新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[測試報告] NAGRA( 南瓜)前後級的詳細測試報告

BoB182 發表於 2017-7-5 00:32
唔好意思大衛兄,呢排工作實在太忙所以少咗上嚟
支紅酒已經飲過喇,的確冇介紹錯
絕 ...

咁正?! BOB兄幾時請我飲紅酒先?
回復

racewong 發表於 2017-7-5 00:36
咁正?! BOB兄幾時請我飲紅酒先?

正架,價錢又平,啱哂我呢D喱民
不過驚版主你嫌cheap啫
要去瞓,明天又7點
回復

Nagra真係好好聲

評分

查看全部評分

回復

nickif 發表於 2017-7-5 08:30
Nagra真係好好聲

比你攪到我都想立即拎套NAGRA返屋企試添.
回復

BoB182 發表於 2017-7-5 00:32
唔好意思大衛兄,呢排工作實在太忙所以少咗上嚟
支紅酒已經飲過喇,的確冇介紹錯
絕 ...

BoB182兄:恭喜你找到心頭好 老實說$88港元的價錢!香味已經有紫羅蘭和迷迭香 (有紫羅蘭花香味的紅酒,通常都是在高分數的酒中才能遇上)酒體平均 就如BoB182兄所述說的酒體稍微偏薄些少!但此酒已經是值回票價

另外估不到BoB182兄那麼快要再訂12支 應該會好快俾人搶購一空了 可惜溫哥華沒有發售 ……如有肯定要兩箱的存貨
回復

racewong 發表於 2017-7-5 10:28
比你攪到我都想立即拎套NAGRA返屋企試添.

版主大大:安排時間吧
回復

Davidsky 發表於 2017-7-5 16:27
版主大大:安排時間吧

要啦, 又有網友建議我地D測試Nagra, 佢地都話新一代既Nagra好堅
回復

Davidsky 發表於 2017-6-8 17:09
chuck兄:你的解答完全正確 小弟就在此透露少少這對訊號線的資料吧 小弟這次測試的是 ...

不好意思各師兄補上圖片一張 20170606_185908-2241x3984.jpg

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-7-5 17:35
不好意思各師兄補上圖片一張

你中左VERTERE毒???

恭喜!!!
回復

racewong 發表於 2017-7-6 10:59
你中左VERTERE毒???  

恭喜!!!

版主大大又俾你講中咗 小弟剛剛入手了他的電源線 效果相當理想 但因小弟的投影機剛剛回來需要時間調教……好忙

測試報告稍後奉上 ………好像好多份報告還未交 ……好像小學生欠交功課那樣

回復

Davidsky 發表於 2017-7-6 17:00
版主大大又俾你講中咗 小弟剛剛入手了他的電源線 效果相當理想 但因小弟的投 ...

正呀.

睇到依條PC, 又令我諗起依個家訪

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

racewong 發表於 2017-7-6 17:30
正呀.

睇到依條PC, 又令我諗起依個家訪

版主大大:你這篇精彩的家房小弟之前已經看了 但就真係冇留意到原來是用了一套Vertere的線材 小弟在聽南瓜的時候測試了一對信號線,跟住歸還南瓜前後級,跟住又取了一條電源線測試 終於結果就是……
回復

Davidsky 發表於 2017-7-6 18:26
版主大大:你這篇精彩的家房小弟之前已經看了 但就真係冇留意到原來是用了一套Vertere的線材{:5 ...

睇黎我遲D都要試試VERTERE既威力了.
回復

nagra classic系列很可惜沒出純mono/ mono設計的後級
而用stereo去橋接!
回復

dandylinpsst 發表於 2017-7-7 11:55
nagra classic系列很可惜沒出純mono/ mono設計的後級

純MONO要去到HD AMP了.

平D既可以考慮VPA

回復

Davidsky 發表於 2017-7-6 18:26
版主大大:你這篇精彩的家房小弟之前已經看了 但就真係冇留意到原來是用了一套Vertere的線材{:5 ...

VERTERE比我既聽感係非常中性, 有音樂味, 有線條.
回復

racewong 發表於 2017-7-7 12:42
VERTERE比我既聽感係非常中性, 有音樂味, 有線條.

版主大大你說得完全正確 看看小弟可否儘快出一份報告先吧

評分

查看全部評分

回復

dandylinpsst 發表於 2017-7-7 11:55

dandylinpsst兄:自從歸還南瓜前後級後!小弟曾經去過數位發烧友家中聽歌,但完全滿不是味兒

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-7-7 16:54
dandylinpsst兄:自從歸還南瓜前後級後!小弟曾經去過數位發烧友家中聽歌,但完全滿不是味兒  ...

NAGRA的確有一份令人念念不忘的魅力. HIENDY又有位高手中左NAGRA了.
回復

Nagra PLL preamp's sonic preformance can be much improved by using:

-  silver ground box connected to preamp's ground post;
-  better isolation feet 腳釘;
-  tube rolling such as NOS tubes; and
-   a better 12V DC external power supply unit.

It can be deduced that the newly launched preamp can be further improved to a higher level by tweaking. Just my 2 cents.
回復