新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: BlueAuraV30

[解碼器] 兩萬內DAC推介

Hungmo 發表於 2017-6-14 14:21
我日日都有上㗎....  
忙緊幫呀女換屎片就真....  
日頭返工, 夜晚湊細路...

咁咪要好夜先聽歌
新屋入伙未呀??定位有冇好D?
我用緊Arcam rDAC, 欠分析力, 細微野冇左, 樂器欠質感同線條
回復

xerxeshowie 發表於 2017-6-14 14:40
Don't waste money on NuWave !

Minimum use PS Audio Direct Stream Junior la

Price equal Double NuWave
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 14:46
咁咪要好夜先聽歌
我用緊Arcam rDAC, 欠分析力, 細微野冇左, 樂器 ...

仲未開始裝修, 預計年底先搬

我覺得可以出去試吓Delta-Sigma同R2R睇吓邊樣啱口味
仲有會唔會玩CAS, DSD要support到咩級數
亦可以考慮CAS+解碼一體機, 個CD照Digital In入解埋

要Delta-Sigma, 就算係ESS 9018幾千蚊都有好多相易好聲選擇 (二手North Star, Mytek / 全新 LKS, Gustard)
R2R依家都唔少選擇, 不過相對Delta-Sigma會少好多同價錢相對會貴DD

我覺得依家你個setup最多玩10k左右DAC, 如果部DAC用DC配個靚D LPS俾佢, 可能仲夾
換個20K DAC, 其他嘢尤其對喇叭應該會好快痕

小小意見
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 14:46
咁咪要好夜先聽歌
我用緊Arcam rDAC, 欠分析力, 細微野冇左, 樂器 ...

"欠分析力, 細微野冇左, 樂器欠質感同線條"未必淨係關DAC事
不如諗下加隻隔離牛, 我都後悔用得太遲

澹泊明志, 寧靜致遠 - Wilmer Ultimate Isolator 威馬極緻真平衡...
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=102834
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

回復

Hungmo 發表於 2017-6-14 15:16
"欠分析力, 細微野冇左, 樂器欠質感同線條"未必淨係關DAC事
不如諗下加隻隔離牛, 我都後悔用得太遲{:5_47 ...

Hungmo 兄的意見真有用
請教下先, Delta-Sigma 同 R2R 有咩分別好同唔好?
如果玩埋CAS, 條路應該點行
咁快毒我玩電  
回復

NAD M51, $12000有找。除了不能硬解DSD, 我找不到任何不足。音色沒有個性,音質水平更遠超身價。
回復

Lampizator  Amber2
http://www.lampizator.eu/Fikus/DAC_AMBER.html

好好聲 !
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 15:38
Hungmo 兄的意見真有用
請教下先, Delta-Sigma 同 R2R 有咩分別好同唔好?
如果玩埋CAS, 條路應 ...

你網上search有一大堆文章講Delta-Sigma vs R2R, 好似黎明劉華fans各持己見
睇之前不如去聽下實際D, 睇下邊樣啱自己

我之前都係用NAD M51, 佢唔係Delta Sigma, 有D似R2R. 好聲. 不過已經係2012年產品
二手價錢應該會好吸引

我自己就喜歡R2R聲底多D  所以M51之後就換咗泉
再之前我用Cambridge Audio CXN, 解碼+CAS, 都幾好抵玩. 其實有好多同類產品

評分

查看全部評分

回復

aron1138 發表於 2017-6-14 15:57
http://www.lampizator.eu/Fikus/DAC_AMBER.html

2皮埋到單?
回復

Legionee 發表於 2017-6-14 15:47
NAD M51, $12000有找。除了不能硬解DSD, 我找不到任何不足。音色沒有個性,音質水平更遠超身價。 ...

Thanks ar, 船長兄
回復

aron1138 發表於 2017-6-14 15:57

幾銀??
回復

Hungmo 發表於 2017-6-14 16:05
你網上search有一大堆文章講Delta-Sigma vs R2R, 好似黎明劉華fans各持己見
睇之前不如去聽下實際D, 睇下 ...

絕對同意, 去聽吓係咪杯茶
有冇比較過泉同LKS?? 兩部都好多ching話正
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 17:24
絕對同意, 去聽吓係咪杯茶
有冇比較過泉同LKS?? 兩部都好多ching話正  ...

你問黎明靚仔D定劉華靚仔D? 你問黎明fans定劉華fans?
道理一樣
回復

Hungmo 發表於 2017-6-14 17:30
你問黎明靚仔D定劉華靚仔D? 你問黎明fans定劉華fans?
道理一樣

哈哈, 笑死我
咁要揾黎明同劉華見吓先得喇

評分

查看全部評分

回復

BlueAuraV30 發表於 2017-6-14 17:40
哈哈, 笑死我
咁要揾黎明同劉華見吓先得喇

試埋Gustard歌詩德A20H
之前聽過, 非常猛料

新鮮到港,歌詩德雙AK4497全平衡DSD耳放解碼開箱
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=98153
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)
回復

解碼器好睇個Filter點樣implement由其係delta-sigma

Chord 2Qute and Hugo TT我會考慮
回復

20K 內
回復

兩萬港幣左右的DAC就英國Naim DAC-V1用料及手工看上去可以﹐
聽感還是到代理處聽是否適合自己。

港產HIEND DAC結構上可以﹐但用料一般。大陸的好象用料有問題﹔

到目前為止還沒有看到全部用HIEND零件做而且結構HIEND的DAC。

評分

查看全部評分

回復

2011 發表於 2017-6-14 13:06
音響系聲!
吾系科技嘢
吾係高科技就一定好聲 ,

音響吾同電視科技新好過舊!

當時髙科技數碼產品CD机再去到SACD...机以雷霆萬鈞之勢推出取代舊LP黑膠等糸統(論訊噪比…等數據,黑膠連車尾燈都見吾到…新髙科技=好聲?我個人好有保留x1

再講舊科技膽机對比髙科技低失真數據靚之石机例子都差不多…我自己聽左幾拾年石机就轉左去聽低科技膽机…仲抵死棄新膽去揾5-60年代…舊膽!新髙科技=好聲?我個人好有保留x2

再講diy組件好多舊嘢貴過新技術產品多多聲比比皆是…以前好少“復刻“產品,復刻馬7馬9…復刻300B.274B...再復刻3/5A,LS59嗽叭…(反而電視机我冇乜見過出復刻版…尼樣高科技技 )高科技等如好聲?我个人都有保留x3

最后甚至歌手…好多舊歌手我倒欣賞懷念…(離左題

評分

查看全部評分

回復

所以我新同二手都睇, 但二手講緣份, 同見鬼一樣
好似靚女, 一放手大把人爭住要, 真係要有心機揾
咁多位ching推介左咁多部, 等我出去聽下
回復