新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Fujiman

[CAS] 硬碟USB線對音質的影響

去年有朋友带过專為cas而做的ssd硬盤 好似只是500GB 都賣3000元以上而線身头尾都是usb头 出來音樂密度大左 其餘都是一般
回復

AS881 發表於 2017-7-15 12:55
平平地條wireword 幾好㗎,我仲用緊

Ching 條wireworld 邊樹買?
回復

Fujiman 發表於 2017-7-15 20:01
咁需唔需要LAN線,NAS/Router電源又要搞一輪?
我宜家HDD經usb入機會唔會係最短最直接的方法?

》》咁需唔需要LAN線,NAS/Router電源又要搞一輪?
一步一步攪

》》我宜家HDD經usb入機會唔會係最短最直接的方法?
不,hardware 我識答,不過親身經驗係有好大分別。最直接係機內SSD HD,但用傳統摩打HD就遠不及 network streaming 攞 data 好聲。
回復

Fujiman 發表於 2017-7-16 07:51
我試過硬碟係好聲過SD卡或手指,硬碟較厚暖和有感情一些。
SSD未對比過。 ...

意料中事,九成以上嘅手指同埋 SD 卡都係 MLC 或者更加唔掂嘅 TLC,要搵 SLC 就只可以上淘寶或者玩最貴嘅工業用 SD 卡。

SLC 嘅 SSD 就有兩隻都係靚聲,暫時未有台灣嘅師兄報告富士通 FSX 嘅音質如何:

http://www.myav.com.tw/bbs/showthread.php?threadid=349951&pagenumber=483
回復

eddieyeungcc 發表於 2017-7-16 15:14
Ching 條wireworld 邊樹買?

深水埗高明
回復

白痴仔 發表於 2017-7-16 08:52
凡file copy或移動一次都会失真
SSD试过 在小弟器材上感覺声行和薄声

如果真有其事,

我將我個 windows 由一般硬碟抄去ssd, 同由
120GB ssd 抄去 另一個 ssd, 再抄去另一個 240GB ssd, 之後又一次抄去 500GB ssd, 前前後後抄過6至7次以上。

如果抄 file 會導致失真,照理我個 windows 應該失真到錯誤百出,無法再用。我放google drive 果d model 都應該由有着衫變全祼。為何一直都無事?
回復

medicalking 發表於 2017-7-16 16:17
如果真有其事,

我將我個 windows 由一般硬碟抄去ssd, 同由

在这做一个實驗
在电腦file內首选任何一首歌為A曲 將A曲copy 一次放在同一file 內  名為B曲  又再將B曲copy 一次也放在同一file內 名為C曲  首先播C曲听一次  然後再播A曲听一次  看两者音質有何分別?
回復

白痴仔 發表於 2017-7-16 16:27
在这做一个實驗
在电腦file內首选任何一首歌為A曲 將A曲copy 一次放在同一file 內  名為B曲  又再將B曲co ...

建議師兄們把這個實驗在一隻剛format 完的SSD 進行,會有比較清晰的結論。
回復

白痴仔 發表於 2017-7-16 16:27
在这做一个實驗
在电腦file內首选任何一首歌為A曲 將A曲copy 一次放在同一file 內  名為B曲  又再將B曲co ...

其實你有冇真的試過?
我就試過抄來抄去到最後抄回電腦主機的ssd
結論係只要最後回到主機ssd係聽唔出有分別的
回復

NanaJohnson@FB 發表於 2017-7-16 19:52
其實你有冇真的試過?
我就試過抄來抄去到最後抄回電腦主機的ssd
結論係只要最後回到主機ssd係聽唔出有分 ...

師兄 若不是copy file 給朋友 才發現这程况  若你依这樣做都沒有改變 真是恭賀你
回復

白痴仔 發表於 2017-7-16 20:02
師兄 若不是copy file 給朋友 才發現这程况  若你依这樣做都沒有改變 真是恭賀你 ...

我係由主機ssd 抄個file 去另一個不同format 的partition,再抄去外置hhd 做backup,再由外置hhd 抄回主機ssd,聽不出和原來的有分別。只有用外置hhd 因有條usb cable 在中間影響了聲音不同
回復

NanaJohnson@FB 發表於 2017-7-16 20:22
我係由主機ssd 抄個file 去另一個不同format 的partition,再抄去外置hhd 做backup,再由外置hhd 抄回主機s ...

這個結果在一隻相當空的SSD 是正常不過的。恭喜。
回復

白痴仔 發表於 2017-7-16 20:02
師兄 若不是copy file 給朋友 才發現这程况  若你依这樣做都沒有改變 真是恭賀你 ...

如果有,你嗰system 應該出現了嚴重問題

There should be no difference no matter how many times because there is error checking after each copy.
You can go to window command prompt and use below to do a binary file compare

fc /b file1 file2

https://www.microsoft.com/resour ... us/fc.mspx?mfr=true
回復

Fuji 兄:

USB 線對SQ 的影響是有很清楚的理論基礎的,並不是snake oil。有時間找找John Swenson 的post 看看,可以Google 到的。
回復

影響可說是不小,如果可以的話,使用電源/訊號分離的USB線,您可以發現差別更大的..
回復

greenleo 發表於 2017-7-17 00:09
Fuji 兄:

USB 線對SQ 的影響是有很清楚的理論基礎的,並不是snake oil。有時間找找John Swenson 的post  ...

THX, greenleo 兄。
等我找找。
回復

audioreality 發表於 2017-7-17 01:02
影響可說是不小,如果可以的話,使用電源/訊號分離的USB線,您可以發現差別更大的.. ...

早晨,audioreality兄
你講下面這條?(借用網絡圖片)

回復

白痴仔 發表於 2017-7-15 21:59
小弟玩法 首先買外置裸族硬盤 最好容量是500GB (但現在沒有了 只有1TB 轉速為5400轉 緩衝區 128MB) 外置盒 ...

C兄 HDD經USB直插OPPO好聲還是經NAS播File 好聲?

我發現經NAS播File係暖聲一些(電和LAN線都是原裝雞嘢)

現在的方向想放棄USB直插OPPO。
回復

tleonard 發表於 2017-7-16 16:07
意料中事,九成以上嘅手指同埋 SD 卡都係 MLC 或者更加唔掂嘅 TLC,要搵 SLC 就只可以上淘寶或者玩最貴嘅 ...

還有這麼多嘢玩。

回復

Fujiman 發表於 2017-7-17 09:19
早晨,audioreality兄
你講下面這條?(借用網絡圖片)

Fuji 兄:
希望你不介意我插嘴
在Audio 的世界,是不會用USB3.0作傳輸的,因為noise 太大。即使用上support USB3.0的晶片,也只會用USB2.0的速度作傳輸。USB 2.0 的速度即使是用於DSD512也遊刃有餘。其他的技術性問題就不在這裡分享了,因為非常的technical。

USB3.0作file copying 有它的protocol,USB Audio 有另外作傳輸的protocol。暫時放下3.0這個字眼會對SQ 有幫助。
回復