新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: BlueAuraV30

[解碼器] 兩萬內DAC推介

師兄,你部DAC 是否還是用原裝AC牛仔,花少少錢換過LPS 电源。可能你會有大驚喜
回復

zealhifi 發表於 2017-6-13 14:03
師兄,你部DAC 是否還是用原裝AC牛仔,花少少錢換過LPS 电源。可能你會有大驚喜 ...

用原裝AC牛仔
但我想換機多D
我現用Pro-ject cd box rs, 都有想過用番佢的DAC, 不過我覺得佢的DAC冇出面其他牌子好
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-13 14:40
用原裝AC牛仔
但我想換機多D
我現用Pro-ject cd box rs, 都有想過用番佢的DAC, 不過 ...

LKS 004加補品.
回復

woodbine 發表於 2017-6-13 12:08
香港卖多少?大陆要6599RMB感觉很贵

大陆成交价,都不到五千,刚入手两周
回復

wuxibear 發表於 2017-6-13 15:27
大陆成交价,都不到五千,刚入手两周

哪家,PM一下,想买一部
回復

洗得20k
就算比多d ,當然都選 Exogal comet dac plus 或 Meitner MA-1
回復

Meitner MA-1怕唔怕太舊架?話晒都係科技嘢喎
回復

仲有部差唔多價,auralic vega,north star 老二。
我都睇左好耐,兩萬dac真係無乜選擇。
回復

Ma-1 仲有得試,唔洗驚太舊,而且樓主話主要玩CD,無玩CAS,其實好多舊解碼聽CD,仲好正好似D舊mark, waide ,但是無USB,解唔到DSD,個規格好似落後佐,但是用它們聽CD,真係好正
回復

MA-1 有USB 解到DSD
回復

所以ma-1唔算舊,唔洗驚,
我指的是像mark no.360s呢D無USB,解唔到DSD,但可以去到24bit96,用來駁CDT,真係仲好好聲

評分

查看全部評分

回復

Antelope Zodiac Platinum, 唔夠玩時加隻鐘又是另一世界。
回復

Thanks all ching
Any other models suggest ???
回復

BlueAura V30兄
點解set DAC筆直去到20K

唔通又密謀換喇叭?
回復

dolphin88 發表於 2017-6-13 22:57
Meitner MA-1怕唔怕太舊架?話晒都係科技嘢喎

音響系聲!
吾系科技嘢
吾係高科技就一定好聲 ,
我就吾理數據 ,
聽聲質數行頭

改下啲字句、順便多謝師兄加分

評分

查看全部評分

回復

10k內R2R有digital volume control,headphone amp, 有XLR,三件分體電,其中一個LPS,diyer好喜歡呢個品牌,而家出一件過,好抵用。唔好處只係無得試。

http://www.soekris.dk/dac1541.html

公司對產品評價

"Technology that used to be reserved to a few DACs costing the same as a car. But now thanks to smart Danish design and automated manufacturing in Denmark it will be available at a much more reasonable price."

上網睇下佢D底版嘅review,可能有幫助。
回復

Hungmo 發表於 2017-6-14 12:17
BlueAura V30兄
點解set DAC筆直去到20K

Hungmo 兄, 好來冇見你上Hiendy喇
忙緊玩電定屎??
其實見出面新機DAC好多都兩三萬, 好小小就7萬起步, 真係得個睇,
所以set2萬問下, 當然如果有幾千的二手推介就仲好
回復

Thanks 咁多位ching推介
呀, 有冇人知PS Audio NuWave DSD 得唔得
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 14:11
Hungmo 兄, 好來冇見你上Hiendy喇
忙緊玩電定屎??
其實見出面新機DAC好多都兩三萬,  ...

我日日都有上㗎....
忙緊幫呀女換屎片就真....
日頭返工, 夜晚湊細路...

我唔記得你用緊咩DAC?
其實你對依家個DAC有咩唔滿意? 想有D咩改善?
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 14:15
Thanks 咁多位ching推介
呀, 有冇人知PS Audio NuWave DSD 得唔得

Don't waste money on NuWave !

Minimum use PS Audio Direct Stream Junior la
回復