新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6955|回復: 29

[市場動態] 延續傳奇 再創巓峰Yamaha NS-5000 產品發布會及獨家專訪

老一輩玩家相信無人不識既YAMAHA NS-1000M, 事置在隔43年, YAMAHA再次推出全新旗艦喇叭NS-5000

NS-5000分別用了很多全新技術放置在箱內
1) 評為全球最強且具彈性, 日製的100% ZYLON合成纖維物料而成的震膜, 三個單元都用晒ZYLON纖維的喇叭震膜
2.jpg 3.jpg

2) 用來抑制在高音與中音單元的有害共振的R.S. (共振抑制) Chambers

3) 最新開發Acoustic Absorber,以小巧的「J」形共振管,消除特定頻率的駐波,亦可減省在喇叭音箱內使用大量的吸音材料

4) 全對NS-5000使用來自北海道白樺木

5) 特定為NS-5000而設的專屬支架SPS-5000採用實心鋁所組成,配以 42° 角安裝至Baffl板面,藉此將從喇叭反射的聲音影響降到最低

而當日大會使用一套3000系列的YAMAHA CDP & INT. AMP推動NS-5000 5.jpg 6.jpg 7.jpg

線材及電源方面就由ECT及MS HD POWER提供 8.jpg 11.jpg

發佈會當日, MC靚女Rain

來自日本的Yamaha China AV 營業部科長 Mr. Kobayashi 親自簡介YAMAHA喇叭的歷史

MR. PATRICK LEE就介紹NS-5000的設計技術

介紹完產品, 就到音響界名人陳經綸先生分享他的精選音樂

聽完音樂, 仲有抽獎時間, 恭喜各得獎者 16.jpg 17.jpg 18.jpg

最後黎幅大合照就完結了這次NS-5000的發布會 19.jpg

想知NS-5000發布會既情況, 可以Click入去睇睇精彩片段

希望TOM LEE可以快D安排到NS-5000的試聽會比HIENDY會員就好了

評分

查看全部評分

3件 重量級,真有台型 ...
回復

2011 發表於 2017-6-24 10:45
3件 重量級,真有台型 ...

睇黎你都真係好鐘意YAMAHA喎.
回復

racewong 發表於 2017-6-24 13:36
睇黎你都真係好鐘意YAMAHA喎.

好機、但價更好
回復

2011 發表於 2017-6-24 17:15
好機、但價更好

我果日都係第一次試聽YAMAHA既3000系列.

比我既聽感偏淡白, 中高密度好靚.
回復

racewong 發表於 2017-6-24 19:55
我果日都係第一次試聽YAMAHA既3000系列.

比我既聽感偏淡白, 中高密度好靚. ...

as2000 , 用diy 平價線, 聲音感覺自然 ,
都吾想用有味名線去改變d聲,
3000更加毒
回復

2011 發表於 2017-6-24 23:05
as2000 , 用diy 平價線, 聲音感覺自然 ,
都吾想用有味名線去改變d聲,
3000更加毒  ...

OK LA, 我記得果時CDS2000 VS TL51L. 可唯鬥得激烈
回復

In Japan, Yamaha have demo using Accuphase Amps
  使用機材:
・スピーカー ヤマハ「NS-5000」
・CDプレーヤー ヤマハ「CD-S3000」
・プリアンプ アキュフェーズ「C-2850」
・パワーアンプ アキュフェーズ「P-7300」
回復

Nice photos and great report.
As suggested by Racewong. The sound is neutral as well as very good extension on bass. It will be good if the price will be lower.
回復

tsqaure 發表於 2017-6-25 00:10
In Japan, Yamaha have demo using Accuphase Amps
  使用機材:
・スピーカー ヤマハ「NS-5000」

金仔推一定再高班好多啦.
回復

tune 發表於 2017-6-25 00:14
Nice photos and great report.
As suggested by Racewong. The sound is neutral as well as very good ex ...

真係架, 以當日用一套3000系列都推到咁既表現, 我相信佢個實力絕對對得起12萬8依個價.
回復

racewong 發表於 2017-6-25 00:24

Sure
金仔 Ching
回復

我仲好鐘意金仔架, 不過我更愛屏風.
回復

You are free to join if you plan to visit 札幌
日時:2017年7月15日(土) 13:30開場、14:00開演
開場:札幌コンサートホール Kitara 小ホール(札幌市中央区中島公園1番15号)
回復

tsqaure 發表於 2017-6-25 00:46
You are free to join if you plan to visit 札幌
日時:2017年7月15日(土) 13:30開場、14:00開演
開場 ...

如果TOM LEE可以贊助飛機票就好了....
回復

racewong 發表於 2017-6-25 00:47
如果TOM LEE可以贊助飛機票就好了....

you represent us HK
回復

今晚都係早D訓啦
回復

racewong 發表於 2017-6-25 00:24

C-2850 + p7300  十幾廿啦 ?? 系高班好多,
不過吾同取向,  各有各索 , 買哂兩套就對了
回復

我估用金仔推呢對嘢, 一定可以迫哂NS-5000啲潛能出嚟.
回復

2011 發表於 2017-6-25 00:54
C-2850 + p7300  十幾廿啦 ?? 系高班好多,
不過吾同取向,  各有各索 , 買哂兩套就對了 ...

你有你道理! 咁等你開箱啦
回復