新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jacob604

[投影機] 全球首發 2萬元級4K DLP殺手出現

chrisclw 發表於 2017-5-31 23:27
可能要全laser光源先可以完全滿足Dolby Vision了

但要4K又Laser 光源價格高企啊!
回復

chrisclw 發表於 2017-5-31 23:27
可能要全laser光源先可以完全滿足Dolby Vision了

據了解可能DLP4K投影機雷射版不會出家用的!
會出!但是For Business用(沒有HDR)的機種
回復

bmb_hd 發表於 2017-6-1 01:08
但要4K又Laser 光源價格高企啊!

大囗兄好似過左臺灣交流呀,可否分享一下
回復

jacob604 發表於 2017-6-1 04:05
據了解可能DLP4K投影機雷射版不會出家用的!
會出!但是For Business用(沒有HDR)的機種
...

Barco邪神Loki正是雷射光源,只不過價錢……
回復

小小Pat 發表於 2017-6-1 17:50
Barco邪神Loki正是雷射光源,只不過價錢……

LOKI下還有一台價位在25-30萬港幣的4K雷射DLP機種即將發售
回復

回復

jacob604 發表於 2017-5-31 08:39
好像是只有垂直位移

Lens shift 如祗有垂直, 對於用開 projector 嘅用家 (我就家居環境, 部機是偏向左方,再用 lens shift 修正的), 想用原位掛機, 會有點限制
回復

MingSir 發表於 2017-6-2 13:35
Lens shift 如祗有垂直, 對於用開 projector 嘅用家 (我就家居環境, 部機是偏向左方,再用 lens shift 修 ...

以過往DLP投影機嚟睇,要有左右Lens shift功能,價錢一定唔平...
回復

好期待。   
回復

請問部UHD65到咗未?
回復

回復

tam_kk 發表於 2017-6-17 23:03
要等呢部Optoma UHZ65
http://www.prnewswire.com/news-releases/optoma-unveils-uhz65-laser-phosphor-4k- ...

貴好多喎。   
回復

部三菱576p尘封n年,终于可以再出山了。
回復

請教請教,如果投18尺的距離,100吋幕,這部OPTOMA UHD65 4K DLP投影機可以投到嗎?
回復

eric.cheung120 發表於 2017-6-19 23:22
請教請教,如果投18尺的距離,100吋幕,這部OPTOMA UHD65 4K DLP投影機可以投到嗎?

UHD65 投影比係 1.39~2.22:1
如果投100" 16:9 用盡2.22:1 的話, 即係 2210mm*2.22:1 = 4906.2mm
最遠只可以4.9米(16.2呎)投100", 18呎距離投唔到100"咁少
http://www.optoma.com.tw/Product ... f-a6dc-43eeb5b04a76
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-19 23:33
UHD65 投影比係 1.39~2.22:1
如果投100" 16:9 用盡2.22:1 的話, 即係 2210mm*2.22:1 = 4906.2mm
最遠只 ...

謝謝指教.
回復

eric.cheung120 發表於 2017-6-19 23:22

公司資料3.08公尺100吋
回復

Optoma Unveils UHZ65
講咗咁耐,香港有得賣未?
回復