新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[分享] 「討論」- 如何set 好超低音相位?

fishbone8822 發表於 2017-6-15 13:31
平均 即係睇curve, 如果十仔位得一個, 度curve  支mic 放係皇帝位出來唔平均, 相當唔理想
但支mic放係廚 ...

平均係指 有高有低、不快不慢、唔多唔少,唔係完全睇曲線,不過曲線通當要平直,但平直唔一定最好,都要睇自己口味。

如果一個不常座嘅位置好過皇帝位,最大問題唔係喺個位度,因為個位係死嘅,最大原因係過唔到自己 (或者其他人) 心理嗰關,平
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 13:31
平均 即係睇curve, 如果十仔位得一個, 度curve  支mic 放係皇帝位出來唔平均, 相當唔理想
但支mic放係廚 ...

魚骨兄平時調subwoofer 都係先用mic cal. ?
回復

jackt 發表於 2017-6-15 14:40
平均係指 有高有低、不快不慢、唔多唔少,唔係完全睇曲線,不過曲線通當要平直,但平直唔一定最好,都要 ...

通常家居無一個十仔位置係完美(係家居,  唔係影音房), 如果有等同中左六合彩

其實這類十仔死位個案接觸過好幾個, 見效又不做成十仔大壓力, 能提升質素的方法就係玩雙十..加多一隻十係其他位置互補不足
當然依個方法存在唔少問題, 應該用兩隻咩野十仔? 夾唔夾? 設定上配合到嗎?...等等....

如果真係唔加得, 只得一個死位, 你都去過我度...由於兒童天地問題, 隻十現處於相當差的位置..現在做法是把夠量/過量的頻段減, 玩減法, 自然可以強化返先天較差的部份...即都係玩EQ, 也希望可以學習到其他方法

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 14:29
嗯,你講到delay就已經解決到好多問題,相對2ch 加subwoofer 難度更加高

以前玩兩聲道加超低都係冇乜可靠嘅方法,主要都係靠擺位來完成,依家有AV前級,當然用前級嘅功能去做啦!
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 14:50
通常家居無一個十仔位置係完美(係家居,  唔係影音房), 如果有等同中左六合彩

其實這類十仔死位個案接觸 ...

我覺得係玩個人EQ多啲,都係等中六合彩啦!
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 14:41
魚骨兄平時調subwoofer 都係先用mic cal. ?

除了用不同軟件實聽外, curve可以有數據反映到十仔位置是否理想
如果有條件..通常都會開支mic 睇睇風水...

加上依邊大部份較熱血的師兄也轉用A牌, ARC對依方面數據/調試實在方便, 省下不少時間

回復

jackt 發表於 2017-6-15 14:51
以前玩兩聲道加超低都係冇乜可靠嘅方法,主要都係靠擺位來完成,依家有AV前級,當然用前級嘅功能去做啦! ...

呢個做法好聰明,用av amp set 完個phase 用落兩聲道多數中
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 14:54
除了用不同軟件實聽外, curve可以有數據反映到十仔位置是否理想
如果有條件..通常都會開支mic 睇睇風水.. ...

Woofer 距離會唔會自己執?
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 14:57
Woofer 距離會唔會自己執?

距離, 相位, 分頻一向全手動
題外話: A牌的距離直頭係無AUTO..返來要全手動自己key入去
其實相位/距離(delay time), 分頻依D已是好基本AV AMP設定, 討論左幾年已無咩新意

上幾個貼我提過: 在只開十仔,分頻direct, 不開其他聲道(已bypass晒 相位, 分頻問題)低頻在皇帝位不理想...廚房才理想...即係先天擺位問題, 如何解決? <---這正正才是很多用家發生緊的事

回復

jackt 發表於 2017-6-15 14:53
我覺得係玩個人EQ多啲,都係等中六合彩啦!

如果中到六合彩, 第一時間買個單位..搞緊毒立房先再講la

至多我中左頭奘..預一間150呎比你

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 15:08
如果中到六合彩, 第一時間買個單位..搞緊毒立房先再講la

至多我中左頭奘..預一間150呎比你  ...

咁好呀!多謝喎!
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 15:01
距離, 相位, 分頻一向全手動
題外話: A牌的距離直頭係無AUTO..返來要全手動自己key入去
其實相位/距離(de ...

係,其實我想帶出用最普通方法,唔用EQ, 唔落咪,都可以set subwoofer 嘅方法,當然要set 到完美又係另一件事,呢樣亦唔係樓主(那位心急人)想要嘅野

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 15:40
係,其實我想帶出用最普通方法,唔用EQ, 唔落咪,都可以set subwoofer 嘅方法,當然要set 到完美又係另一 ...

