新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6073|回復: 39

[其他] 皇后准奏,126吋梗幕入宮

皇后准奏可以用走鬼式用梗(畫框)幕,卒之唔駛再忍受波浪同幕紋了。

投影幕可算是幾經波節,先是買錯低階型號電幕,用了二個月已經有波浪,幕料粗糙看到幕紋,換是遲早的事,但在ebay買入二手123吋Stewart Firehawk梗(畫框)幕,一打開包裝,天才的賣家將整張幕摺起令整張幕都是摺紋,拉了一個多月還是救不了。最後找朋友購入JK N4-FL/W1 126吋梗(畫框)幕,用上這張白幕後整個畫面明顯比灰幕時光(廢話),無波浪看得舒服,無幕紋令解象度高了,而白幕的色顏比灰幕鮮艷,立體感亦提高了。缺點當然是黑位没有灰幕這麼實淨,但這個trade off當然是值得的。

現時只可以用還部1080P的投影看UHD Blu-ray,還是希望可以儘快投入真正的UHD世界,希望快點有可負擔的短投UHD投影機面世。

_MG_8011.JPG _MG_8012.JPG _MG_8014.JPG _MG_8013.JPG _MG_8019.JPG 20170609_004540.jpg
_MG_8051 (1).JPG 20170711_212019.jpg 20170714_010712.jpg 20170714_010605.jpg 20170711_200302.jpg 20170701_012957.jpg 20170526_235035.jpg
呢隻Stewart真係死得慘
20170613_183602.jpg 20170613_211631.jpg

所謂的走鬼式梗幕是甚麼? 看看下圖就會明白,日常會把放下電幕為了保謢新幕,中置用DIY物料蓋上,而少爺用來看Netflix的電視就掛在動活電視架上。

完整文章
http://chhanthony.blogspot.hk/2017/07/201707-gear-list.html?m=1

評分

查看全部評分

好有創意

評分

查看全部評分

回復

126吋硬幕好勁点樣運上樓架
回復

換左器材真是簡潔好多,有機會再家訪,睇下123吋4K UHD效果

評分

查看全部評分

回復

粟米湯 發表於 2017-7-17 13:01
126吋硬幕好勁点樣運上樓架

家下搬咗去村屋地下,所以只要前牆掛到,幾大都無問題,如果我坐sofa果面,我一定玩180",喺台灣睇過人地206吋真係十分震撼。
回復

dd88 發表於 2017-7-17 13:04
換左器材真是簡潔好多,有機會再家訪,睇下123吋4K UHD效果

唔嫌鄉下地方,隨時歡迎,我都希望可負擔嘅短投UHD投影快啲面世。
回復

setup 好正, 係咪村屋黎, 咁大空間!

評分

查看全部評分

回復

Anthony兄唔玩two槍佬,改玩戲院多槍佬

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2017-7-17 13:14
Anthony兄唔玩two槍佬,改玩戲院多槍佬

hksarac兄

無計,睇戲係兩公婆唯一共同娛樂,聽歌要自己一個擺住個廳。
希望日後中六合彩有多個空間聽歌。
回復

Midnighteye 發表於 2017-7-17 13:13
setup 好正, 係咪村屋黎, 咁大空間!

多謝Midnighteye兄,好眼利係村屋嚟,個廳大約20呎乘12呎左右,睇落大係因為放棄擺放飯枱。
回復

JK 好似香港有代理

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2017-7-17 14:01
JK 好似香港有代理

應該有,我找朋友幫手買
回復

chhanthony 發表於 2017-7-17 13:07
家下搬咗去村屋地下,所以只要前牆掛到,幾大都無問題,如果我坐sofa果面,我一定玩180",喺台灣睇過人地 ...

chhanthony兄:投200吋,投影機的要求也相當高

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-7-17 17:26
chhanthony兄:投200吋,投影機的要求也相當高

Davidsky兄所言甚是,當日206吋是用上Sony VW500ES加上全黑環境。
回復

恭喜anthony兄購得心頭好,126吋梗幕一定正到無倫...
4K投影機有咩目標...

評分

查看全部評分

回復

同之前器材唔同晒...

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2017-7-17 19:37
恭喜anthony兄購得心頭好,126吋梗幕一定正到無倫...
4K投影機有咩目標... ...

未有idea,家下個投距無一部UHD機投到126吋。
回復

VW.R36 發表於 2017-7-17 22:33
同之前器材唔同晒...

執下執下又換啲。。HAHA
回復

chhanthony 發表於 2017-7-17 22:35
執下執下又換啲。。HAHA

我依家重係Cary+Elac 套裝機

評分

查看全部評分

回復

VW.R36 發表於 2017-7-17 23:12
我依家重係Cary+Elac 套裝機

如果唔玩Atmos你裝機剚有排玩啦。
回復