新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7569|回復: 14

[請教] 請教各位前輩環繞喇叭問題

小弟屋企裝修中,原來環繞喇叭放梳化兩邊後少少,但而家裝修設計更改左
梳化貼哂牆,環繞要掛牆擺,太后又唔批准大隻少少嘅野掛上牆,只能用薄身細隻款式
請問各位前輩有冇推介?小弟搵左幾款唔知得唔得(只能黑/白色)!
廳尺寸:電視離梳化9尺多d

小弟心水如下:
Mission 79ds
Jbl es10
Cambridge audio aero3
Bose 161
小弟組合如下
前中置:sonus faber chameleon b c
低音:sumiko s.5(陳列品)價錢平兩千就買左佢
擴音:onkyo tx-nr 575e(太后唔比買再大size嘅機)我可能會送貨前偷偷地升級
環繞:原本係Cambridge audio minx min 12+座地架,現要更改
請各位前輩幫幫忙,小弟感激不盡

更改前

更改前

更改後

更改後

更改後

更改後
相中係未更改前,更改後電視同梳化對掉,所以座地喇叭仔擺唔到
回復

JBL control X or KEF T101
回復

https://www.dali-speakers.com/loudspeakers/fazon/fazon-mikro/

可睇睇依隻, 試過唔錯. 開大聲時至少無同級細SIZE通病膠箱聲, 依隻係合金箱

評分

查看全部評分

回復

Thank you兩位,多左兩選擇kef101、Dali gazing-micro
請問有冇可在轉向嘅wall mount 啱依兩款喇叭用,我睇官網只有固定向前
會唔會指向性問題另音效打折扣?
回復

Raycheung 發表於 2017-6-15 14:41
Thank you兩位,多左兩選擇kef101、Dali gazing-micro
請問有冇可在轉向嘅wall mount 啱依兩款喇叭用,我睇 ...

你有冇玩Atmos? 如果有就唔需要太有指向性,真係要配架可以去鴨記聯興旁邊鋪頭睇下
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 14:52
你有冇玩Atmos? 如果有就唔需要太有指向性,真係要配架可以去鴨記聯興旁邊鋪頭睇下 ...

唔該哂,暫時5.1已經係最大容忍!等我用音樂電影洗佢腦,咁未來可能會5.1.2!哈哈
回復

Raycheung 發表於 2017-6-15 16:57
唔該哂,暫時5.1已經係最大容忍!等我用音樂電影洗佢腦,咁未來可能會5.1.2!哈哈 ...

裝投影未?老闆對畫面最易中
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-15 17:03
裝投影未?老闆對畫面最易中

佢唔鍾意睇戲,唯一係聽音樂,我出盡辨法先可以起屋企放到幾隻喇叭,諗到白頭髮到出哂
回復

Raycheung 發表於 2017-6-15 18:48
佢唔鍾意睇戲,唯一係聽音樂,我出盡辨法先可以起屋企放到幾隻喇叭,諗到白頭髮到出哂  ...

嗯,SF 聽歌都好丫
回復

Surround喇叭如果想隱藏, 最好用In-wall, 不過裝修時要預留空間, 要做假天花, 唔好處係花費較大, 及令樓底空間收窄, 好處係完成後效果會好好, 隱藏性高, 而且可做下Dolby Atmos效果, 值得考慮下

評分

查看全部評分

回復

safin 發表於 2017-6-15 20:05
Surround喇叭如果想隱藏, 最好用In-wall, 不過裝修時要預留空間, 要做假天花, 唔好處係花費較大, 及令樓底 ...

唔得嚕,假天花佢唔鍾意,而家燈槽都唔想做,如果燈槽冇左就冇左天花喇叭位
回復

前置會否太矮?
回復

應該唔會太矮,太約700-800mm高,梳化揀矮身座低後人耳大約900mm左右,喇叭微微向上,高度應該差不多
回復

剛剛後補左更改相,相都係3D圖,高度大小未作實
回復