乜工具都唔用,唔係唔得,要好有耳力先得。
舊時有方法,係用不同頻率嘅 CD tracks,用耳仔去聽大細聲,但都係要調校超低嘅相位、分頻點同大細聲先得。
回復

好喇,都一地瓜子,不如分享一下我平時嘅做法,事先聲明,我嘅做法一定唔係最好,亦唔會係完美,只係想分享一下經驗,大家交流下。

其實上面有位師兄講用隻mono碟捉個節奏然後去擰個phase 制係好方法,亦易於掌握;不過有兩個問題,第一:如果隻woofer沒有無段相位調教,第二:自己一個人擰完個制再返皇帝位聽,兩三轉你已經頭暈⋯⋯
要知道woofer 入面的相位制,亦即調教聲音延時,令到subwoofer可與其他聲道喇叭出的聲音可以銜接起來; 大家可能好奇怪,有時 av amp auto cal. 出來subwoofer 的距離與現實落差很大,好可能大家覺得支mic 唔準,其實呢個係美麗的誤會,查實佢都係做緊相位制嘅功能,控制啲聲早啲出,定係遲啲出,亦解決了woofer冇無段相位制的問題。
我自己嘅方法:用一隻節奏強嘅演唱會,我自己習慣用Michael Jackson - This is it, 歌曲最常用 Billie Jean, 一下一下,一凹一凸,個低音比較易捉;盡可能開大聲少少,依家好多av amp 有得一路聽一路調呎數,試下兩呎加/減一路聽,開頭可能會聽到超低一地都係,可能響電視嗰邊woo woo 聲,散唔到咁,慢慢轉呎數之後你會感覺低音開始到個皇帝位,再校落去會有個位特別實淨,此時可以停留響嗰個尺數,此時開番個畫面一路聽一路睇,睇下個低音有冇甩,有冇唔夾畫面,咁其實已經大致上完成,反覆試多幾次,應該已經掌握到,至於調EQ那些不在此例......

其實我反對坊間有說法出現第一帖那個情況就換woofer, 換缐,加配件等等,我覺得首先應該嘗試去調教(其實唔係想像中咁難),成工與否,總好過洗左錢而越走越遠,家庭影院好多地方比大家調教,亦係其好玩之處,希望大家唔好浪費,共勉之

評分

查看全部評分

回復

其jackt兄已經講晒要點出嚟。

room mode係每個空間嘅特性,
果位朋友唔可以換位唔或唔可以加subwoofer,
咁真係要問高人點攪。

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2017-6-15 17:46
其jackt兄已經講晒要點出嚟。

room mode係每個空間嘅特性,

咁又唔好無限loop嚇怕人,唔試又點知得唔得呢,下下要高手咁真係唔洗玩架喇,
將av/hifi 呢件事神化並不是好事,樓主只係要求個皇帝位有低音嘅卑微訴求乍,佢唔想知什麼room mode 這樣那樣.....
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 17:01
好喇,都一地瓜子,不如分享一下我平時嘅做法,事先聲明,我嘅做法一定唔係最好,亦唔會係完美,只係想分享 ...

讚同豬版主分享這方法相當易明白, 有效果及基本設定是常規必需要半人手做的事

但這方法只係解決設定錯誤的問題, 如果先天十仔擺錯位, 皇帝位聽有D野係無左或質量差, 單靠同步/分頻設定, 只係乾淨, 同步返, 但原先問題係無解決到

就好似常見個案, 去呀A家訪, 佢隻十仔好理想, 為何係B家同一隻十仔表現唔一樣, 那麼差?
如果十仔有好的擺位, 基本上已達標7成, 3成都係後天設定及發輝

其實我反對坊間有說法出現第一帖那個情況就換woofer, 換缐,加配件等等<---相當認同, 因十仔擺錯位, 換咩十都係差, 頂多量感/速度/表達方式唔一樣, 身邊不少朋友為左十仔擺到更"有效果"位置, 成套打散由頭安裝過...大換位, 係0成本, 但得來最正面的改善

所以如果樓主是這個問題, 後期AV AMP 那三項基本設定(距離, 音壓, 分頻)係解決唔到

之前才提出, 先試只開十仔, 不開其他聲道, 先排除同其他單元抵消問題, 只用十仔播低頻, 如果係皇帝位係差, 廚房位係好...求証是否十仔擺位出問題, 點樣解決依個問題才是治"根"

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 18:44
讚同豬版主分享這方法相當易明白, 有效果及基本設定是常規必需要半人手做的事

但這方法只係解 ...

認同呀,擺好位再有基本設定一定事半功倍,我怕佢係有土地問題或者完全冇做基本設定啫
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 19:05
認同呀,擺好位再有基本設定一定事半功倍,我怕佢係有土地問題或者完全冇做基本設定啫  ...

不如眾版主直接去家訪搵原因解決問題, 再分享出來最好

唔洗大家估估下
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-15 19:16
不如眾版主直接去家訪搵原因解決問題, 再分享出來最好

唔洗大家估估下  ...

都好,不過好似有高手pm約左佢喇
回復