新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9139|回復: 53

[分享] 我第一次聽耳機和耳擴

我以前從來未聽過耳機和耳擴。今日有 Hifi店辦 HiFi show。有2CH和耳機試聽。

牆上有32個耳筒、4部 Bryston 耳擴和2部 I Pad。自己選曲和自己駁線 。由$1000 Grado 至 $30000 Focal Utopia,有幾個不同牌子。我沒有問是用什麼DAC。

我聽了十個耳筒。我選了 Time Out 的 Take 5。由 Grado 開始,之後聽了幾個過萬的。平價耳筒,背境噪音好高。換高一點型號有改善。 過萬元級,高音是通透的。Audeze 高音算是最通透。 貴價耳機低音是乾淨和深潛,不會像喇叭受房間影響。不過聽打鼓是欠缺質感,完全唔似打鼓聲。聽過的10個耳筒中,我較喜歡 HD800S。

最後聽了 Hifi Man 4個型號,胆 headphone amp。Primare CD20 和 Isotek 電處。聽相中的UHQCD。最貴那個型號($48000)最好, 聽這個耳筒有少少在聽2CH 的感覺。之前聽的10個耳筒聲音好似在頭上走來走去。

聽完14個耳筒後。我知道我一定唔會玩耳筒,就算錢不是問題。真係覺得唔啱聽。

評分

查看全部評分

我有諗過玩㗎,但真係太多嘢玩, 同埋冇可能喺屋企聽耳筒啫! 出街帶住個耳筒我又覺得好危險! 唔通真係搭長途車或搭長途機先用咩!

評分

查看全部評分

回復

其實如果受環境限制或想深夜爆一爆,耳筒一定會係一個很好的選擇。當然用speaker一定會係首選啦!

評分

查看全部評分

回復

60兄有獨立房, 唔會嘈到家人, 當然無需要玩耳筒啦!

不過如果有機會, 我會建議6兄在家中的器材聽多次耳筒, 可能你會感受到耳筒的[直接細節]

評分

查看全部評分

回復

其實這樣和在影音展的各展房中走馬看花差不多

聲音是否所謂合格很難說,但聽下聲底是否中聽,是否心動去買倒是可以的

喇叭和耳機都只是求好聲音的器具,看自己擅長那方面來玩就好,有云勉強無幸福

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-6-25 15:59
60兄有獨立房, 唔會嘈到家人, 當然無需要玩耳筒啦!

不過如果有機會, 我會建議6兄在家中的器材聽多次耳筒,  ...

最主要係唔鐘意聲音在頭上走來走去。同埋大多數都戴得唔舒服。有些太重的,更不舒服。

評分

查看全部評分

回復

johnmo 發表於 2017-6-25 16:18
其實這樣和在影音展的各展房中走馬看花差不多

聲音是否所謂合格很難說,但聽下聲底是否中聽,是否心動去買倒 ...

我去的時候好靜好少人,連埋我先得3個人聽耳筒。大部份時間只有我一人。鐘意聽幾耐都可以。

評分

查看全部評分

回復

那店咁好,有咁多不同耳機可試,重安裝到咁靚
相中重有香港未發報的 hifiman sasvara, 正啊

其實會日就是其發報會嗎?

評分

查看全部評分

回復

耳機和2聲道是2種模式。如打籃球和踢足球、這樣比較可'以嗎?祣想引發討論

評分

查看全部評分

回復

syhhiendy 發表於 2017-6-25 18:09
耳機和2聲道是2種模式。如打籃球和踢足球、這樣比較可'以嗎?祣想引發討論 ...

