新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: lowhi

[請教] 現今的hifi發燒友

其实以前和现在也差唔得太多。 我以前舍得拿两三个月工资嚟买一件野玩, 有D人觉得好过分。 宜家的后生仔同样舍得拿两三个月工资出来买一件音响, 到我觉得好过分了。
也有唔同地方,我以前到现在都系用日本仔陶瓷酒杯垫音响,宜家的人就唔同啰!一出镜就系FE,Stillpoints果D有理论又能吹牛的靓野, 所谓一步到位,懒得陪你试依样试果样的噜
回復

系統沒有quote 原文。大体上同意第1 帖。
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-18 17:25
我淨係覺得只喜歡玩音效而並非愛音樂,只會很快退燒

非常同意。
回復

Emperorbaby 發表於 2017-6-19 09:47
而問題係有d 人換機並不是音效問題.. 而是.. 人換佢換.. 並未真正去研究是否合適自己的.. ~~  ...

同意。連部機的能力都未發揮就換。
回復

eds60 發表於 2017-6-19 09:52
以前的發燒友會想辨法調啱自己口味和改善效果。例如墊嘢。二、三十年前有牌子的墊釘和板只有好少牌子。都 ...

看來是Leo 兄的Fans.
回復

eds60 發表於 2017-6-19 09:52
以前的發燒友會想辨法調啱自己口味和改善效果。例如墊嘢。二、三十年前有牌子的墊釘和板只有好少牌子。都 ...

呢對係咪 Energy 喇叭?
回復

ultramanzero 發表於 2017-6-19 13:42
呢對係咪 Energy 喇叭?

Energy 22 Reference,是排第二。當年香港只有旗艦 Reference Connisuers 和老三 Reference 22 Pro(氣孔在後面)。沒有輸入老二。
回復

greenleo 發表於 2017-6-19 13:42
看來是Leo 兄的Fans.

當年買發燒,第一時間睇 Leo's corner。
回復

eds60 發表於 2017-6-19 13:53
當年買發燒,第一時間睇 Leo's corner。

同道你的確是我的師兄!
回復

racewong 發表於 2017-6-18 13:39
有錢買機玩, 無時間去聽Live!

這根本不是現今發燒友既問題, 80年代既發燒友更加嚴重。

試問聲
係度玩hifi既朋友有幾多人係日常會去玩音樂同去聽現場?

以前學生時代
身邊大把音樂朋友
音樂節總會去捧場

出社會成家後
在家聽多過出街聽呢樣多
玩hifi算係一個嗜好啦
聽得開心便好
回復

roque 發表於 2017-6-19 14:34
試問聲

我聽過三十幾次古典、爵士冇咪演奏。

女兒参加鋼琴老師一年舉辦幾次的學生演奏會唔計。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-19 14:43
我聽過三十幾次古典、爵士冇咪演奏。

女兒参加鋼琴老師一年舉辦幾次的學生演奏會唔計。 ...

我家小姐年中都有唔少ORCHESTRA SHOW..  唔好講屋企音響... 有時出面既場地都衰聲到不得之了...  只可慨嘆.... 家下既人對音樂既要求已經大不如前....  

評分

查看全部評分

回復

roque 發表於 2017-6-19 14:34
試問聲

演唱會 音樂會既音效有時未必被HIFI好,但現場既氣氛同感染力係再高級的音響都還原唔到, 所以有岩心水既Concert, 必聽!!!

評分

查看全部評分

回復

悠揚 發表於 2017-6-18 22:21
我賣hifi都有三十多年,我都認同現在之發燒友玩音響的心態和以前的人真的有頗大之分別。 ...

個人覺得後生一代…好多較重音效,仲好鬼熟啲形容詞…乜乜貴氣,空氣感,堂音…(反而老一代攬住唔少中古機…得把聲個類形,普遍分析力同當今有一定差距…),唔少如jadis…啲老字號味道派出新型號都改走高清路線去迎合市場…連嗽叭廠商亦唔少改走高清路線,或叫高傳真啩…唔少開聲都有種冰冷感覺,刺激無難度,音埸,速度…亦好

但講到韻味…(或叫音染失真…)真糸幾欠奉,有煞耳嬌感覺,但聽耐啲… 當然仍有唔少人鐘意啦 各有各喜好又正常嘅

評分

查看全部評分

回復

Emperorbaby 發表於 2017-6-19 15:14
我家小姐年中都有唔少ORCHESTRA SHOW..  唔好講屋企音響... 有時出面既場地都衰聲到不得之了...  只可慨 ...

家下D 人好多都以MP3開始,或者D 歌是用Synthesiser gen 出來的樂器,冇咗參考,唔知原來的聲。

評分

查看全部評分

回復

greenleo 發表於 2017-6-19 15:24
家下D 人好多都以MP3開始,或者D 歌是用Synthesiser gen 出來的樂器,冇咗參考,唔知原來的聲。 ...

個人幾抗拒啲合成錄音(尤其港產流行曲…我都有買支持下港產,但好少可以聽到半隻碟,吾糸好識形容…果種隔一隔,平面,存在感弱…總之就吾鐘意 聽啦

唉!又得罪左吾少人
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-6-19 15:58
個人幾抗拒啲合成錄音(尤其港產流行曲…我都有買支持下港產,但好少可以聽到半隻碟,吾糸好識形容…果種 ...

尤其香港sacd又貴又唔好聲先死
回復

聽歌是娛樂,玩 HIFI 只是遊戲,聽 HIFI 不等如聽音樂。

這幾十年黎都係一樣,有變過?

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-6-19 15:58
個人幾抗拒啲合成錄音(尤其港產流行曲…我都有買支持下港產,但好少可以聽到半隻碟,吾糸好識形容…果種 ...

聽聞太多開心版在網上免費下載,做碟的如果不用合成音樂就好難生存。唉……
回復

有的,張學友的真情流露,譚校長那隻幻影,精選的。
回復