新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: CBTS

[喇叭] B&W 同好會

anguswong 發表於 2018-1-21 19:04
依家普遍D家居面積牆對牆約莫只係8-9呎咁上下,想玩對座地都好辛苦,睇中對803 d3又擔心太Boom,但805 又玩 ...

8-9呎我玩緊802D3都ok,透過喇叭擺位同加啲room acoustic都會有幫助。
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=&page=1
回復

nicknick 發表於 2018-1-21 19:28
8-9呎我玩緊802D3都ok,透過喇叭擺位同加啲room acoustic都會有幫助。
http://www.hiendy.com/hififorum/ ...

你好pro 喔師兄 但加到一塊塊的實過不到老虎個關!
802D 勁過803d3咁多,希望新款boom 得咁勁!
回復

804d3 唔考慮?
回復

貪D3靚仔D
回復

我都同意, 但貴804d3差唔多一倍所以放棄咗, 最衰佢又同802都争唔多錢, 性價比争dd
回復

加埋鸚鵡螺仔做射彎。

評分

查看全部評分

回復

長長影子 發表於 2018-1-27 17:29
加埋鸚鵡螺仔做射彎。

靚到冇人有,呢個地球應該冇乜幾多高人可以用到鸚鵡螺嚟玩多聲道!
回復

邊有咁誇張,做埋 surround 只不過係行多一小步。
回復

長長影子 發表於 2018-1-27 18:19
邊有咁誇張,做埋 surround 只不過係行多一小步。

係嘅。
"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."  - - Neil Alden Armstrong
回復

sunny14148 發表於 2017-7-13 13:34
2月至4月,用 1000pro 推 802D3。
不過依家轉咗會。

入手800D3一个半月,小弟向师兄打个招呼
回復

magidyna 發表於 2018-2-14 16:58
入手800D3一个半月,小弟向师兄打个招呼

聲音滿意嗎? 可否分享下配搭器材的心得?
回復

nicknick 發表於 2018-2-15 16:05
聲音滿意嗎? 可否分享下配搭器材的心得?

之前用开马兰士旗舰前级SC7S2,极度宁静,动态犹如电光石火,不过音场深度不足。目前换了CH L1(一个星期)之后,低频量感反而少咗,其它都胜过马兰士旗舰前级。小弟的后级是星座1.0单声道,讯号线:DIY柏林之声纯银平衡线2.0米(用歐亞德頂級插頭插尾,解碼去前級)、银彩770I平衡线3.0米(前級去後級),喇叭线:英国和弦的签名参考1.5米,DAC:meitner MA1,sacd机:马兰士SA14S1,视听室5*8米,40个方,可惜楼层只有2.4米高。如果小弟想聲音多嘀肉感同氣勢,解碼去前級可以換邊個牌子既平衡線?預算15000以內。

評分

查看全部評分

回復

Champion 發表於 2017-11-25 20:48
大廠出喇叭,我相信經過大量科學計算及測試,我信原廠

我都係甘話
回復

小弟都正式加入B&W大家庭,請各位師兄多多指教~~~

評分

查看全部評分

回復

Keith_Yau 發表於 2018-3-13 13:36
小弟都正式加入B&W大家庭,請各位師兄多多指教~~~

恭喜! 見你換咗hifi架同喇叭,好襯感覺又好專業。
冇親身嚟都好似聽到鬆容嘅聲音咁。
回復

nicknick 發表於 2018-3-26 19:26
恭喜! 見你換咗hifi架同喇叭,好襯感覺又好專業。  
冇親身嚟都好似聽到鬆容嘅聲音咁。  ...

多謝師兄,初步非常滿意~
回復

主子嘆世界
回復

Champion 發表於 2017-11-25 20:48
大廠出喇叭,我相信經過大量科學計算及測試,我信原廠

都系,我都咁諗
回復

我用開LUXMAN 509U, + CM8,
如果真係想換SPEAKER, 803D3, 照用LUXMAN509U OK 嗎?
回復

ifanla 發表於 2018-7-9 15:29
我用開LUXMAN 509U, + CM8,
如果真係想換SPEAKER, 803D3, 照用LUXMAN509U OK 嗎?

當然可以,B&W好容易夾機,你比咩佢都照單全收
回復