗎?有無怪聲?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-17 09:09
師兄,請問試過部 Nord 無接 xlr 嗎?有無怪聲?

試過,一樣有。
回復

la1209 發表於 2017-7-17 09:57
試過,一樣有。

BTW,有無試過 disconnect 呢地盒,有無怪聲?及插去其他屋企插頭,用拖皮拖過去試下先。再唔得唯有拎去朋友屋企到試下先得,
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-17 10:16
BTW,有無試過 disconnect 呢地盒,有無怪聲?及插去其他屋企插頭,用拖皮拖過去試下先。再唔得唯有拎去 ...

我無用地盒
試過唔插PS Audio P10,一對mono接去房嘅拖板,情況一樣。

我諗都係拎去人哋度試吓穩陣。

呢啲怪聲,聽落去似係一啲high frequency oscillation,起動一刻最明顯,warm-up後,震動減弱,慢慢就消失。
回復