新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: greenleo

[分享] 開箱:應是我最後一對speakers

greenleo 發表於 2017-6-24 18:48
上面全頻,下面低音,獨立輸入。是用電子分音嗎?

我朋友說内裡只用Coil,沒用分音器(這正是 Omega 所標榜的)。
2017-06-24 17.41.48.png
回復

tk_001 發表於 2017-6-24 22:58
我朋友說内裡只用Coil,沒用分音器(這正是 Omega 所標榜的)。

明白。這個超越了我的知識。我估是用coil 做filter 吧?
我對speakers 的認識很膚淺,要其他的師兄指教了。
回復

greenleo 發表於 2017-6-24 23:12
明白。這個超越了我的知識。我估是用coil 做filter 吧?
我對speakers 的認識很膚淺,要其他的師兄指教了 ...

我朋友的版本叫 “Super Alnico High Output 1.5 Monitor”

師兄你那對是"Compact Alnico Monitor", 很適合聽 near field…
回復

tk_001 發表於 2017-6-24 23:49
我朋友的版本叫 “Super Alnico High Output 1.5 Monitor”

師兄你那對是"Compact Alnico Monitor", 很 ...

對,我的是CAM,是最low end 的版本之一 我的聆聽空間很短淺,只適合用它。

雖然我只是聽了一整天,已經很喜歡這對speakers。相信你朋友的那對會更出色呢!
回復

恭喜c hing !全頻喇吧真喺好啱香港地啲細同淺嘅客廳。

初頭開始聽全頻喇吧覺得啲聲有啲唔係好「駝」但聽耐咗先發覺佢地嘅coherence 同簡單音樂的柔軟細節!
回復

greenleo 發表於 2017-6-25 00:25
對,我的是CAM,是最low end 的版本之一 我的聆聽空間很短淺,只適合用它。

雖然我只是聽了一 ...

我去家訪過一次,當時朋友用300B推,音色優美,富有音樂感,低頻亦有不俗的衝擊力,聲音密度足夠填满他那超過200尺的聆聽空間,因此讓我對 Omega 這對喇叭留下了很深刻的印象。
回復

tk_001 發表於 2017-6-25 08:24
我去家訪過一次,當時朋友用300B推,音色優美,富有音樂感,低頻亦有不俗的衝擊力,聲音密度足夠填满他那 ...

好吸引,睇嚟,全頻真係我目標,希望有咁嘅一日。
回復

sgb 發表於 2017-6-25 02:46
恭喜c hing !全頻喇吧真喺好啱香港地啲細同淺嘅客廳。

初頭開始聽全頻喇吧覺得啲聲有啲唔係好「駝」但聽 ...

我選全頻speakers 也是因為解決了coherence 的問題,雖然暫時犧牲了低頻的表現。
回復

tk_001 發表於 2017-6-25 08:24
我去家訪過一次,當時朋友用300B推,音色優美,富有音樂感,低頻亦有不俗的衝擊力,聲音密度足夠填满他那 ...

我很喜歡300B 的音色,覺得它的人聲是最美的。有冇聽過有師兄用功率更細的2A3推這款speakers?
回復

frankyching 發表於 2017-6-25 10:12
好吸引,睇嚟,全頻真係我目標,希望有咁嘅一日。

Omega 的speakers 唔貴,未必使等
回復

greenleo 發表於 2017-6-25 10:30

Omega 真係平、靚、正之選,性價比極高,師兄好眼光
回復

tk_001 發表於 2017-6-25 13:19
Omega 真係平、靚、正之選,性價比極高,師兄好眼光

多謝師兄。莫財使人好眼光,對我很適用呢
回復

請問omega speaker 是不是泡沫邊呢
回復

greenleo 發表於 2017-6-25 10:30

依家聽得都尚算滿意,都係自己動力問題,唔關其他嘢事。
回復

boodokhan 發表於 2017-6-25 13:53
請問omega speaker 是不是泡沫邊呢

何謂泡沫邊?
回復

frankyching 發表於 2017-6-25 13:55
依家聽得都尚算滿意,都係自己動力問題,唔關其他嘢事。

聽得滿意最緊要
回復

greenleo 發表於 2017-6-25 10:22
我選全頻speakers 也是因為解決了coherence 的問題,雖然暫時犧牲了低頻的表現。 ...

全頻的低頻好睇音箱設計,環境或什麼音樂。

如果鍾意聽大棚嘅古典音樂或synthesised bass techno 全頻單元一定不適合!

聽全頻單元的低頻喺聽佢速度同quality,唔喺果種揼心口嘅低音壓力。講真個句全頻喺有啲誤道性因爲一個單元其實應該稱為wide-band.

簡簡單單的一個單元,乾淨的訊號喺會好快上癮。
回復

就是speaker的單元的懸邊是泡沫材質的嗎
回復

我諗師兄喺講緊個cone 是否foam surround
回復

sgb 發表於 2017-6-25 14:12
全頻的低頻好睇音箱設計,環境或什麼音樂。

如果鍾意聽大棚嘅古典音樂或synthesised bass techno 全頻單 ...

多謝師兄。大棚就唔關我事了,地方太窄。
回復