新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12996|回復: 10

[分享] 喇叭SIZE對擺位有甚麼要注意?

無論任何SIZE喇叭, 普偏人鐘意將喇叭與皇帝位擺成[等邊三角].

但我發覺書架喇叭與幼身細座地擺成[等邊三角]後, [中]既機會率都好高.

但反之如果對喇叭係大型的座地, 好多時我都鐘意將皇帝位移後多兩至三尺, 即是喇叭與皇帝位擺成[等腰三角].

當大型喇叭播出大動態既音樂時, 無咁大壓迫感.

當然, 這個只是討論[等邊三角]與[等腰三角]的擺位, 還未談及TOE-IN技巧呢.

大家又點擺你對喇叭呢?

喇叭和房間是一個互動系統,不能單睇喇叭,唔睇房間。

如果房間是接近正方形或不等邊的鑽石形,等邊正三角形是好的起點。如果房間是長方形似鞋盒,就要等腰長三角了。喇叭的大細反而無咁重要
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-6-16 12:49
喇叭和房間是一個互動系統,不能單睇喇叭,唔睇房間。

如果房間是接近正方形或不等邊的鑽石形,等邊正三角 ...

如果間屋係鞋盒SIZE呢?

我自己都鐘意等腰三角咁既擺位.

其實擺位最主要目的係唔想聽到D聲喺喇叭發出啫.
回復

racewong 發表於 2017-6-16 13:21
如果間屋係鞋盒SIZE呢?

我自己都鐘意等腰三角咁既擺位.

我係等腰架
回復

你係唔係有咩新既心得? 分享下好喎

我聽聞早排你上左李 Sir道, 有無新既絕招傳授左俾你
回復

Kastena 發表於 2017-6-16 14:06
你係唔係有咩新既心得? 分享下好喎

我聽聞早排你上左李 Sir道, 有無新既絕招傳授左俾你 ...

李Sir果套同一般擺位好唔同, 我諗住下次先分享
回復

racewong 發表於 2017-6-16 14:42
李Sir果套同一般擺位好唔同, 我諗住下次先分享

好的好的, 到時等你分享
回復

我覺得大型喇叭, 尤其係大口徑既單元, 好難做到完全甩箱, 對上果次去定位李家訪, 聽對BC3, 佢就真係可以擺到完全甩箱, 但以佢幾十年既經驗, 覩都要擺三個月時間
回復

racewong 發表於 2017-6-16 15:17
我覺得大型喇叭, 尤其係大口徑既單元, 好難做到完全甩箱, 對上果次去定位李家訪, 聽對BC3, 佢就真係可以 ...

BC3 係好容易做到甩箱,隱形的。

我幾年前睇了一篇 Spendor BC3 測試和訪問 Spendor 老闆 Philip Swift。是幾年前英國雜誌HiFi News借了 PMC 老細Pete Thomas 收藏的一對 BC3  作測試(Post#10 第一張相最後一段有寫)。

文中提到喇叭面凹咗入去嘅設計,係有助樂器定位、音場擴散。
回復

racewong 發表於 2017-6-16 15:17
我覺得大型喇叭, 尤其係大口徑既單元, 好難做到完全甩箱, 對上果次去定位李家訪, 聽對BC3, 佢就真係可以 ...

Spendor 現在的老闆 Philip Swift 指出 BC3 的其中一個強項係 stereo imaging。他指出一般人認為窄箱會有較好的 stereo image, 他絕不認同。Philip Swift 3、40年前已用 BC3。

當你聽過 BC3 的pin point 樂器定位後,會發覺好多喇叭都做唔到,不論大、小,甚至書架仔。

不過 BC3 最難攪係低音,它的量足夠填滿4百尺空間。冇空間係絕不適宜玩。
回復

eds60 發表於 2017-6-16 16:09
Spendor 現在的老闆 Philip Swift 指出 BC3 的其中一個強項係 stereo imaging。他指出一般人認為窄箱會有 ...

定位果度都三百幾尺
回復