新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15461|回復: 76

[請教] 有冇50K-70K 能餵飽 804d3

各位師兄,因我用的 amp 推804d3 base 有散的感覺 ,不能聽到重低音的樂器,只有震的感覺

所有想問下有冇  50K- 70K amp high power 推介
二手,vocal 80% orchestra 20%

全新? 二手?
回復

怪風??Mark仔?Pass Lab?
回復

不如加隻十仔玩2.1喇!
回復

可以二手 如合併或前後均可
通常要幾多power 才可推得佢ok

回復

Mcintosh MC 8000
回復

電源線问题
回復

是供amp電源線问题
回復

吾知仲有冇靚價 Diablo300?

此外老友用 舊Ayre 5系前後级推舊款 804D 都ok 稱職嘅, 但係吾會推到 天崩地陷!
回復

my amp power
160W+160W/8Ω
240W+240W/4Ω
回復

首先  amplifier 輸出功率代表吾到夠吾夠力水, 然而 4ohm 輸出僅比 8ohm 多 50% 可能係amplifier 先天設計 headroom 吾夠充裕啦。

建議師兄親身聽吓邊款 amplifier 夾 804 才出到心目中棚棚聲低頻, 才决定下ㄧ步選擇方向未遲.

評分

查看全部評分

回復

白痴仔 發表於 2017-7-15 06:58
是供amp電源線问题

我沒有特別處現電源
可能都要處現電源,我有用d 電源線
可能揀得唔好

回復

haha12 發表於 2017-7-15 08:42
首先  amplifier 輸出功率代表吾到夠吾夠力水, 然而 4ohm 輸出僅比 8ohm 多 50% 可能係amplifier 先天設計  ...

我試過 gryphon i like its sound
因我 amp 的 power is 160W
so i just want to find some good amp more than 160W to try

but seem not much choice in my budget
回復

如果唔嫌二手,數字台有幾部 gryphon diablo 300 比你揀。
回復

老麥二手前後級!
回復

blover 發表於 2017-7-15 09:21
如果唔嫌二手,數字台有幾部 gryphon diablo 300 比你揀。

大煲300 是 good choice! x2

如果有地方 擺放 ASR Luna  8 系基本型號三件頭亦係獨當ㄧ面高班馬, 價位應是射程之內。

回復

haha12 發表於 2017-7-15 10:57
大煲300 是 good choice! x2

全新買部Lux class A會唔會好D?
回復

樓主的問題是低頻 弱/散/失控。
選新Amp 要著重不只力水,而是也要有速度和控制力。
老麥和貴豐在這兩方面非強項。
回復

曾在威達聽過diablo 300 推 magico s1mk2, 全頻控制力一流,相信推804d3 無難度!
回復

Bass 散亂可以有好多原因, 當然 amp 控制力吾夠係原因之ㄧ。換 amp 可以解决部份問題, 而不ㄧ定是全部, 譬如 失衡嘅房間響應 或不恰當擺位亦可以係衰聲嘅原因之一。

所以樓主宜聽多 D 不同组合夾 B&W , 先决定自家最喜愛的聲音亦同時䢖立ㄧ個點先算好聲嘅概念。

先有慨念再决定實踐方案, 最後按計劃逐步升班! 就如捉棋ㄧ樣, 细觀棋局諗多ㄧ兩步, 出錯機會自然少啲啦。
回復