新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10549|回復: 21

[電源線] 龍皇之威 - wilmer workshop 龍皇電源線

上次在大電處上試完大真龍已經決定要試龍皇,雖然知道兩者價格相差約一倍,但不試過很難止心頭之火。
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... %3D16%26typeid%3D16

初聽龍皇已經聽到和大真龍的分別,但認真的比較則一定要AB PK。
找一些常聽音樂試不同特性,如beyond 的全是愛起初的電結他的高,Adele 現場錄音試現場感,低頻則有見龍卸甲及很多其他.....。
現實最殘酷的就是AB 比較。龍皇絕對全勝大真龍。
龍皇在音色上高低音有明顯的質量的優勢,大龍皇高與低已經去得很好,但換了龍皇因質量更好丶密度更高,高音更潤澤而低音更明顯豐厚而輕鬆分明。
聲音密度的強項更在現場音樂中表現無遺,Adele live 中現場感及觀眾的反應更貼身,如果說大真龍將舞台擴大如看IMAX ,龍皇的包圍感則令人如頭戴VR,如身在其中。聽蔡琴的機偶就如置身池塘邊青蛙就在身旁,已忘了數有幾多。
聽一些較誇張的錄音如伶歌, 見龍卸甲也完全得心應手、收放自如。
龍皇的成熟豐厚的表現收伏了我家有小小傾向光輝而低頻不足的環境。
論表現大真龍已經是天皇巨星,是Andrea Bocelli,  但龍皇是3Tenors 中的Pavarotti 呀,一開聲,更潤澤的高音加豐厚的中低就顯出級數的分別。
在龍皇的威嚴指揮下,台上的表演者落力表演,台下的觀眾寂靜欣賞,大家合演一段令人難忘的經歷。

評分

查看全部評分

我今次測試是在電處。大真龍的表現已經是出色的戰將,我相信放在其他重要位置已經卓卓有餘,但我今次的位置上龍皇的表現是三軍總司令。

評分

查看全部評分

回復

師兄兩篇龍皇同真龍試用報告實在好毒
回復

一連有威馬真龍PC報告, 而家想買PC都要有咁嘅質素先考慮
好毒呀
回復

淨睇條龍皇粗到同個插頭一樣粗
堅到暈
回復

龍皇標價好似成十萬人仔 折後都要九皮?師兄有好價?多謝師兄多d分享
回復

wuying908 發表於 2017-7-24 09:23
龍皇標價好似成十萬人仔 折後都幾皮,師兄有好價?多謝師兄多d分享 ...

唔知 呢啲算唔算任性呢?
最衰我近來無貨, 唔敢以身試毒
回復

tonyx 發表於 2017-7-24 10:56

咁睇你對音響既熱誠同銀彈有幾多喇   我地果d 玩左咁耐,想任性既機會都冇
回復

tonyx 發表於 2017-7-24 10:56

好在我已經退燒,威馬十週年啲線已經夠哂我玩 唔係試完又要比錢
回復

RYAN 發表於 2017-7-24 13:37
好在我已經退燒,威馬十週年啲線已經夠哂我玩 唔係試完又要比錢  ...

我估你找硬數都似
回復

不過頭同尾位都好長,如果後面空間唔足,我估有機會頂牆身位
回復

正,這個一定要試試
應是一條龍咁威的勁野

龍咁威 特種警衛
威猛我真勇毅
龍咁威 唔怕毒計
剷惡毒的確係

我衝破陷阱 我實際係最威
我衝破萬難 我一於發威
回復

wuying908 發表於 2017-7-24 13:55
不過頭同尾位都好長,如果後面空間唔足,我估有機會頂牆身位

對呀,所以我都只能在電處試,不過又只有這位置捨得用咁貴,因為全家都受益。
回復

nhk 發表於 2017-7-24 15:54
對呀,所以我都只能在電處試,不過又只有這位置捨得用咁貴,因為全家都受益。  ...

師兄空間都唔錯,很多好既線,插電處係表現特別明顯,我也係咁諗,電處益全部器材
回復

典解仲係串錯我個名?

Wilmer,唔係 Wilmar
回復

連龍皇都出埋, 睇黎HIENDY大把老友又開始身痕了.
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-7-24 22:18
典解仲係串錯我個名?

改左啦.
回復

回復

wilmerworkshop 發表於 2017-7-24 22:18
典解仲係串錯我個名?

變咗威媽
回復

回復