新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8957|回復: 16

[HDMI] 終於等到了Rainbow Fish 2.0......

不經不覺加入彩虹魚大家庭已接近5年,舊魚用到現在在2K甚至4K畫質表現依然優秀,但當知道4K年代即將進入第二波(Dobly Vision)便一直想把手上的魚線更新,而第二代4K魚線上年代理話已準備推出,我只好耐心的等待!
期間坊間出現不少自稱能通4K要求18G60P乜乜物物的HDMI 線,但睇完畫面表現,答案話我知我應該繼續等......
終於到上星期,守得雲開見月明,收到消息第一批彩虹魚 Hybrid  量產版出現,首批來貨不多,洗盡人情先問到代理購入一條15M量產版(暫時bulk pack無盒),心想都好環保一點,線身雖然比純光為粗小小,但仍然属纖幼一族,柔軟有弹性,拉起上來比舊魚放心好多,金屬外壳硬朗又俱散熱功能,設計及用料比舊款進步!
講多無謂,睇畫面最實際,就用幾張2K BD試下虚實
睇咗成日,條新綫感覺好有加咗DVDO mini 咁高水準好勁呀,啲舊戲有從新再睇的衝動,開心死,如果真係加咗DVDO )嚟睇2K BD ,畫面不敢想像!
2K已經係咁堅,如果播4K咪仲

評分

查看全部評分

呢條魚要用電嗎
回復

淘寶已經有其他品牌的HDMI光纖2.0一年有多。幾個月前都買了來看4k片
回復

hksarac 發表於 2017-7-19 08:55
淘寶已經有其他品牌的HDMI光纖2.0一年有多。幾個月前都買了來看4k片

呢條不吃電,好容易用,一插即用
回復

hksarac 發表於 2017-7-19 08:55

我知大把,但要靚先得麻,我同朋友分別試過,睇完都 !
回復

現時十卜到幾多牌子投影機?
回復

終於見到新魚上場消息,恭喜樓主先睹為快,我也要搵老友幫忙幫忙了!
回復

請問那裏買
回復

師兄,你可以上FB 搜尋 rainbow fish  就可以找到答案!
回復

bigpun1975 發表於 2017-7-19 11:05
現時十卜到幾多牌子投影機?

以我所知,好多大品牌JVC ,Sony Benq,Optoma..... 都十卜
回復

上回講到老婆收工返屋企無得試4K表現,今日繼續。揀買呢條綫最主要的是它上一代畫面優越,經濟實惠,有一定信心,而新呢條2.0能將4K BD内最大18G频寬傳送,為了試盡HDMI 2.0 最大18G 的頻寬,我刻意off 了 UB900 24p auto 的選項, on 了 12 bits priority 輸出及將chroma upsampling 選擇4:4:4 令UB900 強行將4K@24Hz 10 bits 4:2:0 UHD Blue Ray 碟 的原生信號 輸出為 4K@60Hz 12bits 4:2:2
2.0都輕鬆,稳定傳輸最高訊息表示綫的訊號能力,而4K畫面清晰、細緻層次分明,暗位紮實,立體表現,都令人吃驚!
IMG_20170720_215910.jpg IMG_20170720_215943.jpg IMG_20170720_215633.jpg IMG_20170720_215830.jpg IMG_20170720_215402.jpg
總結:我覺得彩虹魚 Hybrid 2.0延續上一代之優秀畫質,新晶片迎合4K規格挑戰未來。加上今次呢個版本不需插電,對好多用家會覺得方便好多。另外代理在售價仍然克制益用家,証明精打細算嘅我眼光無錯無白等! 所大家在考慮換綫時可考慮多一個選擇,或者買之前問下身邊友人有無買到新版2.0借嚟試下,不過最驚睇完會唔捨得還比朋友呢!最後,正所謂咸魚青菜各有所好,最怕無得揀,最緊要你識㨂,大家“魚樂”無窮!

評分

查看全部評分

回復

shadam 發表於 2017-7-20 22:22
上回講到老婆收工返屋企無得試4K表現,今日繼續。揀買呢條綫最主要的是它上一代畫面優越,經濟實惠,有一定 ...

Shadam兄:小弟很羡慕你的HDR/BT.2020
回復

Davidsky 發表於 2017-7-21 17:25

Panasonic UB900是部被遺忘了的一部UHD 4K 好機

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-7-21 17:25

出部Panasonic UB900就可以打通了。
回復

新彩虹魚Hybrid2.0令有我再看之前看過電影之理由,因為聲畫俱大躍進

回復

IMG_20170727_223323.jpg IMG_20170726_163125.jpg

越煲越靚
回復

回復