新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24575|回復: 91

[測試報告] Taiko Audio Setchi D2地盒

之前因CK兄出post大讚Taiko地盒引起小弟極大興趣。只因地盒之類物件從未玩過,一直想試試其威力,Taiko價錢又不算貴,剛好可以買來玩玩,於是便向Ben sir訂了一隻D2返來。

講實話,以D2既價錢,小弟本來並無很大期望,能聽出分別已經算值回票價。誰知一接入CH C1解碼,個分別已經大到木耳都能分辨。

1,noise floor大大降低,透明度提高,更多細節湧現出來
2,因為noise floor低咗,聲場更3D,層次交代更清楚
3,人聲更有韻味

老實講,單單透明度提高這一條有經驗的朋友已經知道需要付出多少代價。小弟看來不亞於當初將信號線從Siltech Queen升級到empress crown帶來的效果。再看看D2地盒既價錢,絕對係no brainer。

誠意推薦!

評分

查看全部評分

值得一讚
非常有用
地盒不二之選
回復

多谢 Nickif兄的認同。  
回復

另外,小弟有個個人印象 :
若一個 digital component 同時有空置的 rca/coaxial sockets 及 usb socket,似乎插個 D2-usb 落去,效果比 D2-rca 更佳。
回復

CKKeung 發表於 2017-7-17 15:39
若一個 digital component 同時有空置的 rca/coaxial sockets 及 usb socket,似 ...

Transport有沒有效果?想買多一直俾CH D1
回復

nickif 發表於 2017-7-17 16:50

小弟的 MSB UMT Plus transport 正是插了個 D2-usb 呢,是有改善的。

回復

nickif 發表於 2017-7-17 16:50

nickif兄:有絕對提昇的效果 入手吧
回復

CKKeung 發表於 2017-7-17 15:39
若一個 digital component 同時有空置的 rca/coaxial sockets 及 usb socket,似 ...

通常呢啲裝置都對震動敏感,唔知你有無喺d2上下做工夫呢?
回復

diamondblack 發表於 2017-7-17 20:07
通常呢啲裝置都對震動敏感,唔知你有無喺d2上下做工夫呢?

同意!
雖然外殼已是防彈木 (panzerholz) 製造,個 Setchi 打平放和企直放都唔同聲㗎。 後者明顯正啲!

回復

Davidsky 發表於 2017-7-17 17:16
nickif兄:有絕對提昇的效果 入手吧

評分

查看全部評分

回復

I've added it to my rockna NET
The result is very positive and obvious
Improved clarity!

評分

查看全部評分

回復

好吸引呢
請問這個地盒日後無電可否自己換?
回復

Willwing 發表於 2017-7-20 00:49
好吸引呢
請問這個地盒日後無電可否自己換?

可以,全新個盒列明入電日期,你約一年後自行打開換粒9V電 (好像玩具) 就得
簡單方便
回復

可否pm乜價位?
回復

sealteam4 發表於 2017-7-20 00:51
可以,全新個盒列明入電日期,你約一年後自行打開換粒9V電 (好像玩具) 就得
簡單方便
...

收到了
咁就無得頂了
回復

請問如D2-rca俾DAC用,咁駁同軸輸入定rca輸出?
回復

同軸輸入
回復

剛磅水拎走左Ben Sir 隻 Demo
回復

Keane0828 發表於 2017-7-31 13:07
剛磅水拎走左Ben Sir 隻 Demo

咁心急!?   
回復

靚價,又唔駛煲,強搶鳥

評分

查看全部評分