我覺得tennis 同table tennis 比較合適  hahahahah

評分

查看全部評分

回復

我好多年前,已經知道及確定,我係接受唔到耳筒出果種聲,跟喇叭出嘅聲,我覺得跟本係兩樣嘢嚟,尤其是我喜歡聽大棚嘢,所以已冇興趣去聽或試耳筒了,最近一次手多去試聽下耳筒聲,係係5月底個音響展,當時應該係聽個擺咗出嚟,有用埋耳擴去推嘅天龍耳筒,型號唔記得,價錢淨耳筒要約7千,拎起試聽下,當時播緊啲Jazz人聲,我極不習慣由耳筒出嘅人聲,覺得啲人聲相對喇叭出嘅聲,好唔同,我認為係嚴重嘅"失真",聽了唔夠一分鐘,就放低番個耳筒了,冇謂阻住其他人,睇嚟都係自己唔識欣賞啫

評分

查看全部評分

回復

syhhiendy 發表於 2017-6-25 18:09
耳機和2聲道是2種模式。如打籃球和踢足球、這樣比較可'以嗎?祣想引發討論 ...

純粹分享個人體驗。
回復

t1174 發表於 2017-6-25 17:15
那店咁好,有咁多不同耳機可試,重安裝到咁靚
相中重有香港未發報的 hifiman sasvara, 正啊

Hifiman 是多倫多的代理專程帶來。 旁邊的枱是 Audeze 和 Marantz 耳擴。這2張枱是專人負責,會解答問題。
回復

ccli1996 發表於 2017-6-25 20:24
我好多年前,已經知道及確定,我係接受唔到耳筒出果種聲,跟喇叭出嘅聲,我覺得跟本係兩樣嘢嚟,尤其是我喜 ...

起碼要去聽一次自己是否喜歡。聽過後發覺不喜歡就不用心思思。

我用咗一個鐘,聽了 Grado、Focal 、Sennhenniser、 Audeze 和 Hifiman 5個牌子共14個型號。都算好認真去聽耳筒。我知道用更好器材配合會更好。但係我冇法接受耳筒的發音模式。

我只有在1984年用過二年 Walkman 外。之後的30年從來未用過耳筒聽歌。任何隨身聽亦未買過,更加唔會用電話加耳筒聽歌。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-25 21:58

我用咗一個鐘,聽了 Grado、Focal 、Senn ...

大多數耳筒都係冚實雙耳, open air 耳筒就好少少又唔會壓住耳仔, 但點都同聽喇叭無得比.

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-6-26 02:58

我用咗一個鐘,聽了 Grado、Focal 、Senn ...

"我只有在1984年用過二年 Walkman 外。之後的30年從來未用過耳筒聽歌。任何隨身聽亦未買過,更加唔會用電話加耳筒聽歌。
評分”

EDS60兄,我跟你情況差唔多,超過30年無用過耳筒,但我比你更甚,就是以前連Walkman或Discman都冇買過/用過,現在亦不會用手機聽歌的

評分

查看全部評分

回復

耳機我都好少聽…始終有啲壓迫感(距離耳仔太近…又笠鬼住个頭)。

但有時家人睇電視…就吾糸个个都可以去另一空间聽(如比房…),耳机糸另一个選擇,況且有啲極弱音…我套入門机出吾到,反而耳机就聽到,分離…都糸耳机稍稍好啲

但耳機价$近年不斷上升(个人覺得已幾離地),而承接力似乎都仲有…音展耳機單位亦糸與年俱增

評分

查看全部評分

回復

真係可惜,這樣的器材使60兄對耳機有了先入為主的觀念。

單是低噪問題,已反映出器材的水平。

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2017-6-25 20:24
我好多年前,已經知道及確定,我係接受唔到耳筒出果種聲,跟喇叭出嘅聲,我覺得跟本係兩樣嘢嚟,尤其是我喜 ...

日本聲和歐洲聲,可能你不能接受日本聲的中高頻比較光輝!
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-6-26 08:10
耳機我都好少聽…始終有啲壓迫感(距離耳仔太近…又笠鬼住个頭)。

但有時家人睇電視…就吾糸个个都可以去 ...

不止耳機貴,連換線都貴過二聲道。

評分

查看全部評分

回復