新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: greenleo

[分享] 開箱:應是我最後一對speakers

PhantomGTR 發表於 2017-6-24 14:25
ic, 原來係 active speaker

Passive Speakers.
回復

greenleo 發表於 2017-6-24 14:21
我最缺是功力。其他可以用勞力搭夠。師兄要多多指教。

我都唔叻,係得閒家訪下,有時聽下Live 咁
回復

求教師兄用邊部DAC咁利害可以直推passive喇叭!!!
回復

我都有朋友用緊呢個牌子。此高效率喇叭不論用細瓦數胆 / 石機推都好正。不過,我朋友嗰對有加低音單元,又特別分開了高低頻的輸入,玩法更多元化。
回復

tjausw 發表於 2017-6-24 15:46
求教師兄用邊部DAC咁利害可以直推passive喇叭!!!

我是DAVE 的用家,RCA 推8 ohm speakers 可出2W;4 ohm 推唔到。
這對speakers 是NFM,只適合小的聆聽環境,師兄請留意。
回復

tk_001 發表於 2017-6-24 15:51
我都有朋友用緊呢個牌子。此高效率喇叭不論用細瓦數胆 / 石機推都好正。不過,我朋友嗰對有加低音單元,又 ...

日後才有$加低音單元 。這也正是我的end game setup。
回復

greenleo 發表於 2017-6-24 16:16
我是DAVE 的用家,RCA 推8 ohm speakers 可出2W;4 ohm 推唔到。
這對speakers 是NFM,只適合小的聆聽環 ...

感謝師兄回覆,希望有機會家訪感受最直接的聲音,最少的損耗最多細節!!
回復

tjausw 發表於 2017-6-24 16:19
感謝師兄回覆,希望有機會家訪感受最直接的聲音,最少的損耗最多細節!!  ...

用耳機會好D, 例如1266,HEK V2, FU 等,你會聽到很直接的聲音。

家中的環境很細小,才會用NFM。現在的一隻貼牆,一隻有兩呎位,音場極不對稱,有排搞。若是搞好了(希望有這一天),可以讓師兄來笑吓。
回復

greenleo 發表於 2017-6-24 13:37
Phantom兄:
目的是bypass了前級,少隻香爐。

我都算接近師兄做法,都算係 DAC 直推,不過我部小兒科啲,我用 Linn Sneaky 直推 96db KEF 古董,雖然 25W,不過少隻香爐真係少隻鬼,聲音嚟得真實自然,只是要接受,唔會有地動山搖嘅氣勢。
回復

frankyching 發表於 2017-6-24 16:53
我都算接近師兄做法,都算係 DAC 直推,不過我部小兒科啲,我用 Linn Sneaky 直推 96db KEF 古董,雖然 2 ...

真係好!但要更高靈敏度,冇內部分音器更正!
回復

tjausw 發表於 2017-6-24 17:15

我的speakers是只得一個單元的全頻,沒有分音的。不過在我的系統,低音應是有欠缺力度的。如果以正規的amp去推力度應該足一D。
回復

tjausw 發表於 2017-6-24 17:15

當然,靈敏度呢啲嘢,好難得,我一直希望可以試吓全音,免咗個分音器,最好有八吋加迷宮箱,不過都係懶,冇燒嘅動力,聽得好地地就算,所以得個諗字。
回復

frankyching 發表於 2017-6-24 16:53
我都算接近師兄做法,都算係 DAC 直推,不過我部小兒科啲,我用 Linn Sneaky 直推 96db KEF 古董,雖然 2 ...

Franky Ching,
你比小弟起步早得多呢
回復

greenleo 發表於 2017-6-24 16:17
日後才有$加低音單元 。這也正是我的end game setup。

我朋友的低音單元是原廠加的,即是同一個音箱内,上面一隻同軸單元,下面一隻低音單元。
回復

greenleo 發表於 2017-6-24 17:33
Franky Ching,
你比小弟起步早得多呢

先後完全冇關係呢,天資比較重要,我就係聽咗幾十年,都係聽啲簡簡單單嘅聲就好滿意,燒唔起,又唔董得點玩,只是一直追求 "簡"。想問,你呢對靈敏度有多少?
回復

tk_001 發表於 2017-6-24 17:37
我朋友的低音單元是原廠加的,即是同一個音箱内,上面一隻同軸單元,下面一隻低音單元。 ...

上面全頻,下面低音,獨立輸入。是用電子分音嗎?
回復

frankyching 發表於 2017-6-24 17:46
先後完全冇關係呢,天資比較重要,我就係聽咗幾十年,都係聽啲簡簡單單嘅聲就好滿意,燒唔起,又唔董得點 ...

94.5dB,師兄。
回復

棲主, 分享下用咩amp夾, 同上翻張全家幅好wor
回復

safin 發表於 2017-6-24 20:26
棲主, 分享下用咩amp夾, 同上翻張全家幅好wor

師兄:
冇Amp,只係DAC 直推。左右太唔平衡,暫時唔出相啦
回復

啊⋯⋯了解。
回復