新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[測試報告] NAGRA( 南瓜)前後級的詳細測試報告

smalltiger 發表於 2017-6-10 21:16
好啦 ,我用4kuhd blu-ray機,播4k碟Billy Lynn既4k60hz電影,用部舊2k DLP投射機,畫面和顔色 ...

小虎兄有什麼好戲介紹

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2017-6-10 21:16
好啦 ,我用4kuhd blu-ray機,播4k碟Billy Lynn既4k60hz電影,用部舊2k DLP投射機,畫面和顔色 ...

小虎兄:小弟暫時只想使用投影機的升頻功能!訊源暫時不會更換住,看看什麼效果才作決定

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-10 20:07
原因係她高貴大方又靚。一見鐘情。 因為貴,自我感覺良好。

講得徹底一点係   信仰

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-6-11 03:14
講得徹底一点係   信仰

我嘅信仰就係只信我自己。我覺得好的我會用,唔會理任何人的目光。我的喇叭和後級已超過30年機齡,完全唔覺得需要换。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-11 01:07
原因係她高貴大方又靚。一見鐘情。 因為貴,自我感覺良好。

理由充份 難怪不能沒有她

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-6-9 17:50
師兄嘅post個人覺得幾好睇… 你努力寫 我努力睇    ...

HaiFaiYau 兄:
你都出Post 啦。我一定努力睇。寫一篇Post 要用不少的心力(最低限度我係,唔知其他師兄)。搵人接下力先至更加好玩呢

評分

查看全部評分

回復

greenleo 發表於 2017-6-11 08:43
你都出Post 啦。我一定努力睇。寫一篇Post 要用不少的心力(最低限度我係,唔知其他師兄) ...

絕對認同。有時仲要上網做下 research。

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-6-11 02:53
小虎兄:小弟暫時只想使用投影機的升頻功能!訊源暫時不會更換住,看看什麼效果才作決定  ...

相信只用2K碟用上x770已經十分利害
回復

Davidsky 發表於 2017-6-11 02:48
小虎兄有什麼好戲介紹

其實很多4K碟電影仍不是用4K器材拍攝,只是用升頻内插訊息至4K標準,暫時真4K加上120hz拍攝只有Billy Lynn

評分

查看全部評分

回復

greenleo 發表於 2017-6-11 08:43
你都出Post 啦。我一定努力睇。寫一篇Post 要用不少的心力(最低限度我係,唔知其他師兄) ...

莫講文筆差!詞不達意…好多時我睇完都唔知自己想表達乜真糸無事都可講到有事 尤其一啲入門嘅師兄…分分鐘理解錯

自知口味重(無膽不歡 鐘意聽啲失真大勁音染… )聽機又唔多… 評論絕不客觀!正如我以前糸到話自己幾欣賞audionote膽機較聲技術…縱使入門機…就糸表達得唔好…(睇完我都覺得唔客觀…)更引尼唔少…好彩啲師兄肯包容

講真糸到睇到唔少好鬼正嘅post…睇梗糸易啦!寫有幾難尼點我就好清楚,所以我會慢慢等尼睇… 唔會話…快啲啦等左好耐啦

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-6-10 17:00
去污粉兄: 建議用Jazz 或是現役classic PRE 聲音好很多。也建議用0dB   不知道是什麼喇叭? 有可能和另 ...

非常感谢,当时先买的MELODY,claasic PRE还没出。用的是kharma S7,不是那种推不动的感觉。
确实用+12会让后级超过负载,声音会失真,虽然声音饱满度和动态感要好一些。
以前我用MF是也遇到过,用MBL的cd搭配MF的合并机时音量开大后声音明显失真,后来换了MF原配的CD后,开到同样的音量(同样的spl)后没有任何问题,最后定义并非功率不够造成失真,而是音源增益和功放不匹配,造成失真。

評分

查看全部評分

回復

你依篇文章我睇左幾次, 攪到我都好想借部845返屋企試下推屏風.
回復

racewong 發表於 2017-6-12 11:12
你依篇文章我睇左幾次, 攪到我都好想借部845返屋企試下推屏風.

版主大大:四隻845推你的屏風
回復

Davidsky 發表於 2017-6-12 17:19
版主大大:四隻845推你的屏風

我對屏風無BIWIRE...
回復

racewong 發表於 2017-6-12 17:20
我對屏風無BIWIRE...

版主大大:其實那樣仲好啊 唔使心思思啊
回復

Davidsky 發表於 2017-6-12 17:22
版主大大:其實那樣仲好啊 唔使心思思啊

版主大大:借最新那一部旗艦HD,mono 每邊250W 等你報告啦
回復

Davidsky 發表於 2017-6-12 17:24
版主大大:借最新那一部旗艦HD,mono 每邊250W 等你報告啦

我想試845好耐啦. 等我寫埋個ARTESANIA架先. 之後就問凌智借對845試推屏風, 推唔掂就推對SPENDOR D7.
回復

racewong 發表於 2017-6-12 17:39
我想試845好耐啦. 等我寫埋個ARTESANIA架先. 之後就問凌智借對845試推屏風, 推唔掂就推對SPENDOR D7. ...

恭喜版主大大找屎
回復

Davidsky 發表於 2017-6-12 17:47
恭喜版主大大找屎

NAGRA前級我就試過, 係未試過佢既後級啫.
回復

Davidsky 發表於 2017-6-11 02:47
BoB182兄:希望你喜歡這100大有排名的義大利紅酒 等你報告啊

唔好意思大衛兄,呢排工作實在太忙所以少咗上嚟
支紅酒已經飲過喇,的確冇介紹錯
絕對值回身價
木桶味好香,只是稍稍薄身咗D
但咁嘅價錢,絕對値得入貨
Ps:上次個六支只剩一支,已經再order多12支
回復