新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[分享] 「討論」- 如何set 好超低音相位?

bigpun1975 發表於 2017-6-15 19:23
都好,不過好似有高手pm約左佢喇

期待分享學習
回復

如果woofer只得一個位放,皇帝位係無低頻,而房及廚房有完美低頻,我諗可能係因家居結構有關。woofer與房及廚房的間隔牆不是石屎實心牆,而皇帝位位置又太大,woofer根本供應唔到咁大地方用,但因牆角共震引致隔鄰房間共鳴出現完美低頻呢?因我放woofer的角落為主力牆,另一邊為間隔沙磚牆,試過放另一邊除咗成幅牆震之外,低頻亦好少,但房內就有較多低頻
回復

回復

學野學野
回復

點為知set好?

tune得:
設定正確
擺位正確
音壓正確
相位正確
距離正確
flat EQ正確

唔代表係你心目中既好聲. 無需太認真. 有時唔知咁多, 感覺可能好聲.哈

評分

查看全部評分

回復

其實如何set subwoofer,只要google下一,幾十萬頁有中有西有日有韓任你學,

不過學版主話齋分享下,

以小弟在互聯網吸收的淺簿知識,要建立一個良好嘅多聲道嘅系統有三大因素:-

1. 空間
空間基本上主宰是否有良好音效嘅50%,空間長闊高建立了該空間的聲音特性,而越低頻波長越長,所需空間越大,所謂黃金比例,是空間長寛高的比例不是相同或其倍數,但留意,一般家居否是密室,聆聽空間門外的地方都是會傳到聲音。

2. 位置
因每個空間內頻段的分佈不平均,所以不同的發聲(喇叭)位置和不同的聆聽位置對是否能接收到"較"平直的頻響是有直接的關係。

多聲道有其擺位的建議,主聲道按照其建議即可,和兩聲道以牆壁制做延遲來營造音場不同,多聲道的音場是在混音是以多聲道作出,因此多聲道的喇叭毋需刻意離牆擺方,離牆多少,角度多少是最短殘響為目標。

而找超低音擺位(包括單元方向)最好的方法是將subwoofer放在主聆聽位上發聲,再在空間內到處行找出最好低頻地方,或者將subwoofer放上手拉車上發聲,自己坐在主聆聽位,再請朋友幫你用手拉車將subwoofer四處行,直至找到最好的低頻,所最好的低頻是清晰,不焗束,而有良好的聲壓。

3. 調校

以AV Receiver Auto Cal後作出微調,
一般主聲道AV Receiver都可以準確咁量度出其距離(即延遲),
目的是為是確保所有聲道做到同步(同相)到達主聆聽位。
而超低音的相位/距離是指與主聲道分頻點附近的頻段作出銜接,
銜接得好(同相),主聲道及subwoofer的發聲同時到達聆聽位時聲壓會增加。
相反銜接得不好(反相)主聲道及subwoofer的發聲非同時到達聆聽位時聲壓會減少。

在調校subwoofer時建議用crossover頻段嘅test signal最好,
因為可以確保crossover嘅phase/distance 一定正確。
在調校相位/距離時以中置及subwoofer播放分頻點頻段的test signal (如80hz),
再用遙控或請朋友反覆以不同相位來取得最高聲壓,
如没有朋友幫手就用聲壓計或電話app。

正常來說以上的方式可以得出在該空間和擺位聆聽到最平均的頻響。
但平均不代一定平直,亦不代表啱聆聽者口味。

如果用某段戲、某頻段去校,可能會影響頻段的平均性,
這是個人選擇,没有對錯,但自己不建議。

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2017-6-16 12:19
其實如何set subwoofer,只要google下一,幾十萬頁有中有西有日有韓任你學,

不過學版主話齋分享下,

好多謝你肯分享呀

方法係死,人係生嘅,我嘅經驗/習慣未必個個適用,志在分享,
其實玩av 同做人一樣,最緊要識變通,唔係到頭來只會一場空,

再次多謝Anthony 兄的無私分享
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-16 13:08
好多謝你肯分享呀

