新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[請教] 玩音響的你們, 有無考慮過加添一套耳機系統?

我初時買UD-501就係因為在家中用耳機聽歌的,佩隻平平地嘅K271MK2。後來開始換埋兩聲道Amp,現在反而少用耳機。只有返工放工搭車用AK320跟IQ聽下歌仔咁。
回復

K271根本係好平好舊的產物,for n 年前的studio用,如用佢做headfi入門,
真係嚇走唔少人,或走好多冤枉路。(我就係 -_-")
回復

小弟一直以來都是玩耳機, 暫時配備都是電腦做音源, 配Ifi Micro iUSB3.0過濾聲噪和雜音干擾, + Ifi Micro DAC2 主要聽古典大棚野, 仲要聽DSD, DXD, CD等等 + headphone amp就用加拿大Bryston BHA-1, 整體上無投訴, 仲會越聽越過癮, 三頻都推得好好, 厚實中性音源係乜就俾乜你, 而headphone 就是Beyerdynamic Amiron home 配原廠7N銅平衡線, 開放式設計, 溫暖聲底, 三頻適中, 聽人聲會較好, 比較埋身, 缺點係音場未夠800, 800S強, 相反比起Beyerdynamic T1 2nd闊及乾淨, 個人比較喜歡中性聲底

目前正考慮昇級DAC及CD Transport, 正在物色未知聲底如何

評分

查看全部評分

回復

clausewitz 發表於 2017-6-9 13:26
小弟一直以來都是玩耳機, 暫時配備都是電腦做音源, 配Ifi Micro iUSB3.0過濾聲噪和雜音干擾, + Ifi Micro D ...

不如過去HEADFIDY討論啦, 果邊好多高手可以比到意見你呢.
回復

呢度咁多金仔嘅擁躉,有無師兄試過用金仔後級直推『大胃王』HE-6/AB-1266 呢?四芯平衡耳機線就可以咁樣轉蕉插:

當然唔用轉頭都得:

或者好似佢哋咁樣加多件 HE-Adapter 之後再用 jumper 線駁落部後級,仲有得順便玩埋西毒嘅 Odin:

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=124&tid=1941085
https://www.head-fi.org/f/threads/woo-audio-amp-owner-unite.428570/page-2237#post-11615517
http://store.hifiman.com/index.php/amplifiers/he-adapter.html

回復

tleonard 發表於 2017-6-13 19:31
呢度咁多金仔嘅擁躉,有無師兄試過用金仔後級直推『大胃王』HE-6/AB-1266 呢?四芯平衡耳機線就可以咁樣轉 ...

DSC_2254 (Medium).JPG

大家認得這個人嗎?
回復

回復

t1174 發表於 2017-6-13 21:56
http://zh-hk.sennheiser.com/about-sennheiser-at-a-glance-management-board
第二個嗎?

Yes ar, 仲有兩個粉絲都要同Daniel合照呢
回復

clausewitz 發表於 2017-6-9 13:26
小弟一直以來都是玩耳機, 暫時配備都是電腦做音源, 配Ifi Micro iUSB3.0過濾聲噪和雜音干擾, + Ifi Micro D ...

I like Giulini
回復

有,不過我經濟所限平平地玩
回復

極好聲的headphone amp

iFi Pro iCAN
回復

HiFever 發表於 2017-7-17 14:22
極好聲的headphone amp

買左未? 我對依部都好有興趣喎
回復

Headfidy個邊係咪要重新register 另-個名先得? 用呢邊的好似唔得?
回復

AS881 發表於 2018-1-2 10:44
Headfidy個邊係咪要重新register 另-個名先得? 用呢邊的好似唔得?

唔駛架, 用番hiendy個login密碼就得啦
回復

racewong 發表於 2018-1-2 11:55
唔駛架, 用番hiendy個login密碼就得啦

但真係試極都話錯喎
回復

AS881 發表於 2018-1-2 13:05
但真係試極都話錯喎

你再試過, 我幫你RESET左你個A/C
回復

屋企檯擴+耳牛,出街SP1000+VE8
回復

tubeamy 發表於 2018-1-2 13:42
屋企檯擴+耳牛,出街SP1000+VE8

咩耳擴咩耳牛?
回復

Mass Kobo 394 + Abyss
回復

tubeamy 發表於 2018-1-2 15:15
Mass Kobo 394 + Abyss

死肋, 耳機枱擴, 我都係啱啱學緊....唔識添...

回復