新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10069|回復: 52

[請教] 2017 Rockport Avior 開聲計劃

自從舊年二手買入Rockport喇叭以來因為香港樓市越來越癲,換樓計劃一拖再拖,遲遲無法另其歡唱,心中一直惴惴不安。小弟今年無論如何想要對rockport喇叭開聲,食樹皮都好,唔好再擺mini倉。請各位師兄不吝賜教。

前端:CH Precision D1+C1
喇叭:Rockport Avior
空間:280' 擺長邊

擴大機選擇:
15萬級別:Arc ref6+ref150
25萬級別:貴豐mirage+antileon 或者CH L1+A1
40萬級別:CH L1+M1

其實如果金錢不是問題當然揀貴,不過小弟囊中羞澀,並且玩兩聲道經驗太少,不知依個空間是否需要大力amp。另外關於環境,電有任何建議都請不吝賜教

評分

查看全部評分

恭喜新樓入伙
回復

用得D1 +C1,一於40萬級別西庄以免心思思。而且瑞士机不用花$在天价線材,身痕先諗原廠分体電源

評分

查看全部評分

回復

一套西裝啦。貴豐唔係唔好但Antelion喺有限空間又多箱嘅情況下好難擺位。Antelion全Class A嘅熱量同佢嘅件頭需要自己獨立一個platform嚟擺。

評分

查看全部評分

回復

CH L1+A1 MONO

Avior唔駛用到M1, 加上你地方唔大, A1 MONO都夠晒力啦.

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2017-6-26 08:14
一套西裝啦。貴豐唔係唔好但Antelion喺有限空間又多箱嘅情況下好難擺位。Antelion全Class A嘅熱量同佢嘅件 ...

Gryphon Class A 好聲但真係會幾熱㗎,夏天要大空調,如果空調不夠靜,會有點麻煩

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-6-26 09:29

Avior唔駛用到M1, 加上你地方唔大, A1 MONO都夠晒力啦.

Avior 冇得 biwire,用唔到 雙A1 的 bi-amp with diff feedback 之特異功能。

若今時今日之凌智肯賣 stereo 版的 M1 的話,小弟寧取 M1-stereo version 了。

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2017-6-26 10:28
Avior 冇得 biwire,用唔到 雙A1 的 bi-amp with diff feedback 之特異功能。

若今時今日之凌智/铭隹 肯 ...

Hifi嘢,幾時二佬都係高不成低不就...
回復

tst123 發表於 2017-6-26 07:17
用得D1 +C1,一於40萬級別西庄以免心思思。而且瑞士机不用花$在天价線材,身痕先諗原廠分体電源 ...

有道理,只是銀包。。。
回復

diamondblack 發表於 2017-6-26 08:14
一套西裝啦。貴豐唔係唔好但Antelion喺有限空間又多箱嘅情況下好難擺位。Antelion全Class A嘅熱量同佢嘅件 ...

Antelion熱量確實是一個大問題
回復

racewong 發表於 2017-6-26 09:29

A1 stereo 夠唔夠?Avior唔可以bridge所以mono同stereo一樣得100w
回復

若今時今日之凌智肯賣 ste ...

點解唔肯?
回復

樓主師兄, 你聽了CH後級的聲音先再作決定吧。

我個人感覺,CH後級算清淡,夾Avior會否淡了少許, Gryphon Mephisto應該是更好的選擇。

評分

查看全部評分

回復

若今時今日之凌智肯賣 ste ...

立體聲M1是有得出售的。
回復

細tec 發表於 2017-6-26 11:13
樓主師兄, 你聽了CH後級的聲音先再作決定吧。

我個人感覺,CH後級算清淡,夾Avior會否淡了少許, Gryphon  ...

Mephisto就真擺唔到
回復

nickif 發表於 2017-6-26 10:42
A1 stereo 夠唔夠?Avior唔可以bridge所以mono同stereo一樣得100w

我都唔知呀, 你有需要既話, 我借部A1上你屋企比你試囉.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-6-26 11:44
我都唔知呀, 你有需要既話, 我借部A1上你屋企比你試囉.

好毒!   
回復

nickif 發表於 2017-6-26 11:17
Mephisto就真擺唔到

Mephisto,冬天唔駛開暖氣

評分

查看全部評分

回復

細tec 發表於 2017-6-26 11:16

咁我覺得係最佳選擇
回復

細tec 發表於 2017-6-26 11:16

咁咪好囉,今時今日之市道,不可太執著了。  

評分

查看全部評分

回復