新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 153578|回復: 681

[線材] 越高級既器材, 需要用高級/高價線材才能發揮應有潛力嗎?

火.. [複製鏈接]

最近玩線玩到有D迷網, 想睇O下大家既睇法!

以我有限既經驗, 答案係 ~ 是.

小弟亦明白所有器材 / 線材都要講配搭. 但只係限於同價位上既配搭.

例如: 一條MOGAMI 3173, 在唔同既組合上, 真係可以贏過條萬元級線材?
-----------------------------------------------------------------

以我既經驗, 之前我玩EPOS果時, 成套器材+線材既二手價都只係六萬幾蚊. 用既線材都係MOGAMI 3173 & GOTHAM 50025等等平價線材. 在音質音效上, 我都十分滿意.
之後有好多師兄都嘗試拎D萬元級線材比我試. 但結果並不明顯.
初時都都覺得, 貴價線有點[名過於實]
到依家, 需然套組並非天價器材, 但之前一輪試線既經驗黎講, 平價線與萬元級既線材表現, 十分明顯. 根本聽唔番轉頭.

所以我先覺得, 越高級/高價既器材, 係需要用高級/高價線材才能發揮應有潛力.
單選投票, 共有 505 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
咩叫高級線材
你係唔係用價錢泥定先
回復

係呀!

見大家最近有玩STUDIO線材, 個個都有正面評價. 所以昨晚回家一試, 將兩對MOGAMI 3173駁回. 發覺真係差好遠. 無論音色音場音效細緻度前後分隔度...ETC. 都聽唔返轉頭.

所以好奇一問大家既意見!
回復

答唔上咀...因為只係用緊低級器材
回復

我話過每條線唔過$5000.. 所以談唔上高級/高價線材
回復

kachow兄, 你之前既odin呢? 你依方面好有經驗, 不如分享一下啦.
回復

答唔上咀...因為只係用緊低級器材
cyberken 發表於 2011-4-8 11:58

你條粉皮對804D仲話低級?
回復

我都好迷網........
回復

最仲要是平衡度
回復

即係靚Seafood蒸熟比其他整法更原汁原味.
回復

無資格答....我個d係超低級器材
回復

kachow兄, 你之前既odin呢? 你依方面好有經驗, 不如分享一下啦.
racewong 發表於 2011-4-8 12:02

studio線試過..中價位線又試過.高檔野都有幸玩過幾條.. 個人覺得, 一係平價或者Studio線.如果唔係直上高檔. 免得過唔好係中價線徘徊..

其實線材過萬後..一般都有頗正比既高中低頻. 分析力密度都唔差.. 至於再上,就係越黎越多佢獨有既味或者強項. 不過個人覺得有好多貴價線都overprice左.. 好彩HIFI有度好, 有二手成接. 只要品牌唔淋, 乜都有人買.

平價線好處係衰左都係個幾百到千幾.. 至少感覺會比跟機線好... studio線有好多牌子都做到聲音平均. 可以用最少資源聽到器材真正既聲音.

中價線就最多缺點, 有d得個高中, 低音唔見晒, 有d低頻係散, 要上頂級先比足貨你.. 呢類先比我最大優點係救機, 例如部機聲音係太薄,可以搵條厚聲線補救, 不過中價線通常都係有得必有失, 厚聲左,多數分析力就會減弱..

評分

查看全部評分

回復

但係有D Studio線都好貴,如Sommer excelsior.
回復

Racewong兄自己應該最清楚,真係答唔到咀
回復

我反而覺得配搭得宜最緊要, 早前試用兩對 kondo lpz,出來的效果真是麻麻.
回復

大家快D黎投票啦, 多D分享你地既睇法. 等大家都可以正面咁討論.
回復

我反而覺得配搭得宜最緊要, 早前試用兩對 kondo lpz,出來的效果真是麻麻.
細tec 發表於 2011-4-8 12:38

我個人認為lpz 好有自己性格, 兩對一齊應該都影響左不少本身器材味道
回復

我個人認為lpz 比較重味, 兩對一齊應該都影響左不少本身器材味道
cyberken 發表於 2011-4-8 12:43

師兄你指LPz重味是什麼意思? 在我套組合, 我覺得佢好淡口.
回復

師兄你指LPz重味是什麼意思? 在我套組合, 我覺得佢好淡 口.
細tec 發表於 2011-4-8 12:49

我講得唔好,應該係話佢個中高好滑,又甜,性格幾鮮明
回復

我個人認為lpz 比較重味, 兩對一齊應該都影響左不少本身器材味道
cyberken 發表於 2011-4-8 12:43

之前我地試過O係我屋企套金仔, 前用SOGON MKII, 後用LPZ, D聲好悶好慢, 唔起.

不過依D係另一課題~線材配搭, 所以唔講住.
回復