新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15999|回復: 25

[分享] 胡琳嘅fans絕不能錯過的碟

人聲自然,曲目優美

評分

查看全部評分

唱英文?。  
回復

大部分英文,碟尾有番且D廣東歌,錄音一流
回復

Keewang 發表於 2017-6-7 22:08
大部分英文,碟尾有番且D廣東歌,錄音一流

好耐無買胡小姐既CD了.
回復

http://skymusic.com.hk/?p=69280
1) Bye Bye Blackbird
2) Just the Two of Us
3) Mr. Magic
4) The way You make Me Feel
5) Famous blue raincoat
6) The wicked game
7) Leaving on a Jet plane (胡琳 x 林一峰)
8) It had to be You
9) Just the Way You Look Tonight
10) 冷雨夜
11) 愛變了這世界襯衣 (胡琳 x 林一峰)

歌曲不太吸引喎

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2017-6-8 12:09
http://skymusic.com.hk/?p=69280
1) Bye Bye Blackbird
2) Just the Two of Us

I like Jazz them up that kind of sounds.

Jazz is not for everyone (me included).
回復

我也十分喜歡這張碟
回復

pretty good and like the last one most
回復

Saw this CD in Record Store today, selling $185!!!
How come it is so expensive, intended to buy but no way for this price.
回復

黑膠單碟版賣HK$450呀!
高價位...
回復

全香港只有佢地會出模疑黑膠唱片,仲限定每個模只印五百張,呢份心血同堅持今時今日冇乜唱片公司會咁做。

估計以上兩點令到成本增加,當佢連運費包裝,二百蚊成本一隻,六五折俾批發實收三百蚊一隻,九百八十隻攪幾個月唱片公司先至賺咗九萬八,仲要日日俾人唱牟取暴利,鼓勵炒賣,如果我係唱片公司真係採你都傻,求其吾用咁高要求賣平兩舊出多啲貨,吾駛俾人鬧仲可以賺多啲。

評分

查看全部評分

回復

yuppi 發表於 2017-7-24 14:45
全香港只有佢地會出模疑黑膠唱片,仲限定每個模只印五百張,呢份心血同堅持今時今日冇乜唱片公司會咁做。

...

但 CD 賣咁貴又點解呢?
好似最近 劉美君 Kenny Bee 出 HiFi 碟都係賣 $110 左右,可解呢隻要 $185 (CD Warehouse)?
因為發行量比別人少 ?
因為製作費比別人高 ?
定因為佢係胡琳?
回復

ultramanzero 發表於 2017-7-24 15:36
好似最近 劉美君 Kenny Bee 出 HiFi 碟都係賣 $110 左右,可解呢隻要 $185 (CD W ...

呢隻膠採用180gm, 高級virgin vinyl
又用帶錄
又有黃色特別版
加上極限印制
賣4百幾蚊 唔算好過份 定位上一定有人買 有人支持
如果有聽CD 覺得好聽 呢隻膠一定唔好錯過

BTW 街貨買唔到 等睇有無機會會"加印" 無編號版
回復

Dick0810 發表於 2017-7-24 19:43
呢隻膠採用180gm, 高級virgin vinyl
又用帶錄
又有黃色特別版

好似只整咗兩個模,每個模印五百,所以應該冇得加印。

不過據聞年尾出 45 轉
回復

cd 超靚, 6音一絕, 好易聽到不同的膽mic 聲音

評分

查看全部評分

回復

ultramanzero 發表於 2017-7-24 15:36
好似最近 劉美君 Kenny Bee 出 HiFi 碟都係賣 $110 左右,可解呢隻要 $185 (CD W ...

胡琳CD 隻碟用磁帶錄音, 絕對係繁複重本. 隻膠好大機曾係AAA.

評分

查看全部評分

回復

kc7 發表於 2017-8-21 23:07
胡琳CD 隻碟用磁帶錄音, 絕對係繁複重本. 隻膠好大機曾係AAA.

...

請問這隻有sacd版本嗎?
回復

木耳 吾識欣賞
回復

frankiechun 發表於 2017-8-31 16:15

這個没有SACD, 磁帶嘅音色有特別感染力. 有D似真人企在前面唱咁, 質感十足. 小弟正準備入膠, 為以後買唱盤準備.
回復

frankiechun 發表於 2017-8-31 16:15

胡琳D碟好似未出過SACD版本
回復