新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4269|回復: 9

[投影機] 【新手求教】1萬-1.2萬入門推介

各高手ching, 求請教低階投影機, 我絕對明白一分錢一分貨的道理, 但由於budget同客廳空間有限, 都想在此限制下搵最好

Budget: 1萬-1.2萬 (機+電幕)
螢幕尺寸: 92-96吋
投影機距離螢幕: 2.2米以內
座位距離螢幕: 3.3米
主要用途: 間中睇下戲, 唔需要3D

目前考慮中:
BenQ W1210ST (少少out-budget)
BenQ W1080ST+ (未睇過demo)
BenQ W1090 (投距有少少尷尬, 唔係好夠位)
Optoma GT1080 (有sales話係商用機)
(原本係睇堅果, 極米D國內機種, 但最後擔心佢D系統出問題, 而且睇完demo, 畫質都係外國牌子順眼自然好多, 所以提高左budget)

螢幕: JK 92吋電幕

我知道比較起各位ching的高階, 我呢個budget係超低, 但希望平都玩到下, thanks!!
其實我用緊更加入門嘅Optoma HD25, 九千有找,如果想玩4k 可以等一等, Optoma 有部大約二萬元 4K 機就出
回復

另外有部Epson 5300 只係八千樓下,如果幕預算唔多可以搵下D大廠二手,例如OS 及 Grandview
回復

之前用過DLP没?留意有無彩虹眼先!
回復

小小Pat 發表於 2017-6-28 10:10
之前用過DLP没?留意有無彩虹眼先!

無錯,吾係買左先知就煩
回復

一係: 9999元!米家雷射投影電視發布:150英寸/媲美影院

回復

今日去左睇benq demo,老婆睇到彩虹……
回復

係國仁攪嗰個hifi show 睇過Benq w1210st 真係幾正,喺有光原嘅房裏面示範晝面形光道十足,比我自己用緊嘅 optoma gt1080好太多,我本身都有彩虹眼,但睇哩部時又唔覺有,如果唔係一早買咗optoma,真係會諗佢,(如不用4K嘅話)值得考慮!

評分

查看全部評分

回復

唔好意思, 上星期病到7彩, 無時間覆大家~

多謝各ching的意見, 我都係同老婆出去睇多D demo先穩陣D, 睇到彩虹真係好礙眼....

回復

Jazz5 發表於 2017-7-3 18:54
唔好意思, 上星期病到7彩, 無時間覆大家~

多謝各ching的意見, 我都係同老婆出去睇多D demo先穩陣D, 睇到彩 ...

你可以考慮 Sony VPL-HW45, Around $12000
Central Asia Theater hv demo ha...
回復