新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[線材] 越高級既器材, 需要用高級/高價線材才能發揮應有潛力嗎?

火.. [複製鏈接]
我現在正向厘個方向進發 , 但是很困難及難以接受  ,

可能係studio線材味精唔夠{:5_4 ...
tonyx 發表於 2011-4-8 13:56

要將包味之素倒落部機裡面先有效...
回復

要將包味之素倒落部機裡面先有效...
howin 發表於 2011-4-8 14:05

我打算用塊 TAOC 板將包味之素承住, 試下D聲音的取向.
回復

我打算用塊 TAOC 板將包味之素承住, 試下D聲音的取向.
tonyx 發表於 2011-4-8 14:16

唔得架我試過...一定要倒落部機裡面先有效...快d試好正架
回復

唔得架我試過...一定要倒落部機裡面先有效...快d試好正架
howin 發表於 2011-4-8 14:23

你倒落邊部機呀?
回復

你倒落邊部機呀?
tonyx 發表於 2011-4-8 14:27

邊部都得架...試左先講
回復

howin 發表於 2011-4-8 14:23

其實應該係咁:

如果要高音甜d, 就將綫材擺落滾水再加2大匙沙糖煮15分鐘.
如果要低音勁d, 就將綫材擺落滾油再加2斤紅椒炒5分鐘.
回復

其實應該係咁:

如果要高音甜d, 就將綫材擺落滾水再加2大匙沙糖煮15分鐘.
如果要低音勁d, 就將綫材擺落滾 ...
rumor 發表於 2011-4-8 14:31

聽落都係你的做法可信程度高D , 一於照跟!
回復

以你地既經驗, 究竟係

1) [高質]既器材, 如用[低質]既線材, 會令本來[高質]既聲音變差.
2) [高質]既器材, 因本身已[高質], 所以無需用[高質]既線材接駁, 就可以有高質既聲音.
回復

以你地既經驗, 究竟係

1) [高質]既器材, 如用[低質]既線材, 會令本來[高質]既聲音變差.
2) [高質]既器材,  ...
racewong 發表於 2011-4-8 14:48

何謂低質嘅線材先....studio線都唔係低質喎...FM都係用Gotham.....
回復

我未用過FM呀! 唔知FM用GOTHAM線喎.

不過以我所知, GOTHAM廠線的確係[堅正].
回復

我未用過FM呀! 唔知FM用GOTHAM線喎.

不過以我所知, GOTHAM廠線的確係[堅正].
racewong 發表於 2011-4-8 15:01

咁佢係高級定低級?
回復

我諗我所講既高低級係指廠商所定既價錢而已. 請大家不要誤會.

一對gotham廠線, 大約要3-4千一對XLR, 應該可算是中價貨掛! 哈哈.
回復

個人體會:
-講乜都假,最緊要夾!先落實全套器材,擺位,環境佈局。聽得一段時間,了解優、缺點,再按自己 ...
DAX 發表於 2011-4-8 13:10

同意!
回復

我諗我所講既高低級係指廠商所定既價錢而已. 請大家不要誤會.

一對gotham廠線, 大約要3-4千一對XLR, 應該 ...
racewong 發表於 2011-4-8 15:13

3-4k xlr 係依家講唔上中價貨
回復

同意, 唔好用價錢決定, 要用耳仔決定
rumor 發表於 2011-4-8 13:13

Yes!
回復

頂! 3-4K都唔算係中價貨? 咁我D MOGAMI咪..................
回復

同意!
kyu888 發表於 2011-4-8 15:14

妖, 連大毒HILL都咁講, 即係話我套機唔夾MOGAMI啦.

今次真係仆街啦, 用晒D錢黎玩線, 無得UPGRADE去802D2啦.
回復

3-4k xlr 係依家講唔上中價貨
cyberken 發表於 2011-4-8 15:15

同意, 係低價貨
回復

妖, 連大毒HILL都咁講, 即係話我套機唔夾MOGAMI啦.

今次真係仆街啦, 用晒D錢黎玩線, 無得UPGRADE去8 ...
racewong 發表於 2011-4-8 15:18

立即行動, 賣晒o的貴線, 買n802d2
回復

今次真係仆街啦, 用晒D錢黎玩線, 無得UPGRADE去8 ...
racewong 發表於 2011-4-8 15:18

upgarde 802d2 應該大改善過換線

評分

查看全部評分

回復