方法係死,人係生嘅,我嘅經驗/習慣未必個個適用,志在分享,

再次多謝Anthony 兄及豬版的無私分享 +1

引用 Anthony 兄 : 在調校相位/距離時以中置及subwoofer播放分頻點頻段的test signal (如80hz),

好方法已有, 那分享tools

http://www.deafboyzaudio.com/download

80hz.mp3

其他20~80hz.mp3 也是很有用, 可以測試唔同低頻hz下在聆聽空間有冇註波/諧振
回復

fishbone8822 發表於 2017-6-16 13:20
再次多謝Anthony 兄及豬版的無私分享 +1

引用 Anthony 兄 : 在調校相位/距離時以中置及subwoofer播放分 ...

都多謝魚骨兄的經驗之談呀

我啲三腳貓功夫應該再冇乜可以分享喇,

不如留番比Anthony 兄講下啦,佢好似讀過THX 課程㗎

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2017-6-16 13:27
都多謝魚骨兄的經驗之談呀 ,

我啲三腳貓功夫應該再冇乜可以分享喇,

其實我同果位朋友一直有keep住用whatsapp聯絡交流,
我袋入面有嘅已經拎晒出嚟,已經無貨,
有時發燒友今日用A方法set好咗,
聽日去A大師度覺得好正,
但返屋企做唔返,又用B方法去set,
後日去B大師度覺得好正,
但返屋企做唔返,又用C方法去set,
來來回回不停loop,當然發燒友就係愛自尋煩腦

THX只係一個幾千蚊嘅課程方便你去接job,
唔代表識得多嘢。

回復

chhanthony 發表於 2017-6-16 14:33
其實我同果位朋友一直有keep住用whatsapp聯絡交流,
我袋入面有嘅已經拎晒出嚟,已經無貨,
有時發燒友今 ...

哦,原來你係接job嘅,咁都多謝你用咁多時間享度同我哋分享喇
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-16 14:44
哦,原來你係接job嘅,咁都多謝你用咁多時間享度同我哋分享喇

係呀......
不過唔接網上的job,所以唔會喺Hiendy找生意,放心!
加上上得嚟都係發燒友,發燒友鍾意自己set,
發燒友唔係我嘅target客戶。

回復

chhanthony 發表於 2017-6-16 14:50
係呀......
不過唔接網上的job,所以唔會喺Hiendy找生意,放心!
加上上得嚟都係發燒友,發燒友鍾意自己se ...

你想響道賣廣告都得,不過網主一定會搵你囉
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-16 14:53
你想響道賣廣告都得,不過網主一定會搵你囉

我當然知Hiendy做生意要收廣告,不過接AV job唔係我正職,
我正職請假做AV job係要貼錢做,所以無錢賣廣告。
回復

版主,有一個最基本問題,如果用auto cal, subwoofer的phase係唔係set 0度?之後再set subwoofer phase? 如果我冇記錯,phase不等於距離。
回復

Panda 發表於 2017-6-20 01:00
版主,有一個最基本問題,如果用auto cal, subwoofer的phase係唔係set 0度?之後再set subwoofer phase? 如 ...

其實校phase 制或者改距離效果一樣,都係以聲音延時去修正相位,不過好多woofer 都係得一、兩個phase度數可以校, 所以校距離會方便啲
回復

多口問句,低音單元應該,面向嗇身啲定系面向自己好啲。
回復

bmonkey999 發表於 2017-7-8 10:34
多口問句,低音單元應該,面向嗇身啲定系面向自己好啲。

除非設計叫你向牆或者距離不足,否則正向就可以
回復

chhanthony 發表於 2017-6-16 12:19

不過學版主話齋分享下,

Anthony 嘅交phase方法是最正統
用80Hz pink noise, 前中置及丶sub 同時開啟, 然後調交distance 由原本距離増加直至七呎並每一呎記錄音壓,得到最高音壓的距離為準。
如皇帝位無低音,應該是坐咗係某room mode的null zone (即某低頻互相抵銷)。這個除擺位外好難解決
如果可以將subwoofer 如皇帝位成一直線(即正中面向皇帝位或在正則)這可將某null zone 消除。
回復