新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12933|回復: 31

[分享] 何解香港唱片公司唔可以正常用母帶或頭版CD或LP直接copy出碟

總是過程中搞咁多古靈精怪較聲
照計唱片公司無可能不了解發燒友想要什麼
這個 "迷" 一直百思不得其解
我估,係班錄音師套組合內聽,一切正常。
衹不過,係我地班發燒友套架生唔正常唧。

有時係Forum到見到本地錄音師用嘅架生,由其是佢地對Monitor Speaker, 位列仙班,都唔知乜名堂,想必出聲一定係不食人間煙火。

我等識條鐵咩。 再加上知名音評人吹捧,班老板又更加識條鐵。怪衹怪我地普羅大眾(包括我自己),用嘅HiFi, 太離地。
回復

可能連唱片公司本身都無keep 母帶吧? 而又, 有些"較聲"版本的, 即是明明原公司是A , 不過B又問A要音軌較聲後出的, 是deal 大家中間好利潤關係.

人人手上的hifi唔同自然出聲唔同, 就多左人找合自己套hifi聲或的軟件去"就".
回復

我相信跟播放器材及個人口味的關係會大些

其實睇番每年音響展隻原音精選,都算係典型嘅把舊已有嘅錄音,重新remaster後,再擺落同一隻碟度,雜大成於一身,每年音技係隻碟入面嘅介紹,都話每首被揀選入去嘅歌,都係精心挑選,加埋經過精心制作,確保沒有改變原有錄音(最多只係調教下大細聲,以統一每首歌嘅播放音量),出碟前,都會由其團隊加埋佢自己,反覆聆聽及調教,才最終拍板出世,相信使用嘅聆聽/鑑聽嘅音響器材,一定包括音技試音室,及大草家裡嘅自 用器材,佢哋用緊嘅器材屬於咩級數,相信大家心中有數!

但係就每年,發燒友對隻碟入面嘅歌/音樂播放出嚟的“聲音”,都有好大意見,好壞參半,同一隻碟,經過“精心”制作及反覆鑑聽,最後都可以引發出咁大嘅聽感分別,其實背後嘅真正原係咩呢?

我相信如果可以解答到這個“原音精選”碟聲音“質素”嘅問題,我相信對於樓主於此post上提出嘅類似問題,會有很高嘅參考價值!

最後提提,我聽過大草係音展裡其中一個代理嘅房間中做主持環節開始時,開玩笑地講過
我哋隻原音精選好靚聲,一陣現場套器材播得好聲的話,係佢隻原音精選好聲,如果一陣播得唔好聲,係啲器材唔得,當時現場一片笑聲!
回復

原來如此。冇大草咁够班嘅架生,以後要自知量力,唔好再聽中文碟,原來港產碟係出比那些高高級嘅HiFi
回復

聽說1992年後的CD已經不是由母帶做訉源
亦因為如此1992年或以前的"AAD"版(完全不經任何數碼處理)CD聲音最接近黑膠唱片
亦售價最高
回復

AAD版的CD
回復

西木兄, 我唔係太明白你個問題?

頭版CD直接COPY出碟?
回復

racewong 發表於 2017-7-10 00:08
西木兄, 我唔係太明白你個問題?

頭版CD直接COPY出碟?

用頭版CD直接 burn 隻 CDR 出來,好過再版 remaster 後再出碟。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-7-18 02:07
用頭版CD直接 burn 隻 CDR 出來,好過再版 remaster 後再出碟。

最好既REISSUE方法, 當然係用母帶OPEN REEL直出做頭版CD / LP啦.

但依家好多都母帶都轉晒做DIGITAL, 當中最好既DIGITAL保存可能以經係由當時既OPEN REEL直出一比一咁錄喺餅DAT度.

在唱片公司黎講, 存DAT的確方便過OPEN REEL好多呢.

所以依家比較認真的REISSUE, 如果真係無左餅原裝OPEN REEL, 佢地都係用餅DAT再錄番去OPEN REEL, 再由OPEN REEL燒錄到DIGITAL, 再做REMASTER, 最後先壓碟.
回復

racewong 發表於 2017-7-18 12:08
最好既REISSUE方法, 當然係用母帶OPEN REEL直出做頭版CD / LP啦.

但依家好多都母帶都轉晒做DIGITAL, 當 ...

大家就係唔鐘意 remaster, 越攪越唔自然。所以西木兄才説用頭版CD錄。我亦有同感。
回復

eds60 發表於 2017-7-18 12:19
大家就係唔鐘意 remaster, 越攪越唔自然。所以西木兄才説用頭版CD錄。我亦有同感。 ...

但在唱片公司與錄音師的睇法, 有好多野係必需處理, 至於喺咩, 我就未問佢地呀.

不如我試下叫佢地上黎分享下都好喎.
回復

racewong 發表於 2017-7-18 12:43
但在唱片公司與錄音師的睇法, 有好多野係必需處理, 至於喺咩, 我就未問佢地呀.

不如我試下叫佢地上黎分 ...

有技術知識分享梗係好。

好多再版粤話CD和黑膠都係劣評多。所以發燒友希望乜嘢都唔好攪。

古典唱片公司的自家出再版CD都係質素麻麻。
回復

如果乜都吾搞, 用上手流下来嘅 submaster 發给 CD 廠印製 應該好原汁原味。可惜老细可能嫌冇绰頭驚冇人買, 所以冇嘢 都要搵啲嘢搞下, ㄧ隻 蔡琴老歌搞出幾十個ABCD版本,  咁都賣到錢真係吹佢唔脹。

評分

查看全部評分

回復

蔡琴老歌只要有首個SANYO版已經足夠

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-7-18 07:48
有技術知識分享梗係好。

好多再版粤話CD和黑膠都係劣評多。所以發燒友希望乜嘢都唔好攪。

一個令依家連新出CD都劣化嘅原因應該係燒錄速度太快.

講出嚟你一定話我老作, 約二十年前我用少扞擾嘅 SCSI CD burner (Plextor) 用1倍速度 copy 隻 CD, 抄完即刻入sub-zero 雪柜雪一曰, 聲音係明顯靚過copy嗰隻原版CD. 真係信不信由你!

評分

查看全部評分

回復

回復

fishfish 發表於 2017-7-18 22:15
http://hometheaterreview.com/understanding-music-mastering/

依條LINK正呀. 解釋晒所有問題.
回復

其實若有心做好ㄧ般都唔會衰聲得去邊。 問題係 大唱片公司 太過功利主義, 本地唱片公司尤甚 - 管理層真係識條鐵, 吾識尊重錄音質素之餘古靈精怪绰頭亂搞一通, 想靚聲跟中六合彩差不多。。。

回復

haha12 發表於 2017-7-19 19:39
其實若有心做好ㄧ般都唔會衰聲得去邊。 問題係 大唱片公司 太過功利主義, 本地唱片公司尤甚 - 管理層真係識 ...

只可以講市場主道.

當然依家仲有D唱片公司係堅持做好每張唱片的. 好似風行唱片就係其中之一.
回復