新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4160|回復: 39

[請教] low end 新手迷途 一問...

小弟新手... 亂買野...之前上網睇下youtube 睇下FORUM 就入左以下一SET 野 (買得好雜)
所以呢上黎聽聽師兄意見, 暫時聽落音場可以.. 人聲少少薄..
我想問下呢個組合可以換走D 咩 可以提升女聲 甜+潤表現??(小弟都有聽小品多) (亦都希望做到少許3D 音場)
亦都希望有師兄批評下..等我唔好亂買D 唔夾既野...

CAS ----> oppo 205 ---> nuforce sta 200, ---->sonus faber toy tower
power chord shunyata anaconda vx (oppo205)
power chord tellirium black (nurforce sta200)
IC VDH silver it mkIII RCA 0.8m
speaker cable inacoustic 1603 3m/ nordost frey2 5m....

update 一下個擺位
側廳 3m X4m 闊 (小弟住悉尼..但地方都係好細...)

speaker 就 離後牆60 cm
兩邊死角 同左右反射點 放兩舊cheap cheap acoustic foam...
兩個SPEAKER 分開205 cm
皇帝位就岩岩等邊三角形
但係皇帝位後30cm 就係牆 所以放兩舊cheap cheap foam 50cm x 50cm 係我個頭正後方....

同埋我覺得speaker 唔拆網面...聽落少D沙石 耳仔好似舒服D...

P.S. 多謝各師兄熱心回覆...

唔好意思, 想講好耐, 係 "音埸" 唔係聲牆.

利申:我都係新手!

評分

查看全部評分

回復

OPPO205,平平地换Hifi Tuning Cardas fuse試一下,声底即時厚聲,之後睇下是否需要换其他線
回復

要3D效果就換dac 啦,
新款Weiss 幫到你
回復

很多DAC都可以,只要喇叭摆位摆得好。
回復

攪左Fuse先, 所費無幾!

如果仲未夠暖厚, 可以換對SC. 平平地搵對Kondo spc都夠你玩

評分

查看全部評分

回復

不過都想知你喇叭擺位係點?
回復

Weiss就係唔需要擺位好 都做到
唔明就上方浪試下啦
暫時唔係 很多dac都可以囉⋯⋯
回復

我會換Amp , 部nuforce 得80 瓦未必推得好TT

評分

查看全部評分

回復

建議換speaker cable, inakustik and nordost 都中音較少。
回復

試下轉用膽Amp
回復

GREENSPAN 發表於 2017-7-13 20:17
唔好意思, 想講好耐, 係 "音埸" 唔係聲牆.

利申:我都係新手!

我都想講好耐,不過一直都唔敢,怕被打頭,HeHe。

評分

查看全部評分

回復

講真你D線完全唔夾class D類機。。。 如唔換線轉平舊胆機都得。
回復

我覺得師兄啲器材係唔差喎!樣樣嘢都有名!

再洗錢落器材前不如自己詳細哋了解下你聽音樂嘅環境先。睇下有冇啲擺位可以try try先聽幾日再還原聽有無改善。下一步可以了解下你個廳或音樂房有咩room treatment可以用到來改善個房嘅acoustic shortcomings。而到有好多好好師兄會樂意幫手同提點!

當你攪掂個聽歌環境即是攪好個基礎你就可以容易明白(或找到)你真正需要邊啲器材要拎走或該換。

評分

查看全部評分

回復

will03 發表於 2017-7-14 09:06
講真你D線完全唔夾class D類機。。。 如唔換線轉平舊胆機都得。

Nuforce STA-200 好似唔係 Class D 喎!
回復

其實師兄套機 Amp 同 喇叭聲底都唔屬於薄,反而部 Oppo 作解碼音色通清,冇乜甜潤感覺。
回復

ultramanzero 發表於 2017-7-14 09:37
Nuforce STA-200 好似唔係 Class D 喎!

You are right! 係AB. 其他 nuforce 多數係D。 不過cas + oppo + nordost /inakustik 中音係薄
回復

就咁睇, 似係 Oppo 205 同 Speaker Cable 聲底問題. 自己係 Inakustik 用家, 本身聲底一定冇甜, 基本上是中性無味的, 同埋中音唔會特別厚.

師兄想中音厚 d 既, 平價可以試下用 Oyaide 既電源線 and RCA.
回復

sgb 發表於 2017-7-14 09:29
我覺得師兄啲器材係唔差喎!樣樣嘢都有名!

再洗錢落器材前不如自己詳細哋了解下你聽音樂嘅環境先。睇下有 ...

同意,先忽略生活便利性,按照喇叭基本擺位方法,擺一次,聽聽有冇好大聲音改善,先再考慮,如果喇叭擺响一個極不適合的地方,換咩都一樣死。

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-7-14 11:33
同意,先忽略生活便利性,按照喇叭基本擺位方法,擺一次,聽聽有冇好大聲音改善,先再考慮,如果喇叭擺响 ...

同意。前輩對我的話:「你間房係咩嘢聲,你對喇叭就係咩嘢聲」,我覺得好有道理。實際的空間必然限制了喇叭的最高表現。

評分

查看全部評分

回復