新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[請教] 玩音響的你們, 有無考慮過加添一套耳機系統?

jeansky 發表於 2017-5-30 12:27
試過2萬幾入耳式加2萬幾dap,  完全冇feel  
空間感完全唔掂同屋企聽兩回事(只係2萬幾兩聲道系統)

試下無壞喎, 二手SE MASTER1都係幾千蚊咋嘛
回復

Benbenjapan 發表於 2017-5-30 15:54
換左部cd機得一個rca輸出
駁左前級沒位駁耳擴
之後一直比塊布冚住

部前級有幾多組輸出?
回復

racewong 發表於 2017-5-30 21:01
部前級有幾多組輸出?

5組
耳擴可以駁前級嗎?我以為會唔好
回復

jeansky 發表於 2017-5-30 12:27
試過2萬幾入耳式加2萬幾dap,  完全冇feel  
空間感完全唔掂同屋企聽兩回事(只係2萬幾兩聲道系統)

以空間感計:
IEM <耳筒<speakers< 大speakers
應該是不能改變的物理性吧。
回復

Benbenjapan 發表於 2017-5-30 22:19
5組
耳擴可以駁前級嗎?我以為會唔好

我依家都係咁駁.

我部ARC有RECORD OUT. 可以就咁駁條XLR去PHONO AMP

http://headfidy.com/forum/forum. ... &extra=page%3D1
回復

racewong 發表於 2017-5-31 10:17
我依家都係咁駁.

我部ARC有RECORD OUT. 可以就咁駁條XLR去PHONO AMP

有冇對比過直入音源?另版主個 ARC 前要不要開機先可以過到tape out?
回復

DAP係咪可以只讀file, 經usb輸出再入 usb DAC 解碼?
回復

t1174 發表於 2017-5-31 12:16
有冇對比過直入音源?另版主個 ARC 前要不要開機先可以過到tape out?

部ARC要開機呀.

我用SE MASTER-1比較過CDP直入與經左PRE-AMP的分別.

CDP直入 - 直白, 線條好少少, 不過有D偏薄.
經PRE-AMP - 夠厚度, 夠大氣, 氣勢動態都比較好.

所以我都係鐘意經PRE-AMP後的表現
回復

里克1 發表於 2017-5-31 12:37
DAP係咪可以只讀file, 經usb輸出再入 usb DAC 解碼?

我未試過, 幫你問緊高手.
回復

里克1 發表於 2017-5-31 12:37

問左啦, 可以經USB直入DAC
回復

racewong 發表於 2017-5-31 13:17
問左啦, 可以經USB直入DAC

thanks.  多個理由考慮下.  10年前用過 cowon播放器配 weststone, shure 耳機, 玩番咗兩聲道後冇再玩.   
回復

racewong 發表於 2017-5-31 10:17
我依家都係咁駁.

我部前級得AV by pass
Output 倒是有3組
唯有試下output 到耳擴咩環境
謝版主回覆
回復

Benbenjapan 發表於 2017-5-31 22:37
我部前級得AV by pass
Output 倒是有3組
唯有試下output 到耳擴咩環境

你試試丫, 我覺得應該好聲過直入耳擴, 但當然你部pre amp都要有番咁上下啦
回復

我都係調番轉。由耳機玩起。有對LCD-3。耳機始終差d, 無身體感覺戈種震撼感!
回復

見版主玩hifi咁大癮,headfi一定好快上癮到不得了。

Headfi 無聊配件少好多,淨係這樣已經慳唔少錢,最緊要慳時間,
見好多人幾十歲仲浪費時間左試右試hifi 同無聊配件換來換去,
新機新配件就熟,新歌就冇隻識out到爆。

Hifi 有錢佬可以一步到位買買有TIDAL的AK,
好唔好聽就唔評論,(我覺得普通)
但方便令你聽多好多音樂或歌曲,就知以前成日聽那些試機音樂幾浪費光陰。
回復

DIO 發表於 2017-6-1 19:13
見版主玩hifi咁大癮,headfi一定好快上癮到不得了。

Headfi 無聊配件少好多,淨係這樣已經慳唔少錢,最緊 ...
新歌就冇隻識out到爆。

頂你, 笑左。
回復

其實視乎有幾燒,認真燒起上黎,台式Headfi 都唔算少野。

至少台式headfi 同hifi 所用的音訊都是一樣的。
回復

初流行headfi時好多大袋都係枱式加大耳牛開始中毒,
佢地有錢得黎又唔想嘈到家人,
香港要有獨立音樂房就唔只係普通有錢,係有錢到痴線。
那時的DAP又不濟,根本唔合格,同枱式音效天與地。
但而家DAP合格了,建議玩DAP同earphone開始,冇乜特別事又本身有靚HIFI就唔駛諗枱式同大耳牛先,當然最後好多人都係買齊。哈哈。
回復

racewong 發表於 2017-5-30 21:00
試下無壞喎, 二手SE MASTER1都係幾千蚊咋嘛

16k 耳機二手得返幾千,好痛
回復

t1174 發表於 2017-6-1 19:43
16k 耳機二手得返幾千,好痛

以聲論價二手都應值過萬,但可惜二手價唔係單單用聲衡量。
回復