新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12964|回復: 29

[BD播放機] 第三部行貨4K UHD Bluray 播放機 開箱 (Panasonic UB400)

好耐冇開箱了,去完臺灣,本來想入翻部UB900
玩下,但無靚價同要等,殊不知呢一部Panasonic UB400 剛剛推出,新鮮滾熱辣就買佢返嚟玩下,昨晚匆匆試機,分享一下希望幫到有需要嘅朋友!

昨晚只用55吋OLED TV (支持HDR10)測試4KUHD BD畫面表現,我覺得以佢嘅價錢來講絕對收貨,顏色同細節都非常OK,印象中畫面同UB900 好接近。

優點 : 兩千零蚊夠平,行貨有一年保養,Bluray 是A區,220V,支援繁體menu,細部慳位 (大約兩隻Bluray 盒再闊少少),有雙HDMI output 影音分離 (雙HDMI out 都可選video +audio out or Video out only or audio out only <<<這一點我晚些再確認),有10 bits/12 bits 輸出,遙控有獨立Play back info 鍵及HDR 鍵 (有四級調教),另外進入menu 內有更仔細+/- 12 級的調教,仲連埋wireless lan。

缺點 : 8字頭電源插座,冇顯示屏(顯示play back 時間, etc),遙控冇夜光,沒有7.1 analogue output,數碼輸出祇有spdif out 沒有coaxial,不能外掛字幕

如果淨係用嚟播放4K UHD BD 或 1080p BD 而不看file (其實可看簡單file)及用電視觀看,這第三部行貨4K UHD BD 播放機,性價比甚高,highly recommended! (遲些拿去放投影再報告)

注意手機影相有些偏紅,畫面只作參考。
3.jpg 4_UB400 front.jpg 5_UB400 rear.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg 25.jpg
4_UB400 front.jpg

評分

查看全部評分

平靚正之選!期待詳細包交!

評分

查看全部評分

回復

比UB900多咗HLG/PQ Conversion喎

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2017-6-16 15:06
比UB900多咗HLG/PQ Conversion喎

但暫時冇乜用
回復

Timl 發表於 2017-6-16 14:53
平靚正之選!期待詳細包交!

遲少少一定要試埋佢播1080p Bluray 同播4K碟落non-4K (e.g Full HD)TV的畫汁!(聽聞效果出眾)
回復

Support! 我本身用緊P記65" plasma冇咁快換機,都好想知出1080p嘅效果!

評分

查看全部評分

回復

Is YouTube 4K available ??? Can it play 4k files, like Smurfs 2 properly ?
回復

ac388 發表於 2017-6-16 19:42
Is YouTube 4K available ??? Can it play 4k files, like Smurfs 2 properly ?

有冇Youtube 要check check

播4K ISO 應該算系唔成功的,只播到ISO
內一段段file散開播

BR ISO 連個檔案都睇唔到。

DL 的小檔案(例如附圖的"鬼怪",720p TS file)就可以播放
回復

兩千零蚊有4K仲要雙HDMI輸出,無話可說啦...

評分

查看全部評分

回復

我想買佢大佬,唔知幾時出行貨呢?
回復

garyportia 發表於 2017-6-17 21:34
我想買佢大佬,唔知幾時出行貨呢?

用緊水貨大佬
畫面好正
回復

alanadc23 發表於 2017-6-18 12:23
用緊水貨大佬
畫面好正

聲音表現如何呀?我都有興趣,唔知邊度有得賣
回復

garyportia 發表於 2017-6-18 15:01
聲音表現如何呀?我都有興趣,唔知邊度有得賣

我自己外國訂番黎 全新3千頭

聲我收晒貨 佢係清晰有線條 重口味要自己再執執
回復

alanadc23 發表於 2017-6-18 16:19
我自己外國訂番黎 全新3千頭

聲我收晒貨 佢係清晰有線條 重口味要自己再執執 ...

唔该晒,等我又去揾部返嚟试吓先
回復

garyportia 發表於 2017-6-18 21:33
唔该晒,等我又去揾部返嚟试吓先

如你買UK版,請留意 BR只可以播B 區碟,香港係A 區碟。不然我早就買了。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-6-18 22:21
如你買UK版,請留意 BR只可以播B 區碟,香港係A 區碟。不然我早就買了。  ...

其實現在好多Bluray 都係region free,但總有一些是"鎖" A 區,例如之前葉問3港版Bluray UB900(UK) 就播放不了。
回復

bmb_hd 發表於 2017-6-18 22:30
例其實現在好多Bluray 都係region free,但總有一些是"鎖" A 區,如之前葉問3港版Bluray UB900(UK) 就 ...

好多港版都係A 區的,我屋企都有唔少。
回復

其實keep番部舊機嚟play番A區碟
回復

Timl 發表於 2017-6-18 22:48
其實keep番部舊機嚟play番A區碟

我好多朋友都係咁做
回復

咁都得?!

評分

查看全部評分

回復