新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9432|回復: 37

[CAS] Esoteric N-01 network player!

嘩! 再有新嘢 !Esoteric N-01 network player!
http://www.esoteric.jp/products/esoteric/n01/index.html

評分

查看全部評分

又用 Lumin 個 apps?
回復

看日文介紹,這 N-01 真的造得很好!
到港後一定要去聽聽,希望聲效是一樣咁得。
回復

CKKeung 發表於 2017-7-20 07:26
看日文介紹,這 N-01 真的造得很好!
到港後一定要去聽聽,希望聲效是一樣咁得。
  ...

旗艦級的design,旗艦级價錢,應該得呱
回復

t1174 發表於 2017-7-19 18:15
又用 Lumin 個 apps?

Lumin apps寫得好,簡單易用又穩定,Eso唔洗再花時間金錢來開發嘛。
回復

la1209 發表於 2017-7-20 09:05
Lumin apps寫得好,簡單易用又穩定,Eso唔洗再花時間金錢來開發嘛。

其實Arcam嘅musiclife都好好用,universal,基本上所有upnp都用到。
回復

依家用緊Rossini個app亦覺得不錯
回復

依部我真係想試..
回復

AS881 發表於 2017-7-20 08:24
旗艦級的design,旗艦级價錢,應該得呱

點解小弟話佢用料正呢?
請看看下面的內部相片,在 N-01 的後方左右的 R & L 的解碼 circuit boards 上,各有兩排16粒的 EDLC (Electric Double-layer Capacitor)。
EDLC 即是俗稱的 Supercapacitor!  它既有電池供電的純正寧靜,也有線性供電的強大動態!
市場上用了 supercapacitor 的音響器材暫時並不常見呢!

回復

125,000μF EDLC per channel
回復

應該唔平。
回復

CKKeung 發表於 2017-7-20 14:08
點解小弟話佢用料正呢?
請看看下面的內部相片,在 N-01 的後方左右的 R & L 的解碼 circuit boards 上, ...

會唔會好聲過我個部呢

今年最驚喜既解碼就係 Weiss 502,XTC 真係利害....

唔知幾時 Medus 可以 upgrade 呢?
回復

1400000yen..唔算好離譜,但港行再加4分1就例牌。
回復

想請問這部睇落好像連埋有dac
回復

sealteam4 發表於 2017-7-21 22:52
想請問這部睇落好像連埋有dac

AK4497,即係AKM之中最top.
唔識日文,唔肯定用了幾粒,好似係4粒。
回復

DIO 發表於 2017-7-21 23:25
AK4497,即係AKM之中最top.
唔識日文,唔肯定用了幾粒,好似係4粒。

DAC is same as Grandioso K1
回復

DACs Parts

K1

K1

N-01

N-01
回復

la1209 發表於 2017-7-20 13:50
依家用緊Rossini個app亦覺得不錯

Ching:
雖然rossini個app都不錯,但佢不夠穩定,尤其用以在TIDAL聽歌,經常轉轉轉.....都load唔到歌,須要reset重來。我覺得佢遠不及Lumin個app,真係非常方便直接。其實我買咗部dCS Rossini Player之後,就放咗部Lumin A1,就係因為無法習慣Rossini個app,就專誠再買部Lumin U1來配合個NAS使用。
回復

Hififriend 發表於 2017-7-22 00:12
Ching:
雖然rossini個app都不錯,但佢不夠穩定,尤其用以在TIDAL聽歌,經常轉轉轉.....都load唔到歌,須 ...

啱,先唔講聲,穩定度來講,Lumin app數一數二,Aurender及Weiss都非常好,Roon亦都十分穩定!用Rossini聽Tidal我還未試。
回復

Hififriend 發表於 2017-7-22 00:12
Ching:
雖然rossini個app都不錯,但佢不夠穩定,尤其用以在TIDAL聽歌,經常轉轉轉.....都load唔到歌,須 ...

用Arcam Musiclife啦...

但其實唔同controller app都唔同聲...
回復