新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lowhi

[請教] 現今的hifi發燒友

GREENSPAN 發表於 2017-6-18 19:30
lowhi 兄,

你可唔可以講吓你認識呢位前輩套機做出像真度有幾真實同埋介紹吓佢啲器材呢.  

前輩講的是人們聽hifi心態,絶不是自應叻,請不要誤會。
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-18 17:25
我淨係覺得只喜歡玩音效而並非愛音樂,只會很快退燒

我就一定要有音效,又有音樂感先會留低,兩者欠一,我會即掉

評分

查看全部評分

回復

lowhi 發表於 2017-6-18 20:42
前輩講的是人們聽hifi心態,絶不是自應叻,請不要誤會。

我賣hifi都有三十多年,我都認同現在之發燒友玩音響的心態和以前的人真的有頗大之分別。
回復

racewong 發表於 2017-6-18 20:12
我反而覺得依家既發燒友進步左好多呢

生活節奏快左, 享受時間少左, 有些人都想快些完成找到一套心頭, 好好享受, 這也要理解. 資訊發達, 競爭大了, 新產品推出周期或許更見短了.
回復

tonniston 發表於 2017-6-19 00:10
生活節奏快左, 享受時間少左, 有些人都想快些完成找到一套心頭, 好好享受, 這也要理解. 資訊發達, 競爭大 ...

咁我又好認同喎.
回復

悠揚 發表於 2017-6-18 22:21
我賣hifi都有三十多年,我都認同現在之發燒友玩音響的心態和以前的人真的有頗大之分別。 ...

你依d前輩級見盡三十年既hifi風風雨雨啦.
回復

racewong 發表於 2017-6-19 02:50
你依d前輩級見盡三十年既hifi風風雨雨啦.

所以咪見到現在很多hifi友迷失方向及行錯路
回復

悠揚 發表於 2017-6-19 08:34

所以你要多D支持一下我地啦.
回復

悠揚 發表於 2017-6-19 08:34

現在很多發燒友不停換機、不停大洗牌。促進經濟是好事。
回復

eds60 發表於 2017-6-19 09:39
現在很多發燒友不停換機、不停大洗牌。促進經濟是好事。

而問題係有d 人換機並不是音效問題.. 而是.. 人換佢換.. 並未真正去研究是否合適自己的.. ~~
回復

Emperorbaby 發表於 2017-6-19 09:47
而問題係有d 人換機並不是音效問題.. 而是.. 人換佢換.. 並未真正去研究是否合適自己的.. ~~  ...

以前的發燒友會想辨法調啱自己口味和改善效果。例如墊嘢。二、三十年前有牌子的墊釘和板只有好少牌子。都是發燒友自己嘗試,例如用大粒的中國象棋、杯、木等等。

25年前我用麻石墊機。CD機和前級雖然機疊機都用塊板隔開。喇叭線中段位揾嘢托起。
回復

racewong 發表於 2017-6-19 09:37
所以你要多D支持一下我地啦.

遲D都揾你幫手合作攪吓節目给hifi朋友
回復

等我 post 2篇2位玩咗30年的發燒友的當年經歷。

第一篇 Dennis兄寫的,非常精彩。

第二篇是小弟寫的。當時我是想到什麼就寫什麼,完全没有鋪排好。一路有師兄回覆。分咗好多頁先可以完成。

一『部』到位三十年心路歷程分享篇【完成】
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=77478
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

由1987年開始睇 HiFi 書發燒到現在
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=85810
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-19 09:52
以前的發燒友會想辨法調啱自己口味和改善效果。例如墊嘢。二、三十年前有牌子的墊釘和板只有好少牌子。都 ...

近十多年,我提意很多人用黑麻石墊機,墊喇叭,眼睇現在多人用了,這是進步的。

評分

查看全部評分

回復

悠揚 發表於 2017-6-19 10:14
近十多年,我提意很多人用黑麻石墊機,墊喇叭,眼睇現在多人用了,這是進步的。 ...

有咁多前人累積經驗,進步是應該的。

評分

查看全部評分

回復

其實同攝影好相似!
每個人所追求的,唔會一樣!
又可必分門分派,虛心去學習,活到老學到老!
正如,已為人父母,要多去了自己仔女的想法,時代確實在變,如果下下同D仔女講,以前我們點點點,硬要他們跟隨,已經唔 work!

評分

查看全部評分

回復

uncleseven 發表於 2017-6-19 10:28
其實同攝影好相似!
每個人所追求的,唔會一樣!
又可必分門分派,虛心去學習,活到老學到老!

所以我好鐘意依度個個師兄都只會話自己係永遠的初哥. 虛心學習.

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-19 09:52
以前的發燒友會想辨法調啱自己口味和改善效果。例如墊嘢。二、三十年前有牌子的墊釘和板只有好少牌子。都 ...

三十年前最出名是 goldmund $1300。彈弓王都已經有教。二十多年前我買紅木找朋友車,加一粒水晶都只是$30元一粒。
麻石墊機要用木釘,不然會硬聲。
回復

hksarac 發表於 2017-6-19 10:35
三十年前最出名是 goldmund $1300。彈弓王都已經有教。二十多年前我買紅木找朋友車,加一粒水晶都只是$30 ...

30年前我十幾歲,$1300 一套釘係天文數字。

我加大粒象棋墊麻石和機之間。當時親戚給了我3粒揾人做的檀木釘和墊。他説是紫檀。
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-18 17:25
我淨係覺得只喜歡玩音效而並非愛音樂,只會很快退燒

老豆教落聽音樂最重要係心情唔係套機有幾勁幾好
冇心情聽咩都一樣

評分

查看全部評分

回復