新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[請教] 玩音響的你們, 有無考慮過加添一套耳機系統?

被困書房
冇野做
用8年多前買(已作電腦soundcard多年)的DAC/HPA聽歌
推800
過得去
回復

Keane0828 發表於 2017-6-3 18:25
被困書房
冇野做
用8年多前買(已作電腦soundcard多年)的DAC/HPA聽歌

呢個setting冇任何發燒野
USB線係Wireworld 賣40美金的UltraViolet
手痕加左隻ifi ipurifer2
估唔到都幾好聽
回復

Keane0828 發表於 2017-6-3 18:25
被困書房
冇野做

點解會被果書房?
回復

屋企做左home office, 經常有客人
回復

Keane0828 發表於 2017-6-3 19:33
屋企做左home office, 經常有客人

回復

聽野時間也少了
回復

我都無時間聽野啦, 大把報告未寫呀
回復

racewong 發表於 2017-6-4 00:53
我都無時間聽野啦, 大把報告未寫呀

你隻Pioneer是否2手買入?
如果有興趣聽HD800可以搵我
回復

里克1 發表於 2017-5-31 12:37
DAP係咪可以只讀file, 經usb輸出再入 usb DAC 解碼?

有D DAP 可以有其他output添。
回復

greenleo 發表於 2017-6-8 07:46
有D DAP 可以有其他output添。

咁啱噚日出開MK去咗間大形耳機店問.  

發現唔知係我唔識表達定係head-fi 同兩聲道真係兩個世界. 好似雞同鴨講, 最後店長都係強調叫我自己上網check清楚資料先.  

不過都了解到响DAP世界現時都係以光繊輸出為主. usb 就好多都要apps + OTG (好似係), 但我又唔多明OTG係咩東東噃.

回復

里克1 發表於 2017-6-8 15:26

發現唔知係我唔識表達定係head-fi 同兩聲道真係兩個世界. 好似雞 ...

而家忙。一陣再覆你。不起只optical  out。
回復

發現唔知係我唔識表達定係head-fi 同兩聲道真係兩個世界. 好似雞 ...

首先要睇隻DAP:

有D 係一個頭出一隻格式的output,例如optical,有可能多過一個output 頭。

有D 係隻DAP 個尾有一個頭,有多條線可以tap,通常廠家會有一些線出賣。HM901 可以出RCA,原廠條線好好聲,但係超短(好似係5cm 左右);印象中都可以出USB。應該可以出其他頭,可能要自己焊線。
回復

OTG 是On The Go cable,是用於手機或mobile 的slave device,簡單D講,手機是Master,DAC 是slave。

真正的DAP 是不需要手機功能的,只是現在的手機加入了DAP 功能而矣,於是就要選擇手機所用的輸出軟件。不同的軟件有不同的音質,和CAS 一樣,因為手機基本上就係一部電腦。
回復

greenleo 發表於 2017-6-8 17:56
OTG 是On The Go cable,是用於手機或mobile 的slave device,簡單D講,手機是Master,DAC 是slave。

真 ...

thx ching 解釋, 想知多少少, OTG cable 不同一般usb cable?    DAP 只講明usb 輸出而冇指明要OTG 即係一般usb 適用?
回復

出街k3003+P1,屋企T1
回復

solongmoi 發表於 2017-6-8 18:41

K3超正!
回復

里克1 發表於 2017-6-8 18:30
thx ching 解釋, 想知多少少, OTG cable 不同一般usb cable?    DAP 只講明usb 輸出而冇指明要OTG 即係一 ...

我冇聽過DAP(不是smartphone 或tablet 充作DAP)用OTG,不過我有機會out 。一般的OTG 是micro  to micro 的,如果師兄的DAP 的USB 出不是micro,則好大機會可以用普通USB 線。
回復

solongmoi 發表於 2017-6-8 18:41

用到K3003,可以考慮CM。
回復

greenleo 發表於 2017-6-8 19:19
用到K3003,可以考慮CM。

P1喂唔饱K3,不过一直系cowon擁躉
回復

solongmoi 發表於 2017-6-8 19:59
P1喂唔饱K3,不过一直系cowon擁躉

如果唔怕煩,smartphone + Hugo2應提供極好的SQ。
回復