新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[線材] 越高級既器材, 需要用高級/高價線材才能發揮應有潛力嗎?

火.. [複製鏈接]
eds60 發表於 2016-6-12 12:49
只要部機有質數, 真係能夠反映線材與墊材的魔力 x2

越用得多有效的線材與墊材,套機變得更敏感, 任何少 ...

但只要一條線個性太強, 就會弄巧反拙!
回復

我的答案係(是)
但在此分享吓小小經驗,
我現在用的大部份接線都不過$3000,
包括Audioart,Sommer, Xsymphony,Blackcat,
大部份都是參考過一些評論至買下来,
亦曾玩過些過萬元級的線材,
大家換線材時都可能對自己組合的音色有些不满,
换線材時亦會有即時的轉變,
但大家又有無想到會否有好大改善整體表現,
我自己的理念是器材是食物,
線材是調味料,
一套好嘅組合不需要太重味来改變組合的特色,
但調味也很重要,但不要將器材本身的鲜味也掩蓋!

評分

查看全部評分

回復

tt999 發表於 2016-6-12 14:58
我的答案係(是)
但在此分享吓小小經驗,
我現在用的大部份接線都不過$3000,

次次都清蒸會好悶呢!
回復

只要配合好,線材就會發揮部機到令一個境界!唔知各位大師同意嗎?
回復

首先,假如高班與低班的定義,先用品牌和價格來衡量的話。
個人覺得使用高班的線材在所謂低班的器材中,能提高進一步水平的機會很微。
但是,有時將低班線材放在一些在高班的器材中使用,反而是有機會提高水平的,前提是
搭配得當。唔知有無講清楚。
回復

貴價綫材能發揮高低伸展和分析力,訊號給機更好,流失更低發揮更大。好似Siltech高音,Kharma鬆容,Tara labs 中低頻,這些線材適善用一定可以幫助到有實力的器材!否則Hiendy會員有咁多人會買這些綫材,hifi和線材一定是一分錢 一分貨!好簡單槍王兄經常試測線材,聽慣了但都會奶嘢中招,因為綫材科技一曰干里,只要AB比較不都你不服。現在我覺得最基本可以聽到比較好D入場費電源線一萬,訊號線要二萬,speaker cables 四萬,也不是高級,叫做Okay,玩hifi就是這樣!
回復

其實買線材應該自己去聽, 覺得有料到或適合自已先買.  不一定貴D一定會好D.  都講求配搭!

但事實上現在的附件/線材/電處, 用得適合, 有可能比換機好.
回復

snk 發表於 2016-7-14 09:49
貴價綫材能發揮高低伸展和分析力,訊號給機更好,流失更低發揮更大。好似Siltech高音,Kharma鬆容,Tara lab ...
現在我覺得最基本可以聽到比較好D入場費電源線一萬,訊號線要二萬,speaker cables 四萬,也不是高級,叫做Okay,玩hifi就是這樣!

已經比我高級了...
回復

waisam 發表於 2016-7-22 12:36
其實買線材應該自己去聽, 覺得有料到或適合自已先買.  不一定貴D一定會好D.  都講求配搭!

但事實上現在的 ...

優質既線材都有一共通點, 就是背影特靜, 質感厚暖.

平價線在這兩方面, 真係很難超越.

至少我到依家都未遇過

評分

查看全部評分

回復

窮人識玩當然玩8402
回復

話說小弟冇烧好耐,近曰諗起喺床頭砌翻套耳筒聽下安眠曲,點知搵唔到條diy Conxial cable,咁就頭痕喇。一開始求其有聲出就算,幾廿蚊一條used QED P75,跟住老表俾咗條Audio technia,高頻太搶,有砂石,低頻唔夠。再嚟係條XLO Ultra,人聲寡冇感情,兼夾低頻一舊舊。屎得喇,一發不可收拾,俾錢買唔再求其。平平哋Tiglon D10,唔够開揚。JPS SuperConductor Q,唔够感情,小提琴腔謦差紧啲味。silteck classic,又好似太骨致,想要多啲聽爆棚嘢。餅主推解的Viard旗艦未得閒試,不知不覺中,幾個禮拜經已加咗百倍。發燒友真係不可理喻。
回復

但事實上現在的 ...

CHing講得好有道理,弊在發燒友係唔講道理嘅,得咗仲未算,仲想要多啲,多啲再想多啲啲。

好似小弟前两日擺咗條SR black 落 LPS for NAS, 度,替換 HiFi tuning,經已忍住無落條 blue 添架喇。聽唔出就係福,聽得出就慘過俾賊佬搶。

評分

查看全部評分

回復

JackieEason 發表於 2018-1-16 11:06
CHing講得好有道理,弊在發燒友係唔講道理嘅,得咗仲未算,仲想要多啲,多啲再想多啲啲。

好似小弟前两 ...

其實真係.  有D人覺得線材點樣好都係一堆鍍體, 唔值!  不如換機!  其實唔係囉!  

我覺得一套機, 換線後所提升的效果, 聽到的喜悅, 很常在升級機材聽不到的. (個人感覺)
回復

我自己套線材玩左十年,自己又井底蛙,覺得夾得好好無後悔
回復

但事實上現在的 ...

師兄論點我十分應同
回復

玩線材好比玩膽。

回復

錢洗左先至係自己嘅!

Upgrade得happy就可以!
回復

dekiller 發表於 2018-2-12 21:36
玩線材好比玩膽。

你說得對, 所以我玩線, 唔玩膽. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2018-2-18 15:53
你說得對, 所以我玩線, 唔玩膽. 哈哈.

太聰明了!玩線,就算係全新頂班,貴極都有譜,最多不過行街價。玩膽就好難講囉,絕版古董NOS,分分鍾無價。
回復

racewong 發表於 2012-5-18 10:54
嘩...原來kelkelboy同我既見解一樣.

>10k係低價錢.

今天要乘2!